Кървенето на венците е често срещан проблем в денталната практика. По дефиниция представлява инфекция на меките тъкани, част от зъбодържащия апарат. Неглижирането на проблема с венците може да доведе до чувствителност и подуване, оток. Според Британската фондация по дентално здраве 19 от всеки 20 души страдат от някаква форма на заболяване на венците, иначе казано – гингивит.  Срещат се два основни стадия на  заболяване на венците – гингивит, който прогресира в пародонтит. Гингивитът е обратим, но ако не се вземат навременни мерки, състоянието може да се развие до пародонтит, при който вече говорим и за загуба на кост. Тя е необратима и е основна причина за загубата на зъби при възрастните.
Здравите венци са в бледо розов цвят, релефни и НЕ кървят, независимо дали ги миете, ядете ябълка или стоматологът работи в устата ви.

Какви са причините за кървене на венците?
Обикновено, кървенето на венците се причинява от плаката – бактериален биофилм примесен с хранителни остатъци, които с времето се натрупват върху и/или между зъбите поради неправилното им почистване. Съществуват, разбира се, и други причини за кървене на венците, сред които – четкане с по-голям натиск от необходимото, непоносимост към нова паста за зъби, погрешна техника за почистване с конец, както и прием на някои лекарствени средства. В редки случаи проявата на гингивит може да бъде признак за някои синдроми, хормонален дисбаланс или общи заболявания на организма.

Как да спрете кървенето на венците?

1. По-старателно почистване на зъбите
Започнете с по-старателно почистване на зъбите, като включите допълнителни средства за орална хигиена – конци, вода за уста, орален душ.
2. Използвайте вода за уста ежедневно.
Антибактериалните води за уста могат както да лекуват, така и да предотвратяват кървене на венците. Те намалят микробното число и повлияват възпалението, за да успокоят отока и кървящите венци.
3. Доставете си необходимото количество витамин К.
Витамин К е един от най-важните елементи, чиято функция подпомага за нормалното съсирване на кръвта. В този ред на мисли, когато забележите, че продължителен период от време венците ви кървят, може да увеличите консумацията на тъмнозелени листни зеленчуци като коприва, спанак, аспержи, броколи, както и соя, бобови растения, зърнени храни и яйца.
4. Увеличете приема на витамин С.
Друг витамин, който е от съществено значение за денталното здраве е витамин С. Той спомага за синтеза на колаген – важен структурен протеин за цялото тяло, който с напредване на възрастта намалява. Когато тялото ни не синтезира достатъчно количество от него това може да се отрази на състоянието на кожата, косата, ноктите, венците и зъбите. От друга страна, витамин С действа и като мощен антиоксидант, предпазващ лигавицата на венците, повишавайки силата на съединителната тъкан. Хапвайте повече пресни плодове и зеленчуци, наблягайки на моркови, цитруси, киви, червен пипер и сладки картофи.
5. Ограничете консумацията на сладки храни и някои въглехидрати
Консумацията на преработени храни и подсладени газирани напитки, води до появата на бактерии, спомагащи за образуването на плака и последващи проблеми в оралното и дентално здраве.
6. Откажете цигарите
Тютюнопушенето е основна причина за заболяване на венците според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). То уврежда имунната система на тялото което означава, че то е по-малко способно да се бори с възпаленията.


Кога да посетите своя стоматолог?

Трябва да се консултирате със своя стоматолог, ако забележите промени във венците, зъбите или устата, които не отминават в срок от няколко седмици до месец. Болка, зачервяване или кървене от венците не трябва да се случват всеки ден. Ако проблемът възниква често или не изчезва с добри практики за устна хигиена стоматологът може да провери за ранен стадий на гингивит и други проблеми. Нелекуваното заболяване на венците в крайна сметка може да доведе до инфекция, загуба нивото на кост и загуба на зъби.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *