Миенето на зъбите е нещо, което всеки приема за елементарно и интуитивно, но всъщност изисква внимание и старание.  Човек може сериозно да увреди зъбите си, когато ги почиства неправилно и/или нередовно.

Днес споделяме с вас няколко чести грешки, които не бива да допускате, когато почиствате зъбите си в ежедневието.

1. Неподходяща четка за зъби
Изборът на подходяща четка за зъби съвсем не е толкова лесна задача. На пазара има десетки марки, които предлагат стотици видове четки с различна дебелина, форма и твърдост. Как да изберете правилната, която отговаря на Вашите специфични нужди?
Нашият съвет е да изберете четка с подходяща твърдост на власинките, а именно – такава, на която те не са прекалено твърди, за да не наранят зъбните тъкани по време на миене, но и не прекалено меки, за да могат успешно да премахват натрупаната плака. Важно е да се намери баланс между двете във Вашия конкретен случай.
2. Рядко и кратко миене
Ако зъбите не се почистват редовно , това предразполага към развиване на бактерии в устната кухина. Препоръката на Световната организация по орално здраве е зъбите да се почистват 2 пъти на ден с продължителност на миене поне 2 минути. За съжаление много хора не покриват дори този минимум, а той е нужен, за да се почистят ефикасно всички повърхности. Един добър начин за миене е да разделите зъбите си на квадранти и да отделяте по 30 секунди на всеки от тях.

3. Пропускане на вътрешните повърхности
Много хора пропускат повърхността откъм езика – вътрешната част на зъбите. Дори и да не я виждаме плаката се натрупва и е важно да я почиствате ежедневно. Езикът също не бива да бъде пропускан, тъй като той е най-големият “резервоар” за микроорганизми в устната кухина. Съветът ни е да почиствате внимателно всички повърхности. Контролът на плаката намалява развитието на двете основни групи орални заболявания – кариес и пародонтални
4. Не сменяте четката си за зъби редовно
Стоматолозите препоръчват четката за зъби да се сменя на всеки три месеца, По-важно е обаче състоянието на четката отколкото точния график. Ако власинките се втвърдят или се обезформят и разпадат, значи е време за нова четка.

5. Не изплаквате четката след миене
Ако четката остане непочистена от плаката и пастата за зъби, това води до развиване на бактерии, които слагате в устата си при следващо миене.

6. Неправилен методна миене
Хоризонталното миене по линията на венците може да доведе до травмиране на венците и надраскване на емайла. Правилният начин да миете зъбите си е като движите четката с вертикални или кръгови движения от венеца към зъба.

7. Миене прекалено често или с прекалено много сила.
Другата крайност също може да бъде вредна за зъбите, миенето по 2 минути на ден е оптимален вариант. Повече от това може да раздразни корена на зъба и заедно с него венците. Също така, миенето с натиск може да унищожи емайла. Зъбите трябва да се мият внимателно два пъти на ден за 2-3 минути, съветват нашите дентални специалисти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *