Не можете да се наспите, защото на дете ви му никнат зъби? Не се притеснявайте – не сте сами! Едно неотдавна проведено проучване по интернет потвърди, че никненето на зъби е проблемно при 95 % от децата (съответно родителите), като, същото, е съпроводено и от многобройни други неприятности. В това проучване участват 1163 родители от Хърватия и 296 родители от Австрия. Вижте неговите резултати…

Най-често срещани проблеми
В повечето случаи първият зъб се появява на бял свят около 5-6-месечна възраст. Проблемите обаче започват месец преди това. Децата не разбират защо изпитват болка и освен това те още не са развили механизми за справяне с болката. В проучването родителите посочват, че най-често децата дъвчат и слагат различни предмети в устата си (82 %) и имат обилно слюноотделяне (79 %), понякога и субфебтилна температура.
Всяко дете е уникално и реагира различно на болката по време на никненето на зъби, но родителите са единодушни относно най-често срещаните и досадни проблеми. Неприятностите при никненето на зъби се забелязват най-вече през нощта, като неспокойният сън на детето води до събуждане на цялото семейство (35 %).

Задавали ли сте си някога въпроса защо точно през нощта?
През нощта децата се успокояват, вие не отвличате вниманието им и на преден план излиза болката, а с нея и безпокойството. Други източници сочат, че през нощта се освобождава излишният кортизол, който предизвиква възпаление. Възпалението причинява болка и резултатът е ясен – безпокойство и често събуждане.

По какъв начин родителите се справят с проблемите при никненето на зъби?
За справяне с проблемите над 50 % от родителите използват различни гелове или балсами, които купуват в аптеките. На първо място в списъка са геловете на базата на локален анестетик. Анестетиците карат лигавицата да изтръпне и по този начин облекчават болката. На второ място са геловете на базата на хиалуронова киселина,която действа регенеративно. По време на никненето на зъби има недостиг на естествена хиалуронова киселина в устната кухина, която е отговорна за ускорената регенерация и заздравяване на гингивалната тъкан. Хиалуроновата киселина е безопасна, може да се използва няколко пъти дневно и в продължение на няколко месеца. На трето място са играчките за масажиране на венците, които имат още по-добър ефект, ако ги съхранявате в хладилника.Те подобряват и ускоряват кръвообращението и ускоряват пробива като помагат на емайловите призми да разкъсват и порязват венеца.

В заключение, периодът на никнене на зъби е сложен, но не продължава дълго. Посрещнете го с повече оптимизъм. Въпреки всички помощни средства, важно е да се наблегне на родителската обич и гушкането. Знаете, че няма такова нещо като прекалено гушкане!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *