Ако сте ценители на виното, то със сигурност сте изпитали страничните ефекти на червеното върху зъбите си. Временно лилавата усмивка обаче, съвсем не е всичко, което съпътства консумацията на виното, било то червено, бяло или розе.

В днешната блог-статия ще се опитаме да ви запознаем с всичко, което трябва да знаете като любители на виното във връзка с неговото влияние върху здравето на вашите зъби.

Най-общо казано, зъбите са изградени от зъбен емайл, дентин, зъбна пулпа и коренов канал. Емайлът е най-твърдата тъкан в тялото (по-твърда и от костите). Това е предимно минерално вещество, чиято роля е да предпазва зъба от бактериални атаки, но също така и от травми и триене, дължащи се на дъвчене, падане и др. Слюнката, от своя стрната е  „пазител“ на емайла, съдържайки в себе си елементи, които регулират рН в устата и осигуряват флуорни йони, които са от съществено значение за реминерализирането на емайла, за да бъде той по-устойчив.

Въпреки че емайлът е най-твърдата тъкан в тялото, за жалост и той има своето слабо място – податлив е на ерозия, причинена от киселини, а те са основен компонент във всички вина. Всяка една бутилка вино съдържа в себе си богат микс от винена киселина, ябълчена киселина и лимонена киселина, получени от гроздето. В допълнение, по време на ферментацията се образуват млечна, оцетна и янтарна киселини. 
А започне ли веднъж емайлът да ерозира вътрешността на зъба остава открита. Съответно, колкото по-голяма част от емайла е потърпевша, толкова по-голяма част от дентина на зъба остава незащитена и последният става по-податлив на образуването на кариес.


И все пак, най-често срещаният проблем, що се отнася до виното и зъбите е този с оцветяването като  червеното вино носи цялата вина за това, поради съдържащото се голямо количество хромогени (вещества, произвеждащи пигменти, които се свързват със зъбите и причиняват оцветяване) и танини в него. 

Как да предпазим зъбите си от ефекта на виното?

Така описано, въздействието на виното върху зъбите може би звучи малко страшно, но любителите му не трябва да се притесняват прекомерно. Все пак никой стоматолог не би го забранил, тъй като най- вероятно ще загуби повечето си пациенти. Същото е и със захарта. Може да намалите консумацията й, но трудно бихте я изключили напълно от менюто си. Най-добрият вариант е нейното намаляване в комбинация с правилна грижа за зъбите след нейната употреба.

И все пак, за да намалите ефекта на виното върху своята усмивка е добре да се придържате към ефективен орално – хигиенен режим. А това е толкова просто, колкото практикуването на основните навици за хигиена на зъбите, които знаете от деца – миене на зъбите два пъти дневно, почистване с конец всеки ден, балансирано хранене и редовно посещение на вашия зъболекар. 

Изплакването на устата с вода и консумацията на храна стимулира и произвеждането на повече слюнка, което е от решаващо значение за борбата с  бактерии и поддържането на идеални нива на pH. Ето защо е чудесна идея не само да пиете вода с виното си, но и да консумирате храна заедно с него. Актът на дъвчене стимулира слюнката, а сиренето, например, е чудесен съпровод към него. В млечните продукти липсват оцветяващи зъбите пигменти, и разбира се, известен за всички факт е колко добре допълват виното и дори го обогатяват като вкус. Освен това, сиренето е с високо съдържание на калций, а той, както знаем, помага за укрепването на зъбите. Ето още едно доказателство колко перфектни са виното и сиренето заедно.

И все пак, дори и със спазването на стриктна орална хигиена, изплакване с вода и консумацията на храна, в допълнение към чашата с вино, достатъчно количество от червената напитка за достатъчно дълъг период от време може да промени цвета на зъбите ви. Ако случаят е такъв ви препоръчваме да се консултирате с вашия стоматолог относно възможностите за професионално избелване на зъбите, както и вариантите за избелване с шини и гел у дома.

Може ли виното да бъде полезно за усмивката?

Сега, когато вече сте наясно как да държите под контрол оцветяването и ерозирането на своите зъби, е време за добри новини!
През последните години множество проучвания доказват полезното въздействие на виното върху здравето на устната кухина. След проведено изследване на добавени гроздови семки към пет бактериални щамове, причиняващи болести на устата, три от тях са били успешно преборени. Изследване на University of Pavia, Италия от  2007 г. , пък, показва, че както бялото, така и червеното вино могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на стрептококи (вид бактерии, свързани с кариес и възпалено гърло). Друго проучване  установява, че полифенолите, налични в гроздето помагат за инхибиране
Streptococcus mutans  – зъбен патоген, сочен за основен причинител на зъбния кариес.
Въпреки че тези проучвания изглеждат като добра перспектива за всички любители на виното, за жалост, все още стоматолозите не рискуват в даването на препоръки за това, как виното да бъде включено в ежедневната грижа за зъбите. Но пък са категорични, че придържайки се към стандартната рутинна хигиена, без значение какъв вид храни и напитки консумираме, в комбинация с редовно посещение при стоматолог можем да си гарантираме красива и здрава усмивка дълго време! Така че, не се страхувайте от чаша вино, или две…

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *