Езикът ни е сред нещата, които всички приемаме за даденост. Като деца проучваме света с него като облизваме всичко, което попадне пред очите ни, храним се, благодарение на него, плезим се на познати (и непознати) само за да видим тяхната реакция и не спираме да говорим, задавайки безброй въпроси. В младежките си години, научаваме, че езикът ни може още много, докато опитваме първите си целувки, всевъзможни храни и напитки и още куп други неща…

Езикът, обаче, е много повече от част на тялото и със сигурност не е просто мускул. Освен, че играе основна роля в способността ни да вкусваме и поглъщаме храна, той може да даде на нашия стоматолог много информация за здравето, както на устната кухина, така и на целия ни организъм. 

Как става това? Благодарение на факта, че езикът е покрит с хиляди нервни окончания, които са свързани с различни органи. Когато нещо в тялото не функционира правилно, езикът ни информира чрез промените в цвета или текстурата си. А вярвате ли или не, научно е доказано, че същият, е и показател за емоционалното ни състояние.

Розов език 
Този тип език ни съобщава, че сме здрави и водим здравословен начин на живот. Това е знак за правилно хранене и храносмилане, а също и за емоционална стабилност.

Червен език
Ако езикът е червен, това може да е сигнал за здравен проблем в гърлото или вътрешните органи, особено ако върхът е червен. На емоционално ниво червен език обикновено имат хората, които са лесно раздразнителни или стресирани.

Прекалено зачервен език
Въпреки че прекалено зачервеният език може да е симптом на болестта на Кавазаки, много по-често това се свързва с недостиг на витамини като фолиева киселина или B-12. Решението би могло да бъде просто да добавите витаминна добавка към сутрешното си смути. Не звучи толкова зле, нали?

Бели петна по езика
Левкоплакията е състояние, което може да възникне при раздразване на езика като например при тютюнопушене. Всеки медицински специалист би ви препоръчал да спрете употребата на тютюневи изделия, но в края на краищата всичко зависи от вас. Ако, обаче, видите бели петна, запишете си част при стоматолог, за да сте сигурни, че всичко е наред и да изключите вероятността за сериозно заболяване.

Обложен език
Както вече споменахме, езикът би трябвало да има приятен розов цвят. Ако части от него изглеждат покрити с бели петна, това може да е млечница, прекомерен растеж на дрожди в устната кухина. Естествено, белезникавият оттенък може да е причинен и от това, че не почиствате езика си при всяко миене на зъбите. Ако бялото покритие на езика може да се отстрани лесно с четка, всичко е наред,ако не,моля да се обърнете към лекуващия Ви стоматолог.

Язви върху езика
Те често се появяват заедно с вирусна или гъбична инфекция или в резултат на недостиг на витамини А и С, както и да са знак за консумация на прекалено много преработени храни, мазнини и захари. На емоционално ниво тези малки язви по езика могат да означават, че човек лесно се разстройва и постоянно е неспокоен и стресиран. Този тип език също е характерен сред хората, които страдат от потиснат гняв. Важно е да обръщате внимание на вашата устна хигиена и да се консултирате с лекар – в случай, че язвите са резултат от инфекция.

Гладък език 
Този тип език не само разкрива хранителен дефицит, но също може да е признак за анемия. В този случай ви препоръчваме да консумирате повече храни, които са богати на витамин С и желязо. Емоционално това може да означава, че сте склонни към депресия и лесно да бъдете обезкуражени.

Чувствителен, възпален език
Ако езикът ви е прекалено чувствителен в определена област или по цялата повърхност, това може да означава, че имате хранителна алергия или ви се появява афта. Ако този дискомфорт изчезне с времето, няма от какво да се тревожите. Ако, обаче, продължите да изпитвате подобни симптоми, трябва да потърсите своя стоматолог, за да получите професионално мнение.

Космат език
Да, звучи странно, но се среща и то най-вече при пациенти с лоша орална хигиена,пушачи,при прекомерна консумация на кафе,ксеростомия и използване на медикаменти. Обикновено този проблем е обратим и  изчезва след хубаво изчеткване или остъргване на езика, но ако не изчезне, е време да посетите стоматолог.

Ето и как да се грижим за езика си така, че той да продължи да бъде наш приятел не само в избора на най-вкусните храни, но и в подаването на навременни сигнали за здравословното ни състояние:

Почистването на езика е доста проста техника, но е от съществено значение за благосъстоянието – неговото ( 50% от оралните бактерии живеят в пукнатините на езика и практикуването на този навик ще елиминира тези бактерии) и на нашето здраве. 

В процеса на метаболизъм (анаболизъм и катаболизъм), който протича през нощта – 22:00 до 2:00 часа, поради процеса на детоксикация през вътрешните екскреторни канали, езикът всяка сутрин е покрит със себорея слой и може да бъде с различен цвят, дебелина и дори мирис, а са възможни дори и възпаления и язви, в зависимост от вида на токсина, който всеки организъм има. 

Ежедневното остъргване на езика (със стъргалка от неръждаема стомана или мед) премахва този слой и подобрява функционирането на вкусовите рецептори, което незабавно ще повлияе положително храносмилането ви /активиране на производството на слюнка/,  хигиената на венците и устата ви като цяло. 

Остъргване на езика трябва да се прави всеки ден, веднага след събуждане. Никаква храна или течност не трябва да влизат в тялото ви, преди да сте направили остъргването на езика и миенето на зъбите. Ако не използвате почистващ препарат, токсините се реабсорбират от тялото, което засяга имунната ви система. Със сигурност, след като видите какво премахвате от езика си, ще харесате стъргалката си. Вечер също е добре да почивствате езика си, тъй като навици като пушене, консумация на определени храни и напитки като кафе и др. могат да оставят лош вкус в устата ви за сутринта.

Остъргването на езика има 4 основни ползи:

1. Предотвратява и/или премахва лошия дъх (халитоза).
2. Насърчава и подобрява функцията на имунната система.
3. Подобрява функцията на храносмилателната система.
4. Намалява натрупването на зъбен камък по зъбите.

А всяка от тези ползи, допринася за здравето ви като цяло. Защото няма как да имате здрав организъм, без да имате здрави и чисти зъби. Не забравяйте, че стъргалката е за предпочитане да бъде от стомана или мед, тъй като е по-устойчива на бактерии, съпоставено с пластмасовите такива. И всеки път, когато приключите дейност с нея, трябва добре да я измиете. Желателна е и периодична дезинфекция със спирт.

И така, след като добре сте се погрижили за хигиената на своя език, изплезете се на стоматолога си без притеснение! Пригответе се за цялостен преглед на вашето здраве, тъй като той най-добре знае какво езикът ви казва за него и ако открие нещо притеснително, то навреме ще може да ви насочи към съответния специалист.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *