Безспорно, ваденето на зъб е една от най-страшните за пациента процедури и истината е, че не е нужно да страдаме от дентофобия, за да изпитаме известни притеснения при предстояща подобна интервенция.
Както повечето ни страхове, така и страхът от посещението при зъболекар може да бъде преодолян или поне сведен до минимум при добра осведоменост. Страхът сам по себе си в чисто психологическо измерение почти винаги представлява притеснение от нещо, което не познаваме или не разбираме. Ето защо, при достатъчно висока степен на информираност всеки пациент може да намали усещането си за притеснение и страх, стига стоматологът му да го осведоми навреме, достатъчно ясно и разбираемо за всичко предстоящо.

За да внесем допълнителна информираност относно процедурата по вадене (екстракция) на зъб и да сведем до минимум притеснението, което най-вероятно изпитваш, подготвихме тази статия с 6 основателни причини да не се страхуваш… или поне не чак толкова.
Причина 1 – Да извади зъба е правилното решение на стоматолога и след него ще се почувстваш по-добре!
Истината е, че до екстракция на зъб се стига единствено и само когато това в действителност се налага. Никой стоматолог няма да предприеме подобно действие, ако все още има и малка надежда и реален шанс зъбът да бъде излекуван и да си остане там, където му е мястото. Но мястото на изключително болния или силно разрушен зъб, със сигурност, не е в устата. Оставайки там, той може да ти причини не само болка, а и подлага под риск съседните зъби и венците. Такива зъби са „входна врата“ за болестотворни бактерии към вътрешната среда на организма.

Причина 2 – Не, няма да боли, толкова, колкото си мислиш!
Няма зъболекар, който да извади зъб, без да постави предварително упойка. Разбира се, че без нея, болката би била неистова. Но съвременните стоматологични методи и практики не биха позволили никой пациент да я изпита. Болката ще бъде избегната чрез местна упойка. От нея мястото ще изтръпне и докато трае процедурата, няма да изпитваш нищо.

Причина 3 – Възстановяването съвсем не е толкова травмиращо и бавно.
В действителност, през първите няколко дни ще изпитваш дискомфорт, но след първите три дни мястото ще започне да се възстановява, а ти не трябва да правиш кой знае какво за целта, освен да спазваш предписанията на своя стоматолог и да поддържаш перфектна устна хигиена.

Причина 4 – Усложненията са рядкост, а не практика
Усложненията са възможни. Друг е въпросът колко чести са те. Статистиката е категорична, че ако пациентите спазват всички инструкции на денталния лекар, усложненията след екстракция на зъб ще бъдат сведени до минимум.

Причина 5 – Не забравяй, че си в ръцете на професионалист
Екстракция на зъб се извършва както от опитни стоматолози, така и от квалифицирани лицево-челюстни хирурзи. Това са хора, които са извършвали хиляди пъти процедурата. Нещо повече – екстракция на зъб за тях представлява минимално сложна интервенция. Денталните специалисти извършват много по-тежки, трудни и продължителни процедури. Ето защо трябва да бъдеш сигурен, че твоят стоматолог знае какво прави и ти си в надеждни ръце. В крайна сметка, стоматолозите са за това – да поддържат здравето на устната ни кухина и да намират най-доброто решение за всеки отделен случай.

Причина 6 – В същата процедура може да се постави имплант
Това е чудесна възможност за хората, които имат страх от хирургични интервенции да получат нов зъб по време на екстакцията. Една единствена упойка е необходима за изваждането на зъба, поставянето на зъбния имлант, вземането на отпечатъка и поставянето на коронката.

За финал, ти гарантираме, че няма нищо страшно в процедурата по вадене на зъб, особено когато си в надеждни и сигурни ръце. Напомняме ти, че в Дентални клиники Дентапрайм Сити си точно на такова място – надеждно, сигурно, на което ще откликнем на нуждите ти и ще успокоим всяко твое притеснение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *