Знаете ли, че усмивката е едно от първите неща, които околните забелязват у вас? Ослепителната усмивка и искрящо белите зъби са нужни не само, за да направим добро първо впечатление. Те помагат за по-доброто ни самочувствие и увереност и определено ни правят по-привлекателни.

В днешни дни е по-лесно от всякога да имаме така мечтаната холивудска усмивка, а освен това вече е и изключително достъпно. Във виртуалното пространство можете да намерите тонове информация за това как да се сдобиете с по-бели зъби. Съветваме ви да не приемате за чиста монета всичко, което ще прочетете по темата. Най-важно е преди да предприемете каквито и да било мерки да се консултирате със стоматолог.

Два са основните метода за избелване на зъбите, които стоматолозите препоръчват – клинично избелване в стоматологичен кабинет и домашно избелване чрез индивидуално изработени шини. Двата метода се базират на един и същ принцип – нанасяне на гел върху зъбите, в който се съдържат избелващи агенти. При допир със зъбния емайл, кислородните радикали от избелващия гел проникват в дълбочина, хващат пигментиращата молекула и я транспортират навън. Основната разлика между двата метода за избелване е концентрацията на избелващите агенти. При клиничното избелване, концентрацията е много по-голяма и резултатът се постига след само една процедура. Шините за избелване, от друга страна, трябва да се използват в продължение на около 10 дни (по около 1.5-2 часа на ден), за да се постигне същия резултат.

И въпреки това, нека да развенчаем някои от най-често срещаните митове относно избелването на зъбите:

  • Избелването е вредно за вашите зъби – погрешно е схващането, че клиничното избелване на зъбите се прави чрез отстраняване на повърхностния слой емайл. В действителност професионалното избелване се състои в нанасяне на избелващ гел върху зъбите. Този гел се активира с помощта на ултравиолетова светлина, прониква в поричките на емайла и извлича натрупаните оцветявания. Това означава, че зъбите ни не стават изкуствено бели, те просто възвръщат естествения си цвят от преди да ги подложим на въздействието на оцветяващи храни и напитки. Накратко: ако процедурата по клинично избелване на зъбите се провежда правилно от дентален професионалист в стоматологичен кабинет, рискът да навредите на зъбите си е минимален.
  • Веднъж избелени, зъбите остават бели завинаги – зъбите непрекъснато са подложени на въздействието на различни оцветявания, идващи от храни, напитки, тютюнопушене и др. Ето защо е необходимо да се полагат грижи за поддържането на цвета им. При спазване на добра устна хигиена и използване на подходящи продукти за дентална грижа, е възможно ефектът от избелването да се запази в продължение на до 3 години. За да имате винаги искрящо бяла усмивка, е желателно регулярно да провеждате процедурата по избелване.
  • Мога да си избеля зъбите с подръчни средства – сигурни сме, че сте чували най-различни начини за избелване на зъбите: от използване на сода бикарбонат, през лимонов сок, кислородна вода, натриване с ягоди и много други. В по-голямата си част тези методи не само не дават резултат, но и имат абразивно действие и голяма опасност да нарушат целостта на емайла, съответно да се увеличи риска от поява на кариеси и да се повиши чувствителността на зъбите.
  • Зъбите ми ще изглеждат неестествено бели – дали наистина зъбите ми ще светят в тъмното след като се подложа на избелване? Както вече споменахме, при избелването се възвръща естественият цвят на зъбите като се елиминира ефекта на различните оцветители. Ето защо резултатите от избелването са все пак ограничени и зависят от изходния цвят на зъбите. Обикновено се постига избелване в рамките на 3-4 тона, като по-податливи на избелване са зъбите в жълтеникав нюанс, а по-трудно се избелват зъбите в сивкав тон.
  • Активният въглен е тайната на белите зъби – колкото и да се изкушавате да изпробвате всеки нов трик от Инстаграм, по-добре да се придържате към научните и вече изпитани методи. Въпреки че активният въглен притежава много доказани свойства, избелващото действие не е едно от тях.
  • Мога да избеля зъбите си с избелваща паста за зъби – избелващите пасти за зъби са масово разпространен продукт, който може да се закупи от всеки супермаркет. За съжаление с тях няма как да се постигне така желаната бяла холивудска усмивка. Тези продукти в действителност съдържат избелващи агенти, но концентрацията е далеч по-ниска от това, което е нужно, за да има видим резултат. Избелващите пасти за зъби са добро средство за поддържане на по-траен ефект след клинично или домашно избелване.
  • Коронки, фасети и пломби могат също да се избелят – избелващите гелове действат само върху естествени зъби. Те нямат никакъв ефект върху изкуствени материали. Ето защо, ако имате пломби или коронки във видимата част на зъбите, ще се наложи да ги подмените, за да уеднаквите цвета.
  • Ако почистя зъбния си камък, зъбите ми ще станат по-бели – почистването на зъбния камък и полирането сами по себе си не изсветляват цвета на зъбите. Въпреки това, преди да се извърши процедурата по избелване е задължително да се почисти зъбния камък, ако това не е правено в близките 6 месеца. Причината за това е, че натрупванията от зъбен камък могат да доведат до неравномерно избелване на зъбите и поява на петна.
  • Избелването на зъбите е подходящо за всеки – пропоръчително е пациентът да е над 18 години, за да се подложи на клинично избелване. Избелването в детска възраст може да увреди тъканите във вътрешността на зъба. Също така, не се препоръчва процедурата да се провежда по време на бременност и кърмене.

 

Професионалистите от дентални клиники Дентапрайм Сити ще ви помогнат да изберете най-подходящия метод за избелване спрямо вашия зъбен статус и предпочитания. Освен това, ще ви обяснят и как да се грижите за зъбите си по начин, който да удължи максимално ефекта от избелването и ще ви препоръчат подходящи продукти за устна хигиена. Ако все още имате въпроси или колебания дали да се подложите на такава процедура, обадете ни се на телефон 0899 481 111. Мечтаната бяла усмивка вече не е мираж, не отлагайте повече, обадете ни се още днес!

бели зъби, избелване, избелване на зъби

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *