Ако имаш счупен зъб, със сигурност искаш да се погрижиш за него възможно най-бързо. Фасетите и короните са две от най-често срещаните опции за това. Въпросът е, обаче, фасети или корони: кое е по-доброто решение за теб? Отговорът зависи от няколко фактора, като състоянието на естествения зъб, зъбната история и бюджета.

Фасетите и короните може и да ти се струват подобни, но всъщност се различават по много неща – от приложение до цена и издръжливост.

 

Фасети или коронки: кое е по-подходящо за мен?

Екипът на Дентапрайм Сити във всеки един наш кабинет може да те преведе през този процес, когато ни посетиш за консултация. Все пак, нека да ти предоставим малко информация, която да ти помогне да се справиш по най-добрия начин с проблема със счупения зъб.

Какво всъщност включва всяка опция?

Циркониевите фасети се отличават с много добра естетика и наподобяват естествени зъби. Те са

 тънки пластинки с дебелина между 0.3 и 1 мм, които покриват предната част на зъба. Фасетите имат една единствена роля – подобряване външния вид на твоите зъби. Те могат да се използват за коригиране на проблеми като : 

  • зъби, които са оцветени и не подлежат на клинично избелване
  • леки счупвания по зъбите
  • криви или деформирани зъби
  • разстояние между зъбите

Циркониевите коронки набират все по-голяма популярност, поради естеството на материала,  от който се изработват и технологията на неговата обработка. Те се изработват от циркониев диоксид (ZrO2), който се отличава с изключителна здравина, износоустойчивост и естетика. Цирконият не предизвиква алергични реакции, няма метални елементи и прави почти невъзможно задържането на бактериалната плака върху конструкцията. 

Това е най-търсената комбинация от качества на материал за зъбни коронки и мостове, които съвременната дентална медицина използва за постигане на най-близки до естествените зъби резултати.

За изработката на циркониевите коронки се използва CAD/CAM дигитална технология, която позволява висока прецизност и точност. В много случаи, коронката е най-добрият вариант за възстановяване на счупен или разрушен зъб.

 

Фасети срещу коронки: издръжливост

Един голям въпрос, който идва наум, когато обмисляш корони или фасети, е издръжливостта. Искаш да си сигурен, че избираш решение, което ще издържи изпитанието на времето, така че да не се окажеш съвсем скоро отново на зъболекарския стол? Използването на висококачествен циркониев оксид и технологии от ново поколение гарантира перфектни резултати, с което може да си позволим да предоставим на пациентите ни 12 години гаранция на всички циркониеви конструкции. Това означава, че без значение на коя опция се спреш, ние ти гарантираме, че в срок от минимум 12 години твоите зъби ще изглеждат перфектно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *