Сред основните закони в родителството е този: “Всяка баба и всеки дядо, потопени в любов към внуче, са обратно пропорционални на всичко, което някога са правили в живота си със собствените си деца” С други думи, строгите родители после се превръщат в най-милите баба и дядо на света…


Едва ли някой родител, а дори и самите баба и дядо, биха успорили факта, че когато децата са оставени на грижите на по-възрастните, много от правилата за хранене и хигиена спират да бъдат спазвани. 


Много често наши пациенти споделят информация и търсят съвет за денталното здраве на своите деца. В над 80% от разговорите ни, същите са на мнение, че не кой да е, а бабите и дядовците са виновни за проблемите с хигиената и хранителните навици на техните деца. И може би, до някаква степен, това е така, имайки предвид, че в България е традиция грижата за мъниците да се споделя често с родителското тяло на майката или таткото.

В този ред на мисли,
съветът на специалистите е, че всички родители трябва да наложат строги правила за поддържането на добра орална хигиена у децата си,  които, както самите те, така и бабите и дядовците да спазват ежедневно!

Ето ги и тях:

Правило 1 – Миенето на зъбите се прави с четка и паста, сутрин и вечер, съобразени с възрастта на детето. Ако изпращаме децата на грижите на баба и дядо е нужно да им дадем в ръцете и подходящите продукти за орална хигиена, без да разчитаме, че те ще купят или ще осигурят.

Правило 2 – Детето, което е на общ хранителен режим се храни 3 пъти дневно и има 1-2 междинни закуски. Забранени са хранене между храненията и десертите при всяко ядене!

Правило 3 – Соковете, компотите и всички други сладки плодови напитки не са надежден източник на витамини, но целите свежи плодове са и затова са за предпочитане!
Правило 4 – Пасирането на храната е забранено, освен ако не се касае за крем супа.

Правило 5 – Забранено е споделянето на едни и същи прибори за хранене или целуването по устата. Възрастните хора имат орална микрофлора, която може да съдържа патогенни бактерии, които да се прехвърлят в здравата детска уста и да станат причина за сериозни здравословни проблеми.

Правило 6 – Ако детето иска сладко, нека честотата и количеството да са съобразени с неговата възраст, физическа активност и периода от денонощието, в който се дават. Децата не трябва да имат достъп до „шкафа с лакомствата“, тъй като при тях все още липсва усет за самоконтрол и самоограничаване.

Правило 7 – Помисли преди да купиш нещо в магазина, което детето иска. Защото малчуганите обикновено искат ярките и шумящи опаковки на рекламираните по телевизията продукти с основна съставка – захар в тях. Правилното хранене е най-добрият начин да се балансира оралния микробиом на детето. Храни, които укрепват зъбите, им доставят пробиотични бактерии, които ги защитават от зъбен кариес. Тези щамове на полезни бактерии в устата спират свръхрастежа на вредни бактерии. При балансиран детски орален микробиом, пробиотичните орални бактерии действат, предотвратявайки по естествен път развалянето на зъбите и обратното – прекомерната консумация на сладки храни уврежда емайла на детските зъби, което води не само до образуване на кариеси, но и до куп други заболявания (диабет, наднормено тегло). Захарта влияе също така и на поведението, концентрацията и възможността на подрастващите да запомнят информация.

И най-важното правило: Бъдете най-добрия пример за децата си и за своите възрастни родители, защото когато налагаме правила е важно първо да се замислим дали ние самите ги спазваме.

Правилата, които избрахме, могат да се допълнят с още доста, но всичко започва с една малка стъпка, а след това, когато стъпките станат по – уверени вече е лесно…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *