Бондинг

Какво е бондинг?


Бондинг е процедура, която възстановява отчупени, счупени режещи ръбове, пукнатини, промяна на формата, промяна на цвета и други недостатъци по зъбите. При извършването й към твърдите зъбни структури се добавя фотополимер, който се фиксира само чрез “залепяне” (бонд - лепило), без да има механични или други ретенции, които да се налага да задържат материала допълнително. 

 

В най-честите случаи бондингът се използва при възстановяване на фронтални зъби, но е подходящо решение и за други дентални проблеми, а именно:

 • Възстановяване на отчупени, счупени режещи ръбове, пукнатини или други недостатъци причинени или свързани с износване на зъбни тъкани или инциденти.
 • Затваряне на разстояния между зъбите
 • Промяна на формата на зъбите
 • Промяна на цвета на зъб или зъби, прикриването на тъмни петна с ендогенен характер
 • Удължаване на режещите ръбове
 • Корекция на пропорциите, формата и разположението на зъбите за естетвено изглеждащата усмивка
 • Покриване на чувствителен и експозиран дентин (най-често в областта на зъбните шийки)

 

Какво включва процедурата по възстановяване с бондинг?


Бондингът е подход на лечение при пациенти, които не се нуждаят от сериозна промяна в цвета или формата на усмивката си. Подходяща е и за млади пациенти, тъй като процедурата е изключително минимално инвазивна - в повечето случаи се налага единствено леко награпяване на повърхността на естествения зъб. Задължителна стъпка преди започване на работа е поставянето на кофердам. Това е тънко силиконово платно, изолиращо зъбите от влагата и бактериите в устата. Така връзката между композита и естествения зъб става наистина силна и дълготрайна.

Съвременните фотополимери, които се използват, за изграждането на зъба са с подобрена здравина и коефициент на пречупване на светлината, съвсем близък до този на естествения емайл. Често пъти, за  постигане на желания резултат, се налага съчетаване на фотополимери с няколко различни цвята, тъй като вниманието върху всеки детайл е от голямо значение за финалния резултат от бондинга. Цялата процедура може да бъде извършена с едно посещение при стоматолог, така че пациентът си тръгва с красива усмивка още на същия ден. Тайната на дълготрайната красота на постигнатия резултат се крие в перфектното полиране на възстановяванията след процедурата.

 
Профилактика или какви специални грижи е препоръчително да полагате за удължаване издръжливостта на материала:

 • поддържане на добра орална хигиена
 • използване на конец за зъби
 • изплакване на устната кухина с антисептични средства (поне веднъж дневно)
 • редовни профилактични прегледи, по време на които се преценява дали материалът има нужда от поддръжка/полиране
 • почистване с медицинска сода (airflow)
 • избягване консумирането на кофеинови и тъмни напитки, тютюнопушене

 

При евентуално оцветяване на фотополимера във времето или заради неспазване на препоръките за неговата поддръжка, се извършва повторно полиране, което да върне блясъка на зъба. 

 

Фасети или бондинг?

 

Изборът между направа на фасети и бондинг зависи от текущото състояние на зъбите на пациента, желания ефект и личните му убеждения. Най-добрият съвет обаче можете да получите от стоматолог, който предвид опита си, ще успее да ви разясни какво можете да очаквате при всяка една от двете техники. Така ще успеете да изберете подходящата за вас без да губите дълго време в очакване на холивудската си усмивка. 

 

Бондингът е по-евтин от фасетите, но за разлика от тях и „животът“ му е по-кратък. Това се дължи на факта, че фотополимерният материал е по-„мек“ от естествения емайл и с времето се изтрива. Точно това му качество, обаче, е и една от основните му положителни страни. Когато при функция (хранене) се срещат естествен зъб и изграждане с композит, композитът с времето се изтрива, а зъбният емайл - не. Това го прави материал, който предпазва естествените зъби. Друго предимство на бондинга е щадящата обработка на зъба по време на направата му. За разлика от фасетите и короните, при бондинга не се налага пилене на най-горния слой на зъбите, което запазва емайла и дори след отстраняване на материала, зъбите продължават да бъдат здрави и устойчиви. Бондингът може да се извърши в рамките на едно посещение при стоматолог, тъй като за разлика от фасетите, при него не се налага лабораторна работа. В резултат, цената на бондинга спрямо фасетите е значително по-ниска. Средно бондингът издържа 8-10 години, но за разлика от фасетите се нуждае от поддръжка. На всеки от 4 до 8 месеца въстановяванията трябва да бъдат професионално полирани, за да запазят високите си естетични свойства във времето. Веднъж поставени, фасетите не могат да се премахнат, докато при бондинга процесът е обратим.

 

Разглеждайки в цялост бондинг метода, можем да кажем, че той е един съвременен успешен и с многобройни предимства метод. Съвместим е отлично дори с холистичната дентална медицина като предстои да се развива и употребява в бъдеще, особено от хората, за които лечението с максимално щадящи средства и възможно най-близо до естественото, е приоритет.

 

Ценови аспект

 

Тъй като бондингът е процедура с възможност за възстановяване на широк спектър дентални несъвършенства, то цена за вашия конкретен случай може да бъде дадена едва след проведена консултация при наш стоматолог. Час за консултация може да запишете, попълвайки регистрационната ни форма по-долу.