Кафето определено е любимо средство за повишаване на енергията. Но как влияе върху нашето общо и орално здраве? 

 

#1: Кафето може да причини жълти зъби: ФАКТ

Ах, жълти зъби. Независимо дали смятате , че това е орален проблем или не, жълтите зъби със сигурност влияят на цялостния външен вид на човек. И да, кафето определено допринася за обезцветяването на зъбите. Това се дължи главно на полифенолите, наречени танини, които улесняват залепването на цветните съединения в кафето по зъбите ви.

 

 

#2: Високите киселини в кафето могат да навредят на емайла: ФАКТ

Киселините в кафето са още един враг на здравия зъбен емайл; вероятно най-вредният от всички. Този факт е правилно признат от по-голямата част от участниците в проучване на Дентакойн (85%).

Киселините от храни и напитки омекотяват емайла, като по този начин улесняват проникването на петна през емайла. Освен това високото ниво на киселинност в устата е основната причина за кариеси.

 

#3: Черното кафе има антибактериални свойства: ФАКТ

Учени подозират, че причината за антибактериалните свойства на черното кафе отново са полифенолите. „Лошите момчета“, които оцветяват зъбите, са с високо съдържание на антиоксиданти, което предлага множество ползи за здравето.

 

#4: Кафето е една от най-дехидратиращите напитки: МИТ

Въпреки че разпределението на отговорите е доста разпръснато, повечето от респондентите на Дентакойн смятат, че кафето не е толкова дехидратиращо.

И това всъщност е вярно, когато говорим за приготвено кафе, а не за чисто кафе на зърна. Количеството вода в чаша компенсира дехидратиращия ефект на кофеина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *