Водата за уста е ключов елемент от ежедневната хигиена на устната кухина.

Какво представлява?
Водата за уста е воден или хидроалкохолен разтвор, който обикновено съдържа активни съставки за елиминиране на бактериите в устната кухина, предотвратявайки тяхното разпространение. Водата за уста допълва идеално действието на четката за зъби – тя достига до недостъпни за нея места, задържа се в устата за по-дълго време от пастата за зъби и осигурява свежест.

Как да използваме водата за уста правилно?
На първо място е редно да споменем, че водата за уста не е заместител на миенето на зъбите и редовната употреба на конец, а допълнение към поддържането на отлична орална хигиена. Преди употреба винаги прочитайте внимателно етикета на продукта, който сте избрали. Различните производители използват специфични нива на концентрация на съставките и в този ред на мисли някои води за усти изискват разреждане. Използвайте водата за уста сутрин и вечер след измиването на зъбите, като можете да жабурите между 30 секунди и една минута, в зависимост от инструкциите за употреба.

Какви са ползите от водата за уста?

  • Намалява риска от задържане на плака и развитие на гингивит
    Плаката е нещо повече от просто лепкаво покритие върху зъбите.Тя съдържа вредни за здравето микроорганизми, водещи до разрушаване целостта на зъбния емайл и възпаление на венците (гингивит). Редовното използване на вода за уста намалява натрупването на плака по повърхността на зъбите и има антибактериален ефект.
  • Редуцира появата на кариеси

Водите за уста, съдържащи флуорид, повишават резистентността на зъбния емайл. Флуоридът предпазва причиняването на кариеси, давайки възможност на зъбите, пострадали от киселина в следствие от плака да се реминерализират.

  • Намалява сухотата в устата

Ксеростомията или „сухата уста“ е често срещано явление, причинено от пониженото ниво на отделяне на слюнка в устата. То може да се дължи на много фактори, сред които прием на медикаменти, диабет и/или тютюнопушене. Всичко това може да доведе до редица проблеми като лош дъх, рушене на зъбите или инфекции в устната кухина.Терапевтичните води за уста съдържат съставки, стимулиращи отделянето на слюнка, които намаляват сухотата в устата и поддържат оралната хигиена в отлична форма.

Видове вода за уста
В момента на пазара се предлага широк набор от води за усти, които могат да бъдат разделени най-общо на два вида – медицински и за ежедневна употреба.

Медицинската вода за уста
съдържа активни съставки, които не само лекуват ефективно заболяванията на пародонта (венеца), но и реминерализират и подобряват структурата на емайла.

Най-често използваната активна съставка на медицинската (терапевтична) вода е т.н.  хлорхексидин, предназначен за профилактика и терапия на заболяванията на пародонта. Хлорхексидинът може да бъде в различна концентрация, в зависимост от нуждите  на пациента. Водата за уста с тази съставка е предназначена за пациенти с гингивит и пародонтит, но е и изключително полезна след процедура на почистване на  зъбен камък и плака. Причината е, че хлорхексидинът се свързва със структурата на зъба и пречи на натрупването на плака. Също така има и стягащо венеца действие. Използването на такъв тип вода за уста е редно да е след лекарска препоръка и за период от 7 до 10 дни, тъй като употребата на хлорхексидинът има своите странични ефекти като оцветяване на зъбите и езика.

Когато използваме вода за уста с антисептици – като хлорхексидин – е препоръчително да използваме паста за зъби, която не съдържа съставки, които биха попречили на тяхното действие. В този ред на мисли, 30 минути след нейната употреба не бива да се приемат напитки или храна.

Втората широко разпространена активна съставка на медицинската вода за уста е алкохолът. Най-вече неговата роля е свързана с борбата с плаката. Води за усти, чиято концентрация на алкохол е висока, не трябва да се използват за ежедневна употреба, защото нарушават баланса на естествената микрофлора в устната кухина, което от своя страна води до раздразнение на тъканите.

Водите за усти, съдържащи флуориди, спомагат за укрепването на здравината за зъбния емайл. Изключително полезни са за подрастващи, пациенти провеждащи ортодонтско лечение или такива с висок риск от кариес.

Ежедневните води за уста трябва да съдържат или натурален състав, или е препоръчително поне да не съдържат алкохол и хлорхексидин. Повечето производители отбелязват на етикета, че водата за уста е предназначена за ежедневна употреба.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *