Знаете ли, че цветът на зъбите е нещо, заложено в гените, също както нюансите на кожата или очите ни? Затова не всеки може да има искряща снежно бяла усмивка, обяснява д-р Стойнова, дентален лекар в клиники Дентапрайм. Според нея 80% от хората се стремят към все по-бели и бели зъби, несъзнавайки, че всъщност това в един момент може да се окаже проблем. “Всеки човек има краен предел в това отношение, който не може да се премине.”, категорична е д-р Стойнова.

Разбира се, не за всичко е виновна наследствеността. Често сами успяваме да си навредим най-силно.

Едни от най-тежките промени в цвета на зъбите ни биват причинени от група антибиотици – тетрациклини. Като страничен ефект от тяхната употреба, в детска възраст,се появяват петна, които е невъзможно да бъдат премахнати от стоматолозите.
Добре познати оцветяващи продукти още са кафето, чаят, черешите, виното. Но дори и да ги избягва човек, естествен процес е зъбите да потъмняват с годините.
Важно е да се знае, че потъмняването е два типа – външно и вътрешно. Външното засяга само емайла – повърхностния полу-прозрачен горен слой на зъба. При вътрешното се променя цветът на дентина, който се намира отдолу и представлява същинската зъбна тъкан.

Противопоказно е избелване при деца под 16 г., бременни и кърмачки.

Модерната медицина използва три типа продукти за избелване. 
От една страна са специализираните пасти за зъби, които съдържат различни избелващи агенти. Те действат полиращо и изчистват външното оцветяване, обяснява д-р СТойнова и това за част от хората е достатъчно като постигнат ефект.

Ако сте сред останалите – пред вас стоят два варианта – домашно или клинично избелване, което се извършва в стоматологичния кабинет. Домашното избелване се извършва в домашна обстановка – посредством шини и избелващ гел или  – посредством избелващи ленти.

Да, избелването на зъбите може да се осъществи и в домашни условия, но извършена от стоматолог, процедурата гарантира максимална ефективност с минимален риск. Основното предимство, поради което да изберете професионалното избелване пред това в домашна среда е наличието на постоянен контрол от денталния лекар над съответната процедура. Именно неговата професионална намеса позволява:
– да бъде предложен оптимален вариант за избелване за конкретния пациент;
– редуциране на риска за получаване на свръхчувствителност на зъбите, водеща до остра рязка болка при прием на студени и топли течности и храни след проведената процедура
– да бъде сведена до минимум опасността да се наранят венците по време на процедурата.

Друга предпоставка за избор на клинично избелване е бързината, с която се постига търсеният резултат – в рамките на едно посещение от 1 час е налице максимална ефективност, за разлика от домашното избелване с шини и гел, например, за което са нужни около 3 седмици. Освен това процедурата е безболезнена, постигнатият след клинично избелване ефект се запазва най-дълго в сравнение с всички останали методи и, може би, най-важното негово предимство е, че дава възможност за цялостен преглед на устната кухина и откриване на други проблеми, нуждаещи се от лечение, както и за цялостна консултация относно оралната хигиена, причините за потъмняването на зъбите и препоръки как то да бъде избегнато. Позволява и почистване на зъбен камък преди процедурата, наличието на който би възпрепятствал ефекта от нея.
Стандартните избелващи процедури не могат да променят цвета на зъб с умъртвен нерв. В такива случай стоматологът препоръчва ендодонтско избелване – простичко казано – пробива зъба, инжектира специално избелващо вещество и слага временна пломба. Повтаря се процедурата няколко пъти през няколко дни, докато не се стигне до постоянна пломба. При оцветени коронки и мостове единствената възможност за повече белота е подмяната с нови. Потъмнелите зъби могат да имат различен цвят – жълти, кафяви, червеникави или сиви. Най-добре от химикалите се повлиява жълтото оцветяване, а най-слабо – сивото.

При свръхчувствителни зъби е нормално часове след избелването да има неприятни усещания от студени напитки или от въздуха. Затова често стоматолозите дават успокояващи гелове с антисептик и флуор. Това помага зъбът да се реминерализира. Ако е направено както трябва, избелването не може да предизвика трайни проблеми, категорична е д-р Стойнова. Веднага след процедурата тя ще ви даде и съвет за най-добрите продукти за орална грижа, с които можете максимално във времето да запазите резултата.

В заключение, начинът за избелване на зъбите зависи от вашите предпочитания, финансови и времеви възможности и цели. Балансът между цена и качеството на услугата, мигновеният и траен резултат, постигнат безопасно и без рискове за здравето, правят клиничното избелване на зъби най-доброто решение. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *