Какво е CAD-CAM стоматология?
CAD-CAM системата е изцяло дигитализиран дизайн на зъбните редици. С точността и надеждността на съвременните производствени процеси на CAD-CAM системата, се постига удивителна точност при сканирането на устната кухина, което помага при изработването на индивидуалните протетични конструкции. С нейна помощ могат да се създават персонализирани 3D коронки и зъбни мостове, които да съвпаднат перфектно с индивидуалните особености на пациента. Със съдържащите в себе си множество триизмерни данни, CAD-CAM системата показва постижимото и неговите граници.
Дигиталната стоматология има и ключова роля при комуникацията между лекар и пациент, тъй като пациентът може да придобие ясна и точна представа за предстоящото лечение.Технологията отговаря на множество въпроси, като това, каква е функционалността на протетичната конструкция и каква е тяхната гаранция във времето.
Защо я използваме?
В дентални клиники Dentaprime City избрахме CAD-CAM технологията, за да затворим кръга между пациент, стоматолог и зъботехническа лаборатория. Ето как:
Много клиники в България все още залагат на остарелите методи за възстановяване на зъбите, а именно чрез изпращане на отпечатъците в зъботехнически лаборатории за изработка. Освен че е бавна, тази технология силно зависи от уменията, опита и моментната кондиция на денталния специалист. Често се случва моделът да не е достатъчно точен и се налага или отново да се върне в лабораторията за корекция и/или да се доработва на място от стоматолога. Това е свързано с неудобства за пациента, както и с няколкократното му посещение до кабинета на зъболекаря.

CAD-CAM естетика
Съчетаването на правилно планиране и изработване на конструкции чрез дигиталните модели на 3D принтерите подпомага естетичната стойност на изработените материали. Това е възможно чрез постигането на хармония чрез интегрирането на лицето в плана на лечение. В естетичната стоматология, CAD-CAM системите имат изключителна роля, защото чрез тях абсолютно точно и прецизно могат да се изработят конструкциите за пациента. Възможността за Smile Design на софтуера дава точно 3D изображение на челюстните дъги и формата на зъбите. Определянето на цвета става изключително точно, което от своя страна носи по-силно удовлетворение от страна на пациента.
Стъпки за работа с CAD-CAM технологията

Стъпка 1:

Автоматичното снимане и сканиране с иновативния 3D скенер 3shape абсолютно точно взима мярката за направата на корона/мост – така, че да се гарантира максимално съвпадение при поставянето на протетичната конструкция.

Стъпка 2:

CAD-CAM технологията използва 3D CAD софтуер, който прецизно обработва постъпващата от скенера информация, като по нея изгражда триизмерен модел на сканирания обект. Така, по взетата мярка вече е създаден компютърен цифров вид и може да бъде изпращана по електронна поща или друг дигитален вариант за одобрение от пациента. В софтуера присъства богат набор от всички модули за зъботехнически дизайн, без съществуващи ограничения.

Стъпка 3:

Използване на 3D CAD принтер за триизмерно моделиране на корони, мостове, носещи вложки и др. , в замяна на ръчното оформяне на същите от технически восък.

Принтерът е разработен на базата на революционна технология, която разполага с широко портфолио от материали за 3D принтиране. С негова помощ нашите стоматолози могат да изработват бързо и лесно индивидуални лъжици, модели, хирургични водачи, протези, ортодонтски шини, коронки и мостове с различни размери и персонализирана форма за всеки индивидуален пациент.

Стъпка 4:

Когато програмата е изготвила правилния 3D модел на мостовата конструкция, той може да бъде поставен на пациента, без да са необходими допълнителни корекции от страна на стоматолога. За направата на протетичните конструкции, могат да се използват различни видове материали – хром-кобалтови сплави, циркониев оксид, както и различни видове полимери някои, от които са подходящи и за направата на стопяеми модели.

Предимства на CAD-CAM системата в денталната медицина
Редица са предимствата при използването на 3D стоматологията при процедурите по дентална имплантация и протетично лечение.

  • Висока прецизност при работа – технологията позволява изпълнението на пълния набор от характеристики в сравнения с конвенционалните методи и принципи познати в стоматологията.
  • Бърза изработка – важно преимущество на CAD-CAM технологията пред конвенционалните методи е, че тук не е необходимо оптимизиране на конструкцията от технологична гледна точка. Могат да бъдат изработвани физически модели със сложна форма, които по друг начин биха били неоправдано скъпи или дори невъзможни за изработване.
  • Избор при изработка от различни материали – хром-кобалтови сплави, циркониев оксид, както и различни видове полимери някои, от които са подходящи и за направата на стопяеми модели. 

    CAD-CAM системата поставя зъботехническото производство на едно съвсем ново ниво, което за момента няма аналог със съществуващите конвенционални техники, нито като степен на постигано качество, нито като скорост на производство, нито като стойностно изражение. Тук трябва да се добави и удобството за пациентите, които практически само с две посещения (вземане на мерки и монтаж) при стоматолога ще разполагат с висококачествен имплант, създаден специално за тях.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *