92% от хората между 20 и 65 години са имали кариеси на постоянните си зъби. Това прави кариесите едно от най-честите заболявания в света. Те могат да бъдат болезнени и ако не са лекувани правилно и навреме, могат да доведат до сериозни други проблеми. Запълването на кариеса посредством пломба замества изгубения емайл, предотвратявайки инфекция и по-нататъшно увреждане на зъба.
Нека да разгледаме 5 от най-честите митове за тях.

Захарта е единствената причина за кариесите 

Храните и напитките с високо съдържание на захар са едни от най-честите причинители на кариесите. Въпреки това сладките храни не са единствените виновници за нарушаването на зъбния емайл. Всякакви храни и напитки с високо съдържание на въглехидрати, включително тестени изделия, бисквити и чипс могат да причинят кариеси. Прекомерната сухота е друг фактор, който също трябва да имаме предвид. Слюнката съдържа бикарбонат, калций и фосфат, които помагат за възстановяването на зъбния емайл и неутрализират киселинността на плаката. Някои лекарства, като деконгестанти и антихистамини, могат да причинят сухота в устата, което води до липса на производство на слюнка.

 

Кариесите на млечните зъби не са за притеснение

Може да си мислите, че не е нужно да се притеснявате за кариесите на млечните зъби, тъй като те така или иначе ще паднат. Но това не е така, те могат да причинят проблеми със структурата на челюстта, растежа и др.  В допълнение, инфекциите могат да засегнат растящите отдолу зъби и да причинят изкривяване и неправилно подравняване. Поради тази причина е важно да се лекуват всички кариеси, дори тези на млечни зъби.

 

Знаете кога имате кариес

Хората често предполагат, че имат кариес, когато усетят болка в зъба. За съжаление, когато се появи болката, кариесът е вече в напреднала фаза и най-вероятно е причинил по-сериозни проблеми.  Първоначално се появява кухина като малко бяло петно под емайла. В някои случаи може да се излекува с флуорид и подобрена устна хигиена.  В по-напреднала фаза, обаче, ще е необходима пломба. Ето защо е важно да правите редовни стоматологични прегледи, за да може кариесите да се открият възможно най-рано. 

 

Пломбите са само в сребристо

В близкото минало най-често срещаната зъбна пломба е била амалгамата, която е популярна като сребърна пломба. Амалгамата е смес от елементи. Освен сребро, те съдържат мед, цинк, калай и живак. В днешно време обаче, технологиите са напреднали и зъболекарите използват различни по здравина и цвят материали. Типът пломба, която поставяме в Дентапрайм Сити, е фотополимерна. Фотополимерът е материал, който позволява на зъболекаря да постигне естествена форма на зъба, отлична функционалност и максимална здравина. Изложен на светлината на специална фотополимерна лампа, материалът променя структурните си свойства и се втвърдява.

 

Пломбите трябва да се подменят редовно

Пломбите в днешно време са предназначени да издържат доста дълго време. Ако нямате някакви проблеми и вашият зъболекар не забележи някакви признаци на износване или пукнатини, те могат да издържат дълго време. Въпреки това, може да удължите дълготрайността на вашите пломби, като избягвате определени действия. Скърцането на зъби, например, може да причини увреждане на пломбите с течение на времето. Важно е да се има предвид и това, че кариесите в начален стадий могат да се развият много бързо поради лоша диета или липса на достатъчно добра хигиена.

 

Как да избегнете кариесите?

Има някои стъпки, с които можете да сведете до минимум кариесите:

  • Следете начина си на хранене и намалете приема на сладки храни и напитки 
  • Не забравяйте миенето на зъби два пъти дневно 
  • Посещавайте често зъболекаря си – поне 2 пъти годишно за профилактичен преглед и почистване на зъбен камък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *