Първите зъбки се показват в различен период от развитието на всяко бебе, но общо взето това трябва да се е случило до 12-тия месец. Кътниците, които се намират в края на зъбната редица, обикновено се показват доста по-късно. Ако трябва да бъдем по-конкретни – първите кътници обикновено се появяват между 12 и 16-тия месец, а вторите – между 20-тия месец до 2 години и половина, има времеви диапазон.
Важно е да запомните следното: когато зъбките вече са видими, трябва да започнат да се мият по два пъти на ден. И никога не е прекалено рано, за да започнете да създавате този навик.

Пастата за зъби
Флуорът обогатява  емайла с флуорни йони и предотвратява развитието на кариес. Прекомерната му употреба обаче може да доведе до възникването на бели,а в тежките му форми жълти петънца по зъбите. Затова, първоначално нанасяйте много малко колкото едно ( оризово зрънце ) количество от пастата върху четката за зъби, като след навършване на 3-годишна възраст може да увеличите количеството до едно грахово зърно.Не забравяйте да проверите етикета на продукта, който сте избрали. За предпочитане изберете такъв, чиято формула е разработена специално за деца до 3 години.

Четката за зъби
Бебешките зъбки трябва да се мият по два пъти на ден с много мека четка,напръстник или марля с кислородна вода.Покажете им как го правите вие, превърнете го в забавна ежедневна рутина. Използвайте кръговата техника за почистване, по възможност отделно върху всяко зъбче.

Миенето след закуска и преди лягане гарантира, че зъбките не са покрити с остатъци от храненията дълго време. След ритуалът преди лягане, не позволявайте на детето да пие сок или мляко, защото през нощта по емайла ще бъде полепнал слой, който може да причини зъбен кариес. 
Здраво и щастливо дете
Повечето деца се научават да мият зъбите си с голямо желание и удоволствие, защото това ги кара да се чувстват като възрастни и независими. А ако първоначално се бунтуват, позволете им да го правят напълно сами. Дори ги накарайте сами да изберат своята четка и паста за зъби (като се съобразите с горните критерии, разбира се).

Не забравяйте да проверите дали остатъците от храна са напълно премахнати. Ако се затруднявате с това начинание, превърнете го в игра – позволете на детето ви да провери дали вие сте измили вашите зъби така, както трябва! За целта се предлагат и плак-индикатори,които оцветяват плаката по зъбите и превръщат почистването на зъбите в забавна игра.
Хранителен режим
Осигурете на детето ви богат дневен прием на калций и витамин Д (млечни продукти( най вече сирене!), сьомга, бобови култури, зелени зеленчуци) – те ще поддържат здравината на млечните зъбки и ще осигурят добра основа за порастването на постоянните вбъдеще.
Всички знаем, че захарта е вредна за зъбите, но понякога е невъзможно да я изключим напълно от детското меню. Най-добрият начин да ограничим сладкото е да оставим детето да изяде няколко сладкиша наведнъж, вместо да ги разделяме през дълги периоди от време. Така захарта ще бъде премахната от зъбите след миенето.Полепването отново и отново по няколко пъти на ден на захари По зъбните повърхности , създава предпоставка за поява на кариес  заради ниското(кисело) pH в устната кухина. Тук е редно да кажем, че трябва да се избягва консумацията на храни и напитки със съдържание на захар преди лягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *