Пародонтозата (пародонтит) е сред най-често срещаните заболявания сред хората над 30 години, а за жалост в последните години възрастовата граница пада все повече.. Засяга 10% от хората в Европа и е основна причина за загуба на зъби. Много от тях си мислят, че то е нормално след определена възраст и няма лечение за него. Това твърдение е погрешно – открит навреме пародонтита, може да се поддържа  така ,че да не прогресира! Посетете добър зъболекар, за да намерите къде е проблемът и да откриете заедно начина за разрешаването му.

Какво е пародонтоза?
Пародонтозата е остарялото, всеизвестно наименование за заболяването – Пародонтит . Пародонтитът е предшестван от  развитието на гингивит. Това е възпалително заболяване от инфекциозен произход, което засяга пародонталната тъкан, по-специално венците и алвеоларната кост, към която са прикрепени зъбите. Пародонтитът е по-късният етап на нелекувания гингивит. Поради натрупването на плака,хранителни остатъци, по зъбите и под венците възниква възпаление, причинено от бактериална инфекция. Бактериите растат и се размножават под плаката и съзряват до образуването на зъбния камък. Постепенно те атакуват пародонта, докато алвеоларната кост се топи, което води до загуба на зъби.

Пародонтът е съставен от повърхностен пародонт (състоящ се от епителното прикрепване и венеца) и дълбок пародонт (състоящ се от цимента, десмодонта и алвеоларната кост). 

Най-добрият начин за предотвратяване на пародонтита е да се лекува гингивитът възможно най-скоро, когато се появи. За да предотвратите гингивит, е важно да поддържате безупречна устна хигиена. По този начин не позволявате на плаката да се разпространи и да се минерализира в зъбен камък, който се превръща в хранителна среда за бактерии. За тази цел е важно да миете зъбите си поне два пъти дневно в продължение на поне 2 минути. Важно е също така да използвате конец за зъби или междузъбни четки, както и антиплакова вода за уста, за да отстраните плаката там, където четката за зъби не може да достигне, особено между зъбите. Не пропускайте подмяната на зъбната четка с нова, на всеки 3 месеца. Освен това е препоръчително стоматолог да премахва зъбен камък два пъти годишно.
Какви са степените на пародонтита?
Степените на пародонтита показват степента на прогресиране на заболяването. 

Пародонтит степен А
Няма загуба на междузъбно прикрепване и алвеоларната кост не е разрушена през последните 5 години. Процентът на алвеолизата (загубата на алвеоларна кост) в най-засегнатата област, разделен на възрастта на пациента, е по-малък от 0,25.
Пациентът не пуши.
Пациентът няма диабет.
Ако тези критерии са изпълнени, става въпрос за бавно прогресиращ пародонтит.

Пародонтит степен В
Загубата на междузъбното прикрепване и загубата на алвеоларна кост през последните 5 години е по-малка от 2 mm. Процентът на алвеолизата (загубата на алвеоларна кост) в най-засегнатата област, разделен на възрастта на пациента, е между 0,25 и 1.
Пациентът пуши по-малко от 10 цигари на ден.
Пациентът е диабетик с ниво на гликиран хемоглобин под 7%.
Ако тези критерии са изпълнени, става въпрос за умерено прогресиращ пародонтит.

Пародонтит степен С
Загубата на междузъбното прикрепване и загубата на алвеоларна кост през последните 5 години е по-голяма или равна на 2 mm. Процентът на алвеолизата (загубата на алвеоларна кост) в най-засегнатата област, разделен на възрастта на пациента, е по-голям от 1.
Пациентът пуши повече от 10 цигари на ден.
Пациентът е диабетик с ниво на гликиран хемоглобин, по-голямо или равно на 7%.
Ако тези критерии са изпълнени, става въпрос за бързо прогресиращ пародонтит.

На каква възраст се появява пародонтитът?
Началото на пародонтита не е свързано с възрастта, а с лошата орална хигиена и развитието на гингивит. Рядко е свързано с агресивни пародонтопатогени, които са специфични бактерии отговорни за развитието на агресивен пародонтит. Въпреки това възрастните хора са изложени на по-голям риск от развитие на пародонтални заболявания, тъй като пародонталните им тъкани са по-малко способни да изпълняват защитната си роля, а също и защото са изложени на въздействието на храна, напитки и плака за по-дълго време.  

Как се диагностицира пародонтитът?
За да се постави диагнозата, трябва да имате зъболекар,обучен да може да разчита знаците на оралните твърди и меки тъкани. Нужна е и рентгенография, при нужда доктора назначава и микробиология.

Боли ли пародонтитът?
За разлика от кариеса, който бързо причинява болка, пародонтитът в повечето случаи не се проявява като чувствителност или болка. Най-характерните признаци на пародонтита са зачервени и кървящи венци, оголени корени, увеличени междузъбни пространства,гнойни фистули и лош дъх

Кои бактерии причиняват пародонтит?
Не съществува една-единствена бактерия, която да причинява пародонтит. Както обикновено в природата, нещата са по-сложни. Пародонтитът е свързан с дисбаланс на бактериалната флора, който благоприятства по-агресивните бактерии, които са по-вредни за тъканите.

Какво е важно да се направи за диагностиката и лечението му в няколко последователни стъпки:   

 • Консултация с лекар по дентална медицина.
 • Rö-графия.
 • Почистване на зъбен камък и полиране на съзъбието.
 • Стимулация (закрит кюретаж, почистване на всички джобове) с лазерна процедура.
 • PET тест (тест за причинители на пародонтит).
 •  Хирургично възстановяване на костната загуба по показания.
 • Шиниране на съзъбието:
 • С фибро влакна/ленти
 • С ортопедични конструкции (мостове и корони)
 • Електронен доктор – стимулация на мезенхимни стволови клетки.
 • Поддържаща терапия и контролни прегледи на всеки 3 – 6 месец.

   

  Заразно заболяване ли е пародонтитът?
  Самият пародонтит не е заразен, но тъй като се причинява от свръхразвитие на бактерии, той може да се предаде чрез слюнката – например при споделяне на прибори или четка за зъби.

  Самолечението е невъзможно, а ненавременното и адекватно лечение на пародонтита води до разклащане и постепенна загуба на зъбите. Направете консултацията навреме. Не отлагайте – колкото по-рано започне лечението, толкова по-ефективно ще бъде.

Готови сме да отговорим на вашите въпроси и да помогнем за една по-здрава и красива усмивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *