Ако поради една или друга причина в устната кухина ви липсва зъб, по всяка вероятност вече сте чули за зъбния имплант като решение на проблема. В действителност, зъбните импланти представляват една от най-големите успешни иновации в съвременната стоматология с реално и значимо влияние не само върху здравата и красива усмивка, но и върху качеството ни на живот.
В случай, че сте се задълбочили малко повече в проучване по темата, най-вероятно сте срещнали и информация, че поставянето на имплант е страшна и болезнена процедура, както и че е подходяща само за хора в напреднала възраст. Това са много малка част от митовете, които и до ден днешен битуват в областта на имплантологията. Някои звучат невероятно – като част от сценарий за научно-фантастичен филм (не, в зъбния имплант няма чипове), други дори комично. При всички случаи обаче митовете объркват пациентите. Поради това объркване хората, нуждаещи се от такъв тип лечение, често рискуват да се лишат от заместител на счупения или изцяло липсващ зъб (а може и на няколко такива), както и от всички предимства на имплантите.

В този ред на мисли, смятаме, че е крайно време да сложим разделителната линия между митовете и реалността за зъбните импланти като за целта ще разгледаме основните и най-често срещани погрешни мнения и възприятия за тях.

Мит 1: Денталните импланти са скъпо удоволствие, затова и толкова малко хора ги имат в устата си.
Реалност: В действителност поставянето на зъбен имплант не е най-евтината дентална процедура, но не е и най-скъпата и освен това става все по-достъпна. Нещо повече – веднъж решили се на тази инвестиция, тя ще ви се отплаща ежедневно вбъдеще. Денталните импланти са много по-издръжливи и надеждни, например, от класическите метало-керамични мостове. Дори от модерните фибромостове. Ето защо денталните специалисти са на мнение, че зъбните импланти биха могли да се окажат и най-рентабилната инвестиция както за устната кухина, така и за начина ни на живот.
Мит 2: Единственото предимство на имплантите е, че са максимално близки до естествените зъби.
Реалност: Естетичните резултати на имплантологията наистина са впечатляващи. Зъбните импланти могат да ни помогнат да имаме мечтаната холивудска усмивка и то без да плащаме с болка и продължително време за лечение. Но имплантите разполагат и с много други и дори  по-сериозни предимства пред други алтернативни терапии. Така например, имплантите подобряват говорните и дъвкателните способности. Нещо повече – имплантите съдействат за предпазването както на зъбната кост, така и на съседните зъби. За сравнение – поставянето на мост изисква пилене на съседните зъби, докато поставянето на импланти не включва никакво увреждане на зъбна тъкан в съседство.

Мит 3: Зъбните импланти са чудесни, но не всеки може да се подложи на процедурата.
Реалност: Всъщност, всеки пациент в добро общо физическо и психическо здравословно състояние, както и с липса на инфекции и възпалителни процеси в устната кухина, може да получи зъбен имплант. Нещо повече – съвременните модерни технологии позволяват поставянето му дори при наличие на изключително малко количество съхранена, здрава, челюстна кост. На практика, противопоказания за поставяне на зъбен имплант са все по-рядко срещани.

Мит 4: Животът със зъбен имплант не е същият, пациентите се подлагат на редица ограничения и промени в начина им на поддържане на  устна хигиена.
Реалност: Както споменахме по-горе, ще можете да се храните и говорите нормално, а за дамите дори ще кажем, че ще си спестят преждевременно състаряване на лицето, защото при липса на зъби, челюстта губи позицията си, кожата провисва и респективно се образуват дълбоки бръчки. Що се касае до поддръжката на зъбните импланти, тя не включва абсолютно нищо по-специално от стандартните препоръки за поддържане на перфектна хигиена в устата. А именно – ежедневно почистване на зъбите с качествени препарати, редовно посещение при личния стоматолог, използване на допълнителни средства – като конец, вода за уста и орален душ.

Мит 5: Почти винаги организмът отхвърля зъбния имплант, разпознавайки го като чуждо тяло.
Реалност: Да, възможно е да се стигне до отхвърляне. Но това е изключително рядко. Според статистиката, подобно отхвърляне се получава при едва 1% от случаите. Нещо повече – дори да се стигне до отхвърляне, ситуацията не е фатална, а поправима. Насрочва се допълнителна хирургична интервенция и се прави нов опит за поставянето на импланта, в по-различна позиция, с добавка на кост или каквото вашият хирург прецени.

Истината е, че имплантологията до голяма степен е бъдещето на стоматологията, което все по-често става настояще и навлиза в ежедневното зъболечение на всеки човек. Ето защо, сега когато се убедихте, че зъбните импланти не са страшни, но и са за предпочитане пред много алтернативи (мостове и снемаеми протези) , вече можете спокойно да запишете своя час за консултация. Променете не само усмивката, но и качеството си на живот!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *