Aлepгиитe ca здpaвocлoвeн пpoблeм, ĸoйтo зacягa вce пoвeчe и пoвeчe xopa нa вcяĸaĸвa възpacт из цял cвят. Πoглeднaтo глoбaлнo, oĸoлo eдин нa пeтимa дyши в дaдeн мoмeнт oт живoтa cи пpoявявa няĸaĸъв тип aлepгия. Имa мнoгo paзлични пpичини зa aлepгиитe и cимптoмитe вapиpaт oт лeĸи дo пoтeнциaлнo живoтoзacтpaшaвaщи.

Алергиите са много видове, а за отделните типове съществуват и различни методи за превенция и облекчаване на симптомите. Устната лигавица, включително устните, са постоянно изложени на голям брой потенциално дразнещи вещества. Най-често срещаните проблеми в тази област са свързани с:

Алергичен контактен стоматит
Алергичният стоматит представлява възпалителна реакция на лигавицата на устата, появяваща се при контакт с дразнители или алергени. То е често срещано заболяване, с което повечето клиницисти  са запознати. Много често може да остане незабелязан от пациента, поради липса или слабо изразени симптоми, които са идентични с много други устни лезии. Контактният стоматит има различно разпространение в устата, предизвиква се от голямо разнообразие агенти. Най-често срещаните причини за алергични реакции на свръхчувствителност са козметиката, ароматизиращи средства, консерванти и дентални материали. Перуански балсам, канела, канелен алдехид, ментол, лютива мента и евгенол са едни от най-често използваните ароматични алергени за орална хигиена. Предишна експозиция с алергена е от изключителна важност за поставянето на диагнозата. Чувствителността, която усещат пациентите, обикновено се появява при контакт на алергена с лигавицата на устата. Много рядко може да се появи чувствителност при контакт с кожата. 
Клиничните прояви са различни в зависимост от характера на алергичната реакция, типа алерген и продължителността на контакт.
При пациенти с остри лезии могат да се проявят с изгаряне или зачервяване. Най-честите съобщавани симптоми са: болка, обширни зачервени лезии, субективни усещания за грапавост и дискомфорт в засегнатата зона, сърбеж, затруднения при миенето на зъбите, говорене и усещане за парене при хранене.
При съмнение за алергичен контактен стоматит пациентите се съветват да избягват храни с консерванти и ароматизиращи средства, назначава се специфично лечение и контролни прегледи за следене на състоянието.
Денталните лекари трябва да обмислят алергичния контактен стоматит като възможна диференциална диагноза при пациенти с неспецифични орални лезии, за да може да се осигури адекватно лечение и да се избегнат нови появи.

Алергия към дентални материали
Повечето стоматологични материали са предназначени за продължителна употреба в устата и това може да изостри чувствителността на пациентите. Клиничните прояви на алергия към дентални материали не са еднакви. Пациентите могат да имат различни оплаквания, засягащи лигавицата на устната кухина, включително парене и болка и по-обективни прояви като стоматит, хейлит и лихеноидни реакции, локализирани в устната лигавица, езика и устните.​ Отстраняването на материала, довел до алергия и замяната му с друг следва да има благоприятен ефект за пациента. Понякога се изисква специфично лечение от специалист. За да се установи дали пациентът има алергия, се прави изследване с дентална серия, включваща използваните материали. Тестът е полезен, достъпен, неинвазивен метод за откриване на контактните алергии при пациенти и сред стоматолози, които се занимават с тези продукти.
Алергия към дентални анестезии (упойки)
Провеждането на дентално лечение много често налага използването на упойващи медикаменти. За да бъдат избегнати усложнения при алергични към тях пациенти, се налага направата на предварителни тестове. Те са бързи, надеждни, неинвазивни и предпазват от последващи алергични реакции. Пациенти, които са предразположени или имат друг тип алергии задължително трябва да бъдат тестувани преди интервенция. При необходимост, специалист назначава лечение преди използване на упойка.
Предразположение към алергични реакции
Хората с алергии (към полени, дървета, треви, животни, прах, плесени и лекарства), със сенна хрема и астма се считат за атопични пациенти (чувствителни) . Атопичните пациенти може да са свръхчувствителни към много продукти и материали използвани в денталната медицина. При разпитването на пациента и събирането на информация относно медицинската история е много важно да се сподели всеки вид алергия, която някога е проявявана, без да се спестява никаква информация на лекуващият зъболекар. Ако има данни за алергични реакции, лекарят преценява дали да се назначат допълнителни тестове и дали да се вземат предпазни мерки.

Важно! Пациенти, които никога не са имали някакви алергии или алергични реакции преди, може внезапно да реагират на лекарство, продукт или материал. Всеки може да има алергична реакция по всяко време! Намесата на опитен специалист в тези случаи може да бъде животоспасяваща, така че не подценявайте нито за миг своя избор на лекуващ стоматолог и не крийте от него информация относно общото си здравословно състояние.

Избягване на патогалванизъм
Металите могат да провокират имунната система на човек и да предизвикат алергични реакции, но също така те са електроактивни. Оралният патогалванизъм е познат на човечеството повече от 100 години, но доста често пациентите не знаят и игнорират него и последствията му. 
Електроенергията от различните дентални сплави, която се провежда на случаен принцип с помощта на слюнката може да промени нормалния невронален поток.Резултат е от различни по вид и сплав метални конструкции в устната кухина, които под влиянието на слюнката водят до възникването на патогалванизма. Най-често се манифестира като метален вкус, локализирана болка, мравучкане, парене, неадекватно повишен мускулен тонус – напрежение в челюстите, в темпоро-мандибуларната става, главоболие, бледост на кожата (поради ниското ниво на вазоконстрикция).
Тестът за определяне на патогалванизъм дава възможност да се установи дали има обмен на йони от различните метали. Изследвайки корозионния потенциал в устата на пациента, специалистът преценява дали трябва да се запазят металните конструкции и амалгамени пломби или да се подменят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *