В устата на човек живеят множество микроорганизми, които използват захарите и въглехидратите от храната, образувайки плака, съставена от бактерии и епителни клетки. С времето, колкото и добре да почистваме зъбите си в домашни условия, плаката се натрупва по тях, втвърдява се от минералните соли в слюнката и се превръща в зъбен камък. Той, от своя страна, е с грапава повърхност, която го прави идеалната среда за задържане на бактериална зъбна плака и токсини, предизвикващи възпаление на венеца, а на по-късен етап и много по-сериозни пародонтални заболявания.

 

Помолихме д-р Бойкова – експерт по здрави усмивки в DENTAPRIME CITY, да ни сподели кои са най-честите заблуди, с които са се сблъсквали нейните пациенти по темата за зъбния камък и профилактиката му. Ето какво ни разказа тя…

 

  • Честото миене на зъбите предотвратява натрупването на зъбен камък.

Това е изключително опасна заблуда. Всички проучвания показват, че зъбите трябва да бъдат почиствани два или максимум три пъти на ден. Ако го правим по-често, рискът от увреждане на шийката на зъба се увеличава многократно и това не само води до по-бързо натрупване на зъбен камък, но и създава риск от появата на кариеси.

 

  • Зъбният камък е придружен от тъмни петна по зъбите.

В доста от случаите, зъбният камък дори не е разположен от видимата страна на зъба, което често пъти го прави невидим за пациента. Зъбният камък под венците, например, не се забелязва с просто око и можем да го видим само със сондиране или рентген. Местата, на които най-често се образува са по вътрешната част на долните зъби, както и в областта на шестите зъби на горната челюст. Това е обусловено от факта, че там се отварят слюнчните жлези.

 

  • Можете да почистите зъбния си камък в домашни условия с природни средства.

Редица източници твърдят, че зъбният камък може да бъде почистен в домашни условия с подръчни средства – чрез сода за хляб, портокалови кори, сусамени семена или кислородна вода, но това далеч не е така. Истината е, че в домашни условия ефективно може да бъде почистена зъбната плака с помощта на четка за зъби и правилна техника на четкане, конци и вода за уста. Ако плаката не бъде почистена добре, дори и само за няколко дни, под действието на слюнката, тя минерализира в зъбен камък, който може да бъде отстранен единствено в зъболекарския кабинет с помощта на ултразвук или ръчни скалери. 

 

  • Почистването на зъбния камък води до травмиране на венците и кървене.

Истината е, че кървенето на венците е признак на възпаление и само отстраняването на причината (плаката и зъбния камък) би довело до затихването му. Здравите венци не кървят по време на почистване. След процедурата, в първите 2-3 дни, е възможно венците да се усещат травмирани и леко да кървят, което не е обезпокоително и не бива да е причина за избягване на четкането на зъбите. При подходяща грижа в първите няколко дни, симптомите отшумяват бързо, а венците са здрави и спокойни.

 

 

  • Почистването на зъбния камък води до по-бързото му натрупване.

Всъщност е точно обратното. Плаката се задържа много по-лесно върху вече формиран зъбен камък, отколкото върху чиста и полирана зъбна повърхност. До по-бързо натрупване на зъбен камък води единствено недоброто почистване на зъбите вкъщи.

 

  • Зъбният камък трябва да бъде отстранен, едва когато започне да създава дискомфорт.

Честотата на почистване на зъбен камък се определя спрямо нуждите на всеки човек, предвид състоянието му и скоростта на натрупване. При здрави пациенти то трябва да става на всеки 6 месеца с цел превенция, а при пациентите с пародонтални заболявания, дори по-често.

 

  • Процедурата по почистване на зъбен камък и полиране на зъбите е болезнена.

Процедурата по почистване на зъбен камък е безболезнена и се осъществява посредством ултразвук. Може да се усеща лек дискомфорт, но той е търпим и изчезва веднага след процедурата. Самата процедура трае около 40 минути. Ефектът ѝ обаче, както естетичен, така и лечебен, си заслужава всяка прекарана минута на зъболекарския стол.

 

В заключение – редовното професионално почистване на зъбен камък не e просто козметична процедура. То е важен етап в профилактиката и превенцията на заболявания на зъбите и поддържане на перфектна орална хигиена и безупречно красива усмивка.

 

 

*Повече информация за зъбния камък и услугата по почистването му, която предлагаме в клиники DENTAPRIME CITY, може да откриете тук! 

**Снимки преди и след почистване на зъбен камък може да разгледате като последвате нашия INSTAGRAM профил тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *