„Съвременната медицина е неразривно свързана с дигитализацията. На този етап, от професионална гледна точка, за мен е немислимо да планирам и извърша лечение, без да използвам възможностите, които ми дават цифровите технологии“, споделя д-р Яница Бойкова, дентален стоматолог и ни показва как работи един от софтуерите, които ежедневно използва в работата си.

Високотехнологични скенери, 5D технология, изкуствен интелект и най-съвременните достижения в денталната медицина спомагат за лечението на пациентите в клиники Дентапрaйм Сити. Във всеки един кабинет на Дентапрайм сити, стоматолозите работят с базиран на тях дигитален 3D модел на зъби и видео с начина, по който те се движат и подреждат правилно седмица след седмица лечение. Друга технология използва изкуствен интелект, за да визуализира как трябва да изглеждат зъбите на пациента, позволявайки й да се намеси и коригира, където е необходимо.

По този начин колаборацията между знанията и опита на лекаря и съвременните технологии позволява детайлно планиране на случаите, ясна комуникация с пациентите и предварителна визуализация на крайния резултат в постигането на лечебните цели.

Всичко това е възможно благодарение на 3D скенера, с който клиниките Dentaprime City са оборудвани от няколко години и който преобръща начина им на работа. Чрез него стоматолозите правят детайлно и прецизно сканиране на зъбите и челюстите – този дигитален отпечатък се използва както за ортодонтия (при планирането на апаратите за подреждане на зъбите), така и за ортопедия или естетична стоматология (при планирането на коронки, фасети, бондинг или бъдещата форма на зъбите).
Благодарение на иновативния подход пациентът може да види върху собствената си снимка как се променят зъбите му, без изобщо нищо да е коригирано в устата му, което е вълнуващо и мотивиращо и за самите пациенти, уверяват всички специалисти от клиниките.

Технологиите дават възможност на д-р Бойкова и нейните колеги да планира по-добре работата си, да диагностицира налични проблеми и да планира навреме необходимите действия. По отношение на ортодонтията и ортопедията може дигитално да планира целия ход на лечението – всяка стъпка от първия преглед до финалния резултат.

Ето как, например, протича една изработка на дигитални циркониеви коронки във фронтален участък с помощта на CAD/CAM технологиите и т. нар. SMILE DESIGN:
Етап 1
След провеждане на обстойна консултация, зъбите на пациента се сканират с помощта на интраорален скенер, който прави бъдещия модел на протетичната конструкция максимално точен и прецизен, изцяло съобразен с естетичните особености на пациента.
Етап 2
С помощта на изготвения 3D модел, носещ характерните особености на пациента, се създава желаната форма и хармония на усмивката и захапката.
Етап 3
Изготвеният вече 3D модел се пренася дигитално в/у естествените зъби на пациента, за да може той да прецени, дали неговите естетични желания за изпълнени
Етап 4
Този етап е свързан с подготовката на естествените зъби на пациента за поставяне на циркониеви коронки. Естественият зъб се изпилява от стоматолога с по-малко от 1 мм. Процедурата е абсолютно безболезнена, като пациентът не усеща никакъв дискомфорт.
Етап 5
Зъбите се сканират отново, след което върху същите се поставят временни зъбни коронки, с които пациентът да избегна евентуален дискомфорт от изпилените му зъби. Това е временна мярка, докато постоянните коронки бъдат напълно готови.
Етап 6
Поставяне на постоянните циркониеви коронки, които внимателно се закрепят на зъбите за една нова, блестяща и хармонична усмивка.
В заключение можем да кажем, че въвеждането на CAD/CAМ методите в естетичната и протетична дентална медицина налагат частичното или пълното отпадане на досегашните аналогови методи за възстановяване на фрактурирани зъби. Дигиталната стоматология, в съчетание с високите съвременни технологии позволява формата на усмивката да се планира изцяло дигитално, което от своя страна осигурява изключителен комфорт за пациента, който вече не е необходимо да стои неподвижно на зъболекарския стол, а може да участва активно в творческия процес по създаване на неговата собствена усмивка.

“В дентални клиники Дентапрайм Сити вярваме, че зъбите, които създаваме трябва да са хармонични, непроменими във времето, с подходящ цвят. Постигаме всичко това едновременно с висок професионализъм и съвременни технологии” споделя още д-р Бойкова. „Технологиите са прекрасно нещо, но зад технологиите трябва да стои човек с познания и отношение, за да може пациентът да се чувства спокоен и уверен. А това не става само с техника“, допълва Бойкова и подчертава, че успехът на клиниките се дължи и на страхотния екип, който се подкрепя в организирането и планирането на работата.

Все по-често пациентите, които идват в клиники Дентапрайм Сити са добре информирани, с високи очаквания и изисквания към здравето и визията на зъбите си. Бялата и красива усмивка вече е норма. Тук идва ролята на лекаря, който да образова пациента каква е правилната последователност от действия в стремежа към тази бяла и красива усмивка. „Желанията на пациента трябва да бъдат разумно ръководени и първо да бъдат лекувани причините за проблема, след това последствията. Така че се намесвам, когато някой дойде и каже: „Искам фасети!“. Чудесно, но трябва да извървим пътя за тях. Първо си говорим за здраве, след това за красота“, допълва Бойкова.

Отдадеността на д-р Бойкова и нейните колеги, както и непрекъснатото им желание за учене и развитие превръщат клиники Дентапрайм Сити в едни от най-прогресивните и модерни в България, осигурявайки на пациентите диагностика и лечение с уникална за страната апаратура и висококвалифицирани и опитни специалисти. „За мен това е въпрос на приоритети. Професията е нещо, с което живея – приятно ми е, вълнува ме и ми е интересно. Искам да се чувствам удовлетворена, че давам най-доброто от себе си и осигуряваме най-качествената грижа за пациентите ни.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *