Кариесът е категорично най-често срещаният стоматологичен проблем, който засяга в равна степен деца и възрастни при недобра устна хигиена или лоши хранителни навици. Можем ли да предотвратим появата на кариеси? Ако да – как? Кои хранителни групи са вредни и кои помагат в борбата с кариесите? Отговорите на всички въпроси ще намерите по-долу:

 

1. Ако зъбите не ме болят, значи нищо им няма: МИТ

Повечето хора вярват, че ако нямат болки, това означава, че нямат никакви проблеми със зъбите. Всъщност, ако се стигне до болка, вече е твърде късно и има голям риск нервът вече да е засегнат. Точно затова профилактичните прегледи са от изключителна важност. Уверете се, че посещавате своя стоматолог поне два пъти годишно – той може да идентифицира кариеса в много ранна фаза и да ви спести много време и средства.

 

2. Ако имам кариес, със сигурност ще го видя: МИТ

Колкото и да е странно, голяма част от хората смятат, че всеки кариес е видим с просто око. Истината е, че понякога е възможно да го видите, но това обикновено означава, че кариесът е обхванал по-голяма площ, отколкото ако се открие при рутинен стоматологичен преглед. При такъв преглед, стоматологът ще открие кариеса преди да е станал видим и да е причинил болка.

 

3. Ако зъбите ми са чувствителни към студено или горещо, значи имам кариес: 50/50

Кариесът наистина може да причини чувствителност, но той не е единствената причина за болка в зъбите. Чувствителността може да бъде причинена от различни фактори, като например отдръпване на венците, изтъняване на емайла или дори инфекция на синуса. Човекът, който най-точно ще определи причинителя на болка и чувствителност, е вашият стоматолог.

 

4. Можете да се предпазите от кариеси: ФАКТ

Подобно на повечето дентални проблеми, кариесите също са предотвратими.Сред най-ефективните мерки за предпазване от кариес са: редовното миене на зъби, използването на конец за зъби, редовни профилактични стоматологични прегледи, прекратяване на тютюнопушенето, намаляване на сладките и киселинни храни и напитки. Колкото по-рано се предприемат тези мерки, толкова по-добре.

5. Миенето на зъбите и използването на конец за зъби са достатъчни, за да бъде предотвратена появата на кариес: МИТ

В действителност, миенето на зъбите и почистването с конец не убиват бактериите, които са и истинският причинител на кариеси. Кариесът е комплексна инфекция и към момента има 23 щама на бактерии, които го причиняват. 

6. Флуоридът е най-ефективното средство за борба с кариес: 50/50

Една доста противоречива тема е това дали флуоридът помага или вреди на здравето ни и на зъбите ни. В действителност, някои изследвания твърдят, че флуоридът помага в борбата с кариесите като прави зъбите по-устойчиви на въздействието на бактериите и киселинните храни, но със сигурност той не е единственият отговор.

 

7. Захарта причинява кариеси: 50/50

Стоматолозите са категорични, че консумацията на сладки храни и напитки може да доведе до поява на кариеси, но не захарта е основният виновник за това.

Захарите/ въглехидратите, съдържащи се в храни като хляб, бобови култури, плодове и др. си взаимодействат с бактериите в устата ни и в резултат на това се формират киселини, които разяждат здравите минерали в зъбите ни. Как се случва това? Ако не си миете зъбите редовно, не ги почиствате с конец и не използвате вода за уста, върху зъбите ви се образува плака. Взаимодействайки си с храна, която съдържа много въглехидрати, плаката се превръща в киселина. Образуват се малки вдлъбнатини или дупчици и бактериите-причинители на кариеси могат лесно да проникнат. На този етап миенето на зъби, конците за зъби и водата за уста вече не могат да помогнат.

8. Безалкохолните напитки без захар не предизвикват кариеси: МИТ

Твърдението, че безалкохолните напитки с 0% съдържание на захар не повреждат зъбите, беше доста разпространено през изминалите десетилетия. Въпреки, че съдържат по-малко или никаква захар, тези напитки често имат високо съдържание на фосфорна, лимонена и винена киселина. И точно това е проблемът. Повечето хора са наясно, че консумацията на подсладени напитки може да доведе до кариес, но много малко знаят, че ерозията, предизвикана от киселини, всъщност е най-големият причинител на кариесите.

9. Хлябът и тестените изделия могат да причинят кариес: ФАКТ

Хлябът, пицата и макаронените изделия са направени от брашно. Брашното съдържа прости въглехидрати, които бързо се превръщат първо в захари и след това в киселини. Освен това, гореспоменатите нишестени храни много лесно залепват за зъбите, което е особено вредно, особено ако не желаете да допуснете бактерии в устата си.

10. Млечните изделия не са важни за моите зъби: МИТ

Калцият, който се съдържа в сиренето, както и калцият и фосфатите в млякото и другите млечни изделия, спомагат да се заменят минералите, които зъбите ви са загубили поради консумацията на други храни и помагат за възстановяването на зъбния емайл.

11. Нелекуваните кариеси водят до необходимост от кореново лечение: ФАКТ

Навременното лечение наистина спестява време, пари и е съпътствано с по-малко болка. След като бактериите, причиняващи кариес, нахлуят в зъба, заразата ще премине към нерва на зъба и ако не се лекува, нервът ще загине. При това положение, ще се изправите пред нелекия избор дали да запазите зъба или да ви бъде изваден. Изборът между кореново лечение и екстракция е особено неприятен, така че направете всичко възможно проблемите да се открият във възможно най-ранен етап.

12. Кариесите са заразни: ФАКТ

Проучванията доказват, че бебетата нямат вродени бактерии, причиняващи кариес, а те им биват предавани, най-често от родителите им.

13. Имам много кариеси, тъй като имам мек или тънък емайл: МИТ

Научно доказано е, че когато нивото на pH в устата падне под 5.5, се случва деминерализация на емайла. Така че, ако сте предразположени към образуване на кариеси, това не е защото емайлът ви е по-мек от този на другите. Просто сте подложени на рискови фактори, които поддържат висока киселинност в устата ви.

14. Ниското ниво на pH може да предизвика кариеси: ФАКТ

Всъщност, ниското pH е основната причина за появата на кариеси. Или казано по друг начин, ако консумирате твърде много киселинни храни и не поддържате добра устна хигиена, сте силно застрашени от кариеси.

15. Киселинните храни не предизвикват кариеси: МИТ

16. Разстоянието между зъбите предизвиква кариеси: 50/50

Не можем лесно да потвърдим или отхвърлим това твърдение. По-големите разстояния между зъбите обикновено по-лесно се почистват и следователно, би трябвало да са по-защитени от кариеси. Обръщайте особено внимание на малките разстояния, тъй като храната по-трудно се почиства и това би могло да доведе до образуване на кариеси.

17. Счупените и нащърбени зъби водят до образуване на кариеси: ФАКТ

Четката за зъби трудно достига до счупените и нащърбени участъци по зъбите ни и следователно се създават перфектни условия за образуване на кариеси. Не забравяйте да използвате вода за уста, за да почистите тези труднодостъпни места.

18. Млечните зъби на децата не образуват кариеси: МИТ

Всеки емайл, включително детският е податлив на повреждане. За да предпазите детските зъби, изключително важно е да не позволявате на децата да прекаляват с храните и напитките, съдържащи захар и да възпитате у тях добра орална хигиена от най-ранна детска възраст. Професионалистите препоръчват миенето на зъбите да започне веднага след появата на първите млечни зъби.

19. Децата имат повече кариеси от възрастните: МИТ

20. Дъвченето на таблетка аспирин помага при зъбобол: МИТ

 

Източник: https://dentavox.dentacoin.com/

кариес, пломба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *