Колкото и да се шегуваме, че Земята е единствената планета с шоколад, съществуват наистина важни причини, поради които е наложително да помислим върху нашата грижа за природата. Най-есенциалната сред тях, разбира се, е че засега е единствената планета, която отговаря на условията за поддържане на човешкия живот и грижата за природата е актуална във всеки един момент.
И все пак – всеки ден се говори за интензитета на замърсяване на почвата, океаните, въздуха… Но вместо върху негативите, днес избираме да се фокусираме върху малкия принос, който всеки от нас дава или може да даде за голямата и така нужна грижа за природата всеки ден.
В ежедневието рядко се замисляме за нещата, които можем да променим в навиците си, за да помогнем на планетата. Много по-често фокусът ни попада върху това как да улесним дните си, вместо да живеем по-съобразено с ресурсите и последствията от използването им.

А колко малко е нужно…
С няколко дребни промени в рутинната грижа за устната кухина, например, от избора на правилните продукти за грижа за зъбите до правилното им изхвърляне, бихме дали своя принос за една по-зелена околна среда. 

Ето и нашите 6 съвета да поддържате устата си здрава по устойчив за природата начин:

Спирайте водата
Спирането на водата от чешмата, докато си миете зъбите, спестява 12 литра вода — всеки път! Най-добрият начин да пестите вода, когато миете зъбите си, е да използвате чаша. И не е нужно, дори, да я пълните. Трябват ви само 250 мл. Намокрете четката за зъби, като я потопите в чашата преди да поставите върху нея паста, след което внимателно измийте зъбите си. Може да използвате същата вода в чашата, за да изплакнете четката, когато приключите.

Използвайте бамбукова четка за зъби
Много четки за зъби са направени от неразградими и нерециклируеми материали, като пластмасови дръжки и найлонови косми. А знаете ли, че това са над 22 хил. тона пластмасови отпадъци, генерирани от четки за зъби всяка година, които никога не напускат планетата. Бамбуковите четки за зъби са компостируеми и биоразградими, което означава, че лесно се разграждат на сметищата, а ви гарантираме, че са също толкова ефективни, колкото пластмасовата четка за зъби, която по навик използвате.

Използвайте електрическа четка за зъби
Електрически четки за зъби имат основа за многократна употреба и единствено сменяема горна част, когато косъмчетата й се износят. Въпреки че това генерира отпадък, то той е значително по-малък от този при смяна на нова четка от пластмаса всеки път, когато това е необходимо. Важно е също и да са уверите, че правилно изхвърляте батериите на совята ел. четка, като нашият съвет е да заложите на такава със зарядно, за да намалите допълнително отпадъците.

Дайте втори живот на четката си за зъби
След като смените пластмасовата си четка за зъби с нейната екологична версия, може да използвате старата повторно, вместо да я изхвърляте. Почистете вашите бижута, маратонки, компютърна клавиатура, кухненски уреди, первази… Възможностите са безкрайни!

Сменете конеца си за зъби
Знаете ли, че всяка година изхвърляме такова количество пластмасови контейнери за конец за зъби, колкото би събрал цял футболен стадион. Контейнерите за конец, както и самият найлонов конец са неразградими и остават в природата завинаги. Точно обратното – екологичният конец за зъби е направен от коприна и естествен пчелен или растителен восък и е изключително бързо биоразградим. 

Отидете на зелен зъболекар
Посещавайте дентални клиники като Дентапрайм Сити, които се стремят към минимизиране на своето въздействие върху околната среда и оставяне на възможно най-малък въглероден отпечатък. Чрез използване на високотехнологични иновации модерните дентални практики могат да намалят замърсяването, генерираните отпадъци и да спестят ресурси като вода и ел. енергия.

Последните десетилетия са чисто доказателство, че Земята има нужда от помощ, за да продължи да ни предоставя своите блага по най-полезния за нас начин. А каква по-добра помощ от това просто да осъзнаем действията си и да започнем да живеем една идея по-разумно в името на по-чистата и здрава природа?
Добрата новина е, че никога не е твърде късно, трудно, скъпо или неудобно да станем по-екологични в ежедневието си! Всяка малка стъпка ще остави голям отпечатък в грижата за нашата планета, а по този начин по-доброто утре е гарантирано! Всичко е в нашите ръце!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *