Флуоридът е една от най-обсъжданите теми, когато става въпрос за света на денталната медицина. Вероятно сте чували по малко от двете страни на спектъра: едната, че флуоридът не е необходим, а другата, че флуоридът е полезен за вашето орално здраве.

Ето истината: когато се използва правилно, флуоридът не представлява заплаха за цялостното здраве. Вместо това, той осигурява полза за оралното здраве и помага за предотвратяване на кариеси.

 

Какво е флуорид и откъде идва?

Флуоридът е естествен минерал, намиращ се в почвата, водата и храните. Той е както често срещан, така и в изобилие в природата. Синтетичният флуорид се произвежда, за да се използва в питейна вода и продукти за хигиена, като паста за зъби, води за уста и различни химически продукти.

 

Кои продукти съдържат флуорид?

Флуоридът се намира в стоматологични продукти, като паста за зъби, води за уста, някои конци, пломби, гелове и лакове. Много продукти са обогатени с флуорид поради способността му да предотвратява кариесите с около 20-40 процента.

 

Как действа флуоридът?

Флуоридът действа за предотвратяване на кариес чрез…

  •   Промяна на начина на развитие на емайла при деца на възраст под 7 години, което го прави по-устойчив на киселини
  •   Създаване на среда, в която се образува по-качествен емайл, подпомагайки устойчивостта на киселини
  •   Намаляване на способността на бактериите в плаката да произвеждат киселина

Всички тези предимства помагат за защита и укрепване на зъбния емайл, за да се предотвратят кариеси и скъпи стоматологични проблеми в бъдеще.

 

Има ли рискове, свързани с употребата на флуорид?

Както при всяко вещество в медицината, умереността е ключова. Въпреки че е доказано, че флуоридът е полезен за намаляване на кариесите, има странични ефекти от поглъщането на твърде много флуорид.

Най-често срещаният страничен ефект на флуорида са временни бели петна или ивици по зъбите с висока експозиция на флуор. Това не вреди на зъбите и вместо това се счита за козметичен проблем. Тези белези често изчезват с течение на времето. Малките количества флуорид е малко вероятно да бъдат опасни и над 100 национални и международни здравни и други организации признават ползите от добавянето на безопасно количество флуорид към водата и стоматологичните продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *