Най-често срещаната причина за лош дъх е недобрата хигиена на устната кухина. Ако редовно пропускате миенето на зъби частиците от консумираната храна остават върху тях, образувайки лепкав филм от бактерии (известен още като плака). Ако не се почисти, плаката може да раздразни венците и в крайна сметка да образува джобове, пълни с плака, между зъбите и венците или т.нар. пародонтит). Неравната повърхност на езика, както и сливиците, също задържат хранителни частици и бактерии. С протезите, които не се почистват редовно или не се третират правилно се случва същото. Всички тези фактори можем да обобщим като причина за така неприятния лош дъх в устата, който за жалост е все по-често срещан проблем – било то заради забързания свят, в който живеем или лошите навици, които е изградил с времето всеки един от нас.

И като споменахме лошите навици, започваме класацията точно с тях:

Тютюнопушене
Тютюневите изделия (независимо дали са цигари или заместващите нагряващи устройства) причиняват лош дъх и не само. Употребата им води до много по-сериозни орални здравословни проблеми, увреждайки тъканта на венците и съответно причинявайки заболяването им.

Алкохол
Консумацията на алкохол е друг виновник за лошия дъх, така че колкото по – често го употребявате, толкова по-вероятно е да се сдобиете с лош дъх след това. Пиенето, особено в излишък, води до намаляване на производството на слюнка, което превръща устната кухина във възможно най-добрата среда за размножаване на бактериите, причинители на лош дъх.

Диети с високо съдържание на захар
Навиците за хранене с високо съдържание на захар могат да бъдат виновник за лошия дъх, поради начина, по който захарта взаимодейства със съществуващите бактерии в устата. И ето защо. Бактериите, които естествено съществуват в устата, се хранят със захар, превръщайки сладките храни в кисели миризми.

Кафе
Ако сте любител на силното кафе сутрин, навярно сте забелязали, че то може да ви остави с чувство за лош дъх, особено ако го пиете на гладно. Кафето може да бъде причина за лош дъх поради интензивния му вкус, както и влиянието, което кофеинът има върху производството на слюнка, а именно – намаляване количеството й. 

Високо протеинови или нисковъглехидратни диети
Въглехидратите изпълняват важни функции в нашето тяло и ако в храненето ни не присъства достатъчно количество от тях , както при спазването на изключително модерните напоследък екстремни диети, това може да доведе до промени в метаболизма на тялото и от там до проблеми и с дъха ни. В допълнение, високо протеиновите храни понякога са трудни за храносмилане от организма и са склонни да отделят серни газове, когато не се абсорбират. 

Пикантна храна
След консумация на определени храни като лук, чесън, някои зеленчуци и подправки, причиняващи неприятна миризма частици, навлизат в кръвта ни, достигат до белите дробове, от където започват да влияят на дъха ни при всяко издишване.

Храносмилателни проблеми
Лошо храносмилане или стомашно/чревно неразположение – всичко това може да причини лош дъх. Ако често изпитвате киселинен рефлукс, миризмите от наскоро изядените храни могат лесно да се върнат обратно в хранопровода и да излязат от устата, причинявайки лош дъх.

Сухота в устата
Слюнката помага да се поддържа устата чиста, като чрез нея се премахват хранителните частици, причинители на лошия дъх. Когато производството на слюнка отслабва или спира, възниква състояние, известно като ксеростомия, което най-вероятно ще бъде последвано от лош дъх. Това се случва естествено, когато спим и затова повечето хора откриват, че дъхът им е лош, непосредствено след събуждане. Ако усещането, обаче, продължава през целия ден е добре да посетите своя стоматолог.

Употреба на лекарства
Един от най-често срещаните странични ефекти, описани и в листовките на лекарствата е именно сухотата в устата. Когато устата е суха, когато слюноотделянето намалява, средата за бактериите, причиняващи неприятна миризма, процъфтява. В допълнение, някои лекарства,  отделят химикали, които могат да бъдат пренесени през кръвта към белите дробове и от там чрез  издишането ни.
Други причини

Въпреки че повечето лоши миризми от устата се дължат на бактерии, причиняващи лоша миризма, има и редица други заболявания, които могат да допринесат за този проблем. В този ред на мисли, лошият дъх може да бъде предупредителен знак за други заболявания – респираторни инфекции и инфекции на сливиците, проблеми със синусите, диабет, проблеми с черния дроб и бъбреците, както и някои нарушения на кръвообращението. В някои редки случаи лошият дъх може да бъде признак на рак или други сериозни заболявания, като метаболитни нарушения.

А ето и как бихме могли да освежим дъха си?

Като не забравяме да пием вода.
Колкото и клиширано да звучи, водата, наистина се явява пречка за бактериите и тяхното развитие. Пийте повече вода, ако искате да постигнете по-здраво тяло и свеж дъх.

Почистваме редовно езика си
В повечето случаи лошият дъх идва от нашия език. Ето защо е добре да го почистваме редовно с четка. 

С редовно миене на зъбите
За да премахнете всички бактерии и микроби, мийте редовно зъбите си с паста и четка. Препоръчваме използването и на вода и конец за уста.

                     

Използвайки дъвки без захар
Дъвченето на дъвки без захар е един добър начин да си осигурите максимално свеж дъх.

Откажете цигарите
Безспорен факт е, че никотинът води до свиване на кръвоносните съдове, както и до намаляване на слюнката. Това са все причини за поява на лош дъх. Спрете тютюнопушенето.

Дъвчете листа от мента, добавете канела във водата и пийте зелен чай
Ако търсите начин за естествена борба с лошия дъх, то ние ви предлагаме да дъвчете ментолови листа, защото те ще бъдат ваш верен помощник във всяка една ситуация. Канелата, пък, има свойството да елиминира бактериите причинители на лошия дъх. За да се чувствате комфортно и да освежите дъха си – направете си напитка от вода с малко лимон и щипка канела. Зеленият чай, от своя страна съдържа много антиоксиданти, които също могат да ви помогнат да прогоните лошия дъх. Той съдържа катехин – силен антиоксидант, който е много ефективен в борбата с бактериите в устата.

Намалете консумацията на кафе
Кафето има високи киселинни нива, които са причина за лошия дъх. Опитайте се да ограничите консумацията на горещата напитка, за да се предпазите от неприятните миризми.

Купете си пробиотици
Пиенето на пробиотици ще ви помогне за правилното разграждане на храната в стомаха ви, така че тя да не е причинител на лош дъх

Посещавайте редовно вашия лекуващ стоматолог
Профилактичните прегледи със сигурност са най-доброто лекарство. Не ги подценявайте. Лошият дъх понякога е индикация за по-сериозен здравословен проблем, който благодарение, именно на един рутинен преглед, може да бъде овладян и решен навреме.

Консултирайте се със специалист
Ако не сте спазили препоръките за провеждането на профилактичен стоматологичен преглед на всеки 6 месеца, а проблемът с лошия дъх стане постоянен и нищо не помага, може да се възползвате от услугите на дентална клиника Дентапрайм, където нашите специалисти ще извършат обстоен преглед и ще намерят най-доброто решение на проблема. Може да запазите своя час за обстоен стоматологичен преглед още днес и сега, с един клик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *