История на бондинга

 

Адхезивната стоматология е клон на денталната медицина, която се занимава с адхезията (от лат.: adhaesioad – представка, означаваща „към“ и формата haesī на глагола haereō – „лепя“) или “свързването” на определен материал към компоненти на зъбите (дентин или емайл). Датира от 1955г., благодарение на статия на Д-р Майкъл Баунокор, за да бъде доразвита от Ирвин Смигел – основател на Американското общество по естетична стоматология, който използва бондинг за затваряне на разстояния между предни зъби, за тяхното удължаване и реконтуриране, вместо да ги пили за обвивни корони. От тогава насам, адхезивната стоматология търпи непрестанно развитие, давайки един нов облик на денталната медицина в световен план. Благодарение на нейното усъвършенстване можем максимално добре да имитираме твърдите зъбни с

труктури, които стават химически едно цяло с истинския зъб до такава степен, че са неотличими и при микроскопско изследване.

 

Какво е бондинг?

Бондинг е процедура, която възстановява отчупени, счупени режещи ръбове, пукнатини, промяна на формата, промяна на цвета и други недостатъци по зъбите. При извършването й към твърдите зъбни структури се добавя фотополимер, който се фиксира само чрез “залепяне” (бонд – лепило), без да има механични или други ретенции, които да се налага да задържат материала допълнително. 

В най-честите случаи бондингът се използва при възстановяване на фронтални зъби, но е подходящо решение и за други дентални проблеми, а именно:

  • Възстановяване на отчупени, счупени режещи ръбове, пукнатини или други недостатъци причинени или свързани с износване на зъбни тъкани или инциденти.
  • Затваряне на разстояния между зъбите
  • Промяна на формата на зъбите
  • Промяна на цвета на зъб или зъби, прикриването на тъмни петна с ендогенен характер
  • Удължаване на режещите ръбове
  • Корекция на пропорциите, формата и разположението на зъбите за естетвено изглеждащата усмивка
  • Покриване на чувствителен и експозиран дентин (най-често в областта на зъбните шийки)

 

Какво трябва да знаете за бондинга?

Бондингът е подход на лечение при пациенти, които не се нуждаят от сериозна промяна в цвета или формата на усмивката си. Подходяща е и за млади пациенти, тъй като процедурата е изключително минимално инвазивна – в повечето случаи се налага единствено леко награпяване на повърхността на естествения зъб. Задължителна стъпка преди започване на работа е поставянето на кофердам. Това е тънко силиконово платно, изолиращо зъбите от влагата и бактериите в устата. Така връзката между композита и

 естествения зъб става наистина силна и дълготрайна.

Съвременните фотополимери, които се използват, за изграждането на зъба са с подобрена здравина и коефициент на пречупване на светлината, съвсем близък до този на естествения емайл. Често пъти, за  постигане на желания резултат, се налага съчетаване на фотополимери с няколко различни цвята, тъй като вниманието върху всеки детайл е от голямо значение за финалния резултат от бондинга. Цялата процедура може да бъде извършена с едно посещение при стоматолог, така че пациентът си тръгва с красива усмивка още на същия ден. Тайната на дълготрайната красота на постигнатия резултат се крие в перфектното полиране на възстановяванията след процедурата. 

 

Фасети или бондинг?

Изборът между направа на фасети и бондинг зависи от текущото състояние на зъбите на пациента, желания ефект и личните му убеждения. Най-добрият съвет обаче можете да получите от стоматолог, който предвид опита си, ще успее да ви разясни какво можете да очаквате при всяка една от двете техники. Така ще успеете да изберете подходящата за вас без да губите дълго време в очакване на холивудската си усмивка. 

Бондингът е по-евтин от фасетите, но за разлика от тях и „животът“ му е по-кратък. Това се дължи на фактът, че фотополимерният материал е по „мек“ от естествения емайл и с времето се изтрива. Точно това му качество, обаче, е и една от основните му положителни страни. Когато при функция (хранене) се срещат естествен зъб и изграждане с композит, композитът с времето се изтрива, а зъбния емайл не. Това го прави материал, който предпазва естествените зъби. Друго предимство на бондинга е щадящата обработка на зъба по време на направата му. За разлика от фасетите и короните, при бондингът не се налага пилене на най-горния слой на зъбите, което запазва емайла и дори след отстраняване на материала, зъбите продължават да бъдат здрави и устойчиви. Бондингът може да се извърши в рамките на едно посещение при стоматолог, тъй като за разлика от фасетите, при него не се налага лабораторна работа. В резултат, цената на бондингът спрямо фасетите е значително по-ниска. Средно бондинга издържа 8-10 години, но за разлика от фасетите се нуждае от поддръжка. На всеки от 4 до 8 месеца въстановяванията трябва да бъдат професионално полирани, за да запазят високите си естетични свойства във времето. Веднъж поставени, фасетите не могат да се премахнат, докато при бондинга процесът е обратим.

 

Разглеждайки в цялост бондинг метода, можем да кажем, че той е един съвременен успешен и с многобройни предимства метод. Съвместим е отлично дори с холистичната дентална медицина като предстои да се развива и употребява в бъдеще, особено от хората, за които лечението с максимално щадящи средства и възможно най-близо до естественото, е приоритет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *