Нашето ежедневие далеч не е стерилно. Навици като пиене на алкохол, пушене, избор на храна и нива на стрес оказват огромно влияние върху нашето здраве и зъби.

 

#1: Алкохолът може да причини сухота в устата: ФАКТ

По-голямата част от респондентите в проучване на Дентакойн (82%) правилно посочват, че сухотата в устата е едно от влиянията на консумацията на алкохол.

Американската стоматологична асоциация (ADA) предупреждава, че въпреки че,  е сред най-често забравяните странични ефекти на алкохола, дехидратацията може да бъде силно вредна за зъбите. Как се случва това? Когато потокът на слюнката ви намалее, бактериите не се отмиват от емайла ви и по този начин се придържат към него, причинявайки кариеси

 

#2: Алкохолът е по-добър за зъбите от кока-колата, тъй като съдържа по-малко захар: МИТ

Ако съдържанието на захар е единственият лош ефект върху зъбите, тогава вероятно кока-колата ще се провали срещу някои видове алкохол с ниско съдържание на захар. 

Алкохолът оцветява зъбите и повишава нивата на киселинност независимо от съдържанието на захарта, да не говорим и за всички други лоши ефекти върху тялото. 

 

#3: Алкохолът убива всички бактерии и по този начин елиминира зъбната плака: МИТ

Зъбната плака е лепкавият биофилм, който се натрупва върху зъбите, когато бактериите се придържат към зъбите за дълги периоди от време. Обикновено се отстранява чрез рутинна устна хигиена и редовно професионално почистване. Но какво ще стане, ако алкохолът може да свърши тази работа също толкова добре? 

Експертите не са съгласни по този въпрос и предупреждават, че пресъхването на устата, причинена от алкохол, води до точно обратния ефект.

 

#4: Единственият проблем, който пушенето причинява на зъбите, е обезцветяването: МИТ

Сега към другия лош навик на живот: тютюнопушенето. Как се отразява на зъбите? Въпреки че,  мнозинството от хората смятат, че обезцветяването е само един от многото лоши ефекти, други твърдят, че това е единственото въздействие, за което трябва да се притеснявате.

Всъщност пушачите също са три до шест пъти по-склонни да развият заболяване на венците, което може да възпали корените на зъбите и да причини падане на зъбите.

 

#5: Рискът от рак на устната кухина е по-висок при пушачите: ФАКТ

Освен драстично по-високия риск от заболяване на венците, тютюнопушенето може да доведе и до рак на устната кухина. Това е факт, добре известен на 93% от респондентите на Дентакойн. Всички тютюневи изделия – цигари, лули, пури, тютюн за дъвчене – са основни рискови фактори за рак на устната кухина и други видове рак, тъй като всички те съдържат токсини и канцерогени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *