Брекетите са особено често явление през последните години и редовно виждаме наши познати, приятели, хора по улиците и дори популярни лица, които са решили да коригират усмивката си в по-зряла възраст. Това не е никак учудващо, тъй като подредените зъби, освен че допринасят за добра естетика и самочувствие, намаляват риска от възникване на редица здравословни проблеми. Подреждането на зъбите подобрява функцията им и тази на челюстните мускули като цяло. Неправилната подредба на зъбите може да доведе до много неприятни ситуации, сред които:

  • Повишен брой кариеси поради невъзможността да се почистват добре застъпващите се зъби
  • Хронично възпаление на венците, често съпътствано от кървене
  • Изтриване или фрактуриране на зъби
  • Болки в темпоромандибуларната става (тази, която свързва долната челюст с черепа)  

 

Наясно ли сте обаче, че брекетите не са единствената опция за придобиване на здрава и права усмивка? В последно време все по-голяма популярност трупат т.нар. алайнери – прозрачни шини, изработени от гъвкав термопластичен материал. Какви са основните разлики между брекетите и алайнерите, какви са преимуществата и недостатъците на единия и на другия метод и кой би бил по-добрият избор за Вас – продължете да четете, за да разберете.

 

ЕСТЕТИКА

Различията между брекетите и алайнерите са коренни и започват още от начина, по който изглеждат. По своята същност, брекетите представляват малки метални или керамични плоскости, които се залепят по предната повърхност на зъбите и се свързват помежду си с телена дъга. Тази дъга оказва натиск, под чието влияние зъбите постепенно се преместват към желаната позиция. Един такъв ортодонтски апарат върху зъбите е винаги видим от околните. За разлика от това, алайнерите са напълно прозрачни и в повечето случаи са абсолютно невидими за околните.

 

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СВАЛЯНЕ

Веднъж сложени, брекетите могат да бъдат свалени само от вашия ортодонт. Това означава, че те трябва да се носят непрекъснато, по 24 часа на ден. Алайнерите, от своя страна, са направени така, че да могат да се свалят и слагат, като обаче, за да се постигнат желаните резултати те трябва да се носят поне по 22 часа на ден. Какво означава това: от една страна алайнерите ви дават удобството да се храните без тях, следователно нямате ограничения в менюто. Хората с брекети трябва да се съобразяват с това какво и с каква твърдост консумират, тъй като съществува опасност да се деформира или отчупи част от ортодонтския апарат в устата им. Друго преимущество на алайнерите, свързано с това, че са сваляеми, е това, че при важно събитие, среща или мероприятие винаги можете да ги отстраните от устата си. Възможността за сваляне, обаче, крие и някои потенциални опасности, като например това алайнерите да изпаднат от вас, да ги загубите или да ги повредите при невнимателно съхранение. Освен това, съществува и риск да започнете да сваляте по-често и по-задълго алайнерите, а в този случай със сигурност няма да постигнете обещаните резултати за дадения от вашия стоматолог срок. Накратко казано: алайнерите са подходящ метод само и единствено за хора, които се отнасят отговорно към лечението си и спазват стриктно всички предписания.   

 

 

ХИГИЕНА

При хора, носещи брекети, почистването на зъбите е много по-трудоемко, тъй като трудно се отстранява храната, която попада под телената дъга или се заклещва около самите брекети. Нужна е много по-стриктна хигиена и зъбите трябва да се почистват задължително след всяко хранене, поради това, че съществува голяма опасност от развиване на кариеси или поява на петна по зъбите. При хората, носещи алайнери, не е нужна по-специална рутина, касаеща хигиенните навици. Алайнерите просто се махат при миене на зъби и се изплакват с хладка вода. 

 

КОМПЛЕКСНОСТ НА СЛУЧАЯ

Състоянието на зъбите ви, степента на изкривяване, както и проблеми със захапката, ако има такива, определят приложимостта на лечението с алайнери или брекети. Алайнерите са подходящи за леки до средни изкривявания и в повечето случаи с тях не може да се коригира неправилна захапка. Без значение от това какво си мислите, дали вашият случай е лек или тежък, може да определи с точност единствено стоматолог след като проведе първоначален преглед. Цената на прегледа в Дентапрайм Сити е само 15 лева.  

 

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Съществуват няколко често срещани странични ефекта, причинявани от носенето на брекети:

  • Деминерализация на емайла – тъй като брекетите са залепени върху емайла на зъба, частта от зъба, която попада под пластината е възможно да се деминерализира. Това означава, че след като се махнат брекетите, ще останат бели квадрати на мястото, където е била залепена пластината.
  • Нарушаване на целостта на емайла – при махането на брекетите се използва специален инструмент. По време на тази манипулация, обаче, е възможно да се засегне и самия емайл. Този риск съществува и при отстраняване на лепилото от зъбите.

За разлика от брекетите, при прозрачните алайнери такива рискове не съществуват, тъй като те са снемаеми.

 

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЛЕЧЕНИЕТО

Средната продължителност на лечение с алайнери е между 6 и 9 месеца в зависимост от сложността на случая. Брекетите, от друга страна, обикновено се носят за период от около 2 години.

 

КОМФОРТ

Лечението с брекети определено е по-болезнено в сравнение с лечението с алайнери и може да причини повече наранявания в устната кухина поради металните и остри елементи. При алайнерите, също е възможно да съществува лека болка или дискомфорт когато се пристъпва към използване на следваща по твърдост шина, но това е кратковременно и бързо отшумява.

 

ЧЕСТОТА НА ПОСЕЩЕНИЯТА ПРИ СТОМАТОЛОГ

Лечението с брекети изисква редовни посещения при вашия ортодонт за напасване и затягане. Обикновено посещенията са поне веднъж месечно, като ако междувременно някой елемент се повреди или отчупи, също трябва да се направи спешна визита. При алайнерите, технологията позволява от самото начало да се произведат всички необходими за лечението шини. Въпреки че това е възможно, ние не го препоръчваме и обикновено викаме пациентите си за снемане на контролен дигитален отпечатък веднъж на месец и половина – два. По този начин следим дали всичко по лечението протича по план и можем да вземем мерки, ако се налага. Отклонения обикновено се получават при пациенти, които не са били достатъчно сериозни в ангажимента си и не са носили шините по предписание.

 

ЦЕНА

Цената е строго индивидуална спрямо случая, като цената на прозрачните алайнери в Дентапрайм Сити започва от 690 лева на челюст и достига до около 2-3000 лв. за цялото лечение. С опцията за расрочено плащане в Дентапрайм Сити, прозрачните алайнери са напълно достъпно лечение за всеки един, без значение от доходите му. При брекетите, обикновено цените започват от 3-4000 лв.

 


брекети, прозрачни алайнери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *