Без значение колко усърдно се грижите за зъбите си през деня, може да им навредите през нощта или в други ситуации, без дори да осъзнавате, че го правите. Много хора скърцат със зъби и стискат челюсти – състояние, известно като бруксизъм. Тази публикация ще ви помогне да определите дали страдате от бруксизъм, да научите повече за това какво го предизвиква и да предостави някои краткосрочни и дългосрочни възможности за лечение.

 

Причини и симптоми на бруксизъм

Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби през деня или през нощта по време на сън. Леките форми на бруксизъм не изискват лечение. По-тежките форми водят до заболявания на долночелюстната става и мускулите, главоболие, абразия и травма на зъбите, нарушения на захапката и други проблеми.

Най-честите причини за скърцане със зъби и стискане на челюсти са стресът и тревожността. Това може да се случи през деня или докато спите. Дори и да сте напълно будни, може дори да не осъзнавате, че го правите.

Бруксизмът е един от многото начини, по които тялото ни физически проявява стрес, дори ако умовете ни не го осъзнават. Следващия път, когато сте в ситуация на висок стрес, обърнете внимание на това, което се случва в устата ви. Стискате ли челюстите си или скърцате със зъби? 

 

Шина за бруксизъм

Шината за бруксизъм се изработва така, че да държи зъбите разделени, за да предотврати търкането между тях и допълнителното им износване.

Шината променя захапката и мускулния тонус и в някои случаи това води до прекратяване на патологичния рефлекс. Изработва се индивидуално, след снемане на дигитален отпечатък на горната челюст до 7 работни дни.

Важно да се придържате към него и да продължите да го носите. Устата ви ще се приспособи с времето и скоро ще се чудите как някога сте спали без такъв.

Въпреки че този подход ще спре симптомите на бруксизъм, той не е лек за основните проблеми, които го причиняват на първо място.

 

Как мога да предотвратя скърцането със зъби?

За предотвратяване на бруксизъм:

  •       Избягвайте цигарите, наркотиците и алкохола
  •       Правете редовни стоматологични прегледи. Зъболекарят може да излекува проблемите от скърцането на зъбите, така че да избегнете дългосрочни щети.
  •       Лекувайте други зъбни проблеми, които може да имате, включително неправилно подравнени или липсващи зъби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *