Абразия на зъбите е естествен процес, през който преминава всеки с напредването на възрастта. С по-прости думи, става въпрос за изтриването повърхността  на зъбите.

Какво точно представлява изтриване на зъбите?
Абразията на зъбите е физиологичен процес, който протича при всеки човек, с малки изключения. Възможно е да започне още от най-ранна детска възраст, както и в смесено съзъбие, когато децата имат неравномерна захапка от комбинацията на млечни и постоянни зъби. Изтриването може лесно да се наблюдава при заобляне на връхчетата на кучешките зъби, които стандартно са доста остри. В последствие и останалите зъби започват да се изтриват. 
Бруксизмът и бруксоманията са една от основните причини за изтриване на зъбите в ускорен темп. Това са състояния на патологично силно стискане и/или скърцане със зъби.
Все по-често застъпени са в днешно време предвид натовареният живот който води всеки от нас. Може и да е резултат от неправилна ортодонтски зъбна редица или при силно емоционални хора – честа причина за поява на бруксизъм.
Съществува зависимост между ефекта на изтриването на зъби и дъвкателната способност. Доказано е, че колкото по-изтрити са зъбите, толкова повече дъвкателни движения са необходими, за да се смели приетата храна. Тази зависимост се ускорява в геометрична прогресия.

Напреднало изтриване на зъбите
Изтриването на зъбите с напредване на възрастта не рядко причинява естетични или здравословни проблеми. Тази ситуация обаче може да придобие и по-тежка форма, когато налице е и химична ерозия – влияние на химични дразнители от околната среда (например при хора, работещи в заводи за производство на торове). Друга причина за тежката форма е неправилно съобразен материал за лечение на зъбите. 

Силно изтритите зъби рефлектират дори върху лицевите черти. Наблюдават се понижаване на височината на долната трета на лицето и по-ранната поява на дълбоко изразени бръчки около брадата, устата и носа. Ето защо при тежко изтриване на зъби се препоръчва навременно лечение, за да се избегнат и допълнителни неприятни негативни ефекти върху физиологията, визията и психиката на пациента.

Последици в следствие на абразия:

 • Емайлът изтънява, а при тежки случаи дори се унищожава на 90%.
 • Дентинът се оголва, в следствие на което зъбите стават изключително чувствителни, особено при прием на студени, кисели и сладки напитки и храни;
 • Междузъбните контакти се нарушават, което е предпоставка за задържане на храна между зъбите
 • Оголване на зъбите до толкова висока степен, че пулпата остава незащитена, от което се развиват пулпити.
 • Абразията на зъбите понижава човешката захапка, което затруднява рехабилитацията в бъдеще

  Лечение на зъбната абразия
  За щастие, модерната дентална медицина разполага с комплексно лечение, което да овладее негативните ефекти на абразия по зъбите. Важно е вашият лекуващ стоматолог да е специалист, именно защото състоянието не се лекува с една единствена процедура. От особено значение е комплексният подход, модерни техники, предоставящи дълготраен ефект с минимално усещане за дискомфорт. В кабинетите на Дентапрайм Сити лечението на абразия на зъбите винаги започва с обстоен преглед, включващ както консултация, описваща възможностите за лечение, така и определяне степента на състоянието. В голяма степен от случаите нашите специалисти предлагат следните варианти като решения:

 • Бондинг – чрез композит се възстановява първоначалната форма на всеки увреден от изтриване зъб. Предимството на тази процедура е, че по никакъв начин не уврежда допълнително зъба и не отнема и малко количество от неговата тъкан. Зъбите не се изпиляват, а напротив постига се превантивен ефект за бъдещо изтриване. Прилагат се фотополимери от най-висок клас. Става въпрос за нанокомпозити съчетаващи здравина, устойчивост на изтриване, висока полируемост и естетика.

 • За най-тежките форми на абразия се използва индиректно лечение с порцеланови овърлеи и корони. Те са изключително ефикасни и в най-напреднала фаза на това състояние, а освен това постигат и завиден естетичен краен резултат.
 • Изготвяне на предпазители – night guard – с които се спи нощем.

  Запишете си час за консултация в дентални клиники Дентапрайм Сити. Тук ще намерите квалифицирани и опитни специалисти – експерти в лечението на зъбна абразия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *