Красиво подредените и искрящо бели зъби отдавна вече не са запазена марка само на холивудските звезди. В днешно време естетичната стоматология е достъпна за всеки. Един от най-добрите начини да коригирате надеждно и дълготрайно вида на усмивката си е чрез поставянето на фасети. Все още много пациенти са скептично настроени към тази процедура, поради погрешно разпространени схващания и страхове.

Кои са главните сред тях?

Видът на фасетите няма да отговори на очакванията ми
В модерната стоматология процедурата по поставяне на фасети е следната –  зъболекарят снема отпечатъци от зъбите и след анализ на модели, изготвени по тези отпечатъци,нашите зъботехници правят проект на бъдещите фасети. Така нареченият Smile design. По този начин, още преди изпиляването на зъбите бива добита доста точна представа как ще изглеждат те на финала. В рамките на подготвителната фаза, този проект може да бъде пренесен с временен материал в устата на пациента, където нанасяме допълнителни корекции, спрямо неговите виждания.
Зъбите ми ще бъдат изпилени ненужно
Материалът, с който работят специалистите в дентални практики Дентапрайм при изработка на фасетите, а именно изключително висок клас цирконий,  позволява една фасета да е с дебелина само 0,6мм, без това да влияе негативно на нейната здравина. При пиленето на зъбите за фасети е необходимо емайлът само леко да се отнеме с борче и да се оформи много тънък праг близо до венеца, за да осигурим място за фасетата , без да уголемяваме зъба оптично. В класическия случай за фасети изпиляване извън тези граници не се налага.
Фасетите могат много лесно да се счупят и/или разлепят
Начинът, по който се закрепят фасетите с помощта на специални композитни цименти се основава на т.нар. адхезивна технология и създава химическа връзка между керамиката и проблемния  зъб. По този начин двете стават на практика едно цяло и при правилно поставяне на фасетите тяхното разлепяне или счупване на практика са почти невъзможни. При пациенти, страдащи от т.нар. бруксизъм (несъзнателно стискане или триене на зъбите), по преценка на стоматолога,изработваме превантивно  шина за бруксизъм на едната челюст, която да предпазва фасетите и всички останали зъби от въпросното триене през нощта.

Ако консумирам оцветяващи храни и напитки или съм активен пушач, фасетите ще променят цвета си
Цирконият сам по себе си не променя цвета си. Той не би могъл да се повлияе нито от избелване, нито от пигментни вещества в храните, напитките или цигарите. Това, което може да се случи е пигменти да се наслоят върху фасетите, като това е възможно в минимални количества поради гладката им повърхност. При правилна орална хигиена и редовно професионално почистване на зъбите от стоматолог, това на практика не се случва.

След поставянето на фасети зъбите ми ще бъдат прекалено чувствителни
Появата на чувствителност след циментирането на фасети понякога наистина е факт. Това е нормална реакция на зъбите на процеса на циментиране, но в рамките на няколко дни , до седмица намалява и съвсем отшумява.

Само след няколко години фасетите ще трябва да се сменят
Статистиката показва, че циркониевите фастети се отличават с изключителна издръжливост, която не отстъпва по нищо на циркониевите коронки на зъбите. Правилно циментирани, те не се нуждаят от специална и по-различна поддръжка от тази на стандартните зъби. Това означава: редовно миене на зъбите и използване на междузъбен конец, също както и професионално почистване и преглед при стоматолог 2 пъти годишно. Спазвайки тези прости правила гарантирате дълъг живот на своите фасети и запазване на вашата красива усмивка за дълго във времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *