Кога за последен път обърнахте внимание на списъка със съставки в пастата си за зъби?

Докато много хора са развили добрия навик да четат етикетите на храните и някои козметични продукти, изненадващо, но почти всички пренебрегват това за един толкова важен и ежедневно използван продукт като пастата за зъби.

Тъй като все повече и повече проучвания показват силната връзка между здравето на устата на човек и общото му благосъстояние се оказва, че това, което е в пастата за зъби е толкова важно, колкото и това което е в храната, която ядем. Така че, нека се потопим в света на съставките на пастата за зъби и да видим дали има причина за безпокойство.

Надяваме се тази статия да ви бъде от полза, запознавайки ви с най-често срещаните и потенциално опасни съставки, част от повечето конвенционални марки пасти за зъби.

Triclosan (Триклозан)

Триклозанът е антибактериален химикал, за който е доказано, че има някои положителни свойства в грижа за устната кухина. Това е съставката, която се използва най-широко от марките пасти за зъби, които претендират за „антибактериално“ действие. За съжаление, обаче химикалът е свързан силно с антибиотичната резистентност и нарушаване на ендокринната система. Доказано е, че взаимодейства с хормоните (особено естрогените и хормоните на щитовидната жлеза), повишава риска от рак на гърдата и намалява плодовитостта. Често води и до алергии при децата.

Триклозанът е и липофилен, което означава, че се съхранява в мастните клетки в тялото и може да се прояви в кърмата, урината и кръвта. Всичко това може да доведе до дългосрочни, хронични странични ефекти.

Агенцията за опазване на околната среда класифицира триклозана като пестицид, който излага на риск както човешкото здраве, така и околната среда. Европейският съюз вече е забранил триклозана в различни продукти, но в много държави все още няма рестрикции за използването му в паста за зъби, сапун за ръце, грим и други продукти за лична хигиена.

Изкуствени подсладители и оцветители

Изкуствените подсладители и оцветители са сред най-често срещаните съставки в пастите за зъби. За съжаление, тъй като повечето видове пасти за зъби са пълни с химикали (които изобщо нямат вкус и не изглеждат приятно), се добавят много изкуствени подсладители и оцветители, така че продуктът да е по-продаваем и да изглежда по-добре за масовия потребител. Доказано е, че изкуствените подсладители причиняват симптоми, вариращи от главоболие и наддаване на тегло до по-сериозни състояния като сърдечно-съдови заболявания. Аспартамът, сорбитолът и захаринът са сред най-често използваните в пастите за зъби. Доказано е, че сорбитолът влияе негативно на хора, страдащи от различни стомашно-чревни състояния, което често води до силна болка в корема.

За щастие, има много естествени и здравословни алтернативи, които могат да се използват и да се наслаждавате на свежа и вкусна паста за зъби без притеснение,, така че просто следете внимателно етикета, когато пазарувате. 

Пропилен гликол (Propylene Glycol)

Пропилен гликолът е активен компонент, използван в антифриз, бои, препарати за премахване на лед от самолетите и др. В пастите за зъби служи като овлажняващ агент и повърхностно активно вещество. Не намирате ли за странно да си миете зъбите с нещо, използвано в антифриза и боите?

Информационните листове за пропилен гликол предупреждават, че химикалът може бързо да се абсорбира през кожата, като продължителният контакт с него води до нарушения в мозъка, черния дроб и бъбреците. Въпреки че, Агенцията по опазване на околната среда забранява да се борави с пропилен гликол без гумени ръкавици, хората имат директен контакт с него чрез изключително голям брой медицински и козметични продукти.

Натриев лаурил сулфат (Sodium Lauryl Sulfate/SLS)

Повърхностноактивен химикал,, използван за създаване на пяна при миене на зъбите. Истината е, че всъщност не се нуждаете от пяна, тъй като тя по никакъв начин не подобрява или улеснява четкането. Това е просто още нещо, с което сме свикнали и още един маркетингов трик “инсталиран” в мозъка ни, за да почувстваме, че пастата за зъби „работи“.

За съжаление, SLS, който е най-широко използваното повърхностно активно вещество в пастата за зъби, пречи на функционирането на нашите вкусови рецептори, като разгражда фосфолипидите на езика. Той е и основна причина за лошия вкус на храната, след като си измием зъбите.

Лошият вкус на храна, обаче, е най-малката причина за безпокойство. Според Американския колеж по токсикология, SLS може да се задържи в тялото до пет дни, натрупвайки се в сърцето, черния дроб, белите дробове и мозъка. Когато се комбинира с някои други химикали, той се превръща в нитрозамини –  клас мощни канцерогени, които провокират тялото да абсорбира вредните нитрати. Съществуват и проучвания, че SLS може да доведе до увреждане на очите, раздразнена кожа и затруднено дишане.

SLS също има огромно отрицателно въздействие и върху околната  среда. Производственият процес на SLS освобождава канцерогенни летливи органични съединения и е посочен като инсектицид, тъй като е токсичен особено за морския свят.

В този ред на мисли е от ключово значение да бъдем образовани като потребители, че прекомерното разпенване е просто маркетингов трик, а не нещо, от което се нуждаем в продуктите си за лична хигиена. 

Диетаноламин (Diethanolamine/DEA)

Диетаноламинът (DEA) е друг продукт за разпенване, често използван в пастата за зъби. Работната група по околна среда (EWG) класира DEA под номер 10 (най-токсичният резултат) в своята база данни за козметични съставки, поради резултати от проведени проучвания, доказващи връзката му с различни видове рак и токсичност на органите. 

Тъй като DEA се абсорбира лесно чрез тъкан на кожата (като венците и езика), нарушава хормоните, реагира с други съставки, за да създаде потенциален канцероген – NDEA (нитрозо диетиламин). Д-р Самюъл Епщайн, професор по здравеопазване на околната среда в Университета на Илинойс, предупреждава, че ако кожата многократно е изложена на DEA, това може да доведе до повишен риск от рак на черния дроб и бъбреците. Различни изследвания показват също, че може да причини рак на стомаха, хранопровода и пикочния мехур..

Флуор (Fluoride)

Флуорът е една изключително спорна съставка в пастата за зъби. 

Между денталните специалисти съществува общо съгласие, че флуорът има положителни свойства за оралното здраве. Като минерал, флуорът се среща естествено във водата и в много храни и е жизненоважен елемент за реминерализиращия процес на зъбите. Не много хора биха спорили, че реминерализацията е решаващ процес за правилното здраве на устната кухина, а флуорът е сред основните минерали, подпомагащи този процес.

Опонентите на флуорида, обаче, имат две основни възражения. Първо, много хора твърдят, че макар че наистина е важен минерал за реминерализация, приемането му с паста за зъби далеч не е оптимално. Различни проучвания съобщават, че дебелината на флуоридния слой, образуван върху зъбите ви след миене, е с дебелина само 6 нанометра, което се счита за недостатъчно за всеки смислен реминерализиращ ефект.

Второ, много хора се противопоставят на флуорида заради неговите токсични свойства. Той се възприема като основен виновник зад зъбната флуороза, което е опасно състояние, особено при деца. От тук произлизат и всички предупредителни знаци, че децата трябва да бъдат контролирани, когато мият зъбите си с флуоридна паста за зъби, тъй като те са склонни да поглъщат повече от нея.

Основният проблем и тук е токсичният характер на флуорида и склонността му да се натрупва в организма с течение на времето, което е свързано с ендокринна дисфункция, неврологични проблеми и проблеми с мозъка и бъбреците.

В заключение, винаги можете да се консултирате със зъболекаря си дали имате нужда от допълнителни начини за реминерализиране на зъбите, но за повечето хора той е ненужна съставка.

Титанов диоксид

Бял оцветител, използван за получаване на добре познатия бял цвят на повечето марки пасти за зъби. За съжаление, той е посочен като възможен причинител на рак и може да отслаби имунната ви система.

Карагенан

Сгъстител, доскоро считан за безопасна естествена съставка, тъй като е с произход от червени или морски водорасли. Въпреки това, Националният съвет по стандартизация на органиката гласува през 2016 г. премахването му от списъка на разрешените вещества в органичната храна поради проучвания, сочещи, че употребата му може да доведе до възпаление, храносмилателни проблеми, кожни обриви и раково заболяване.

Парабени

Те се използват най-вече като консерванти. Лошата новина е, че тези съединения имитират хормона естроген, a естрогенните разрушители са свързани тясно с риск от рак на гърдата и репродуктивните проблеми. В резултат на това учените препоръчват ограничена употреба на парабени в козметиката.

Tetrasodium (Tetrapotassium) 

Пирофосфат е съставка, която се използва, за да попречи на калциево фосфатните соли (зъбен камък) да полепва по зъбите. Потенциален проблем с видовете паста за зъби за контрол на зъбен камък е, че за да работи активната съставка, тя трябва да бъде разтворена в силно почистващо средство, което може да има отрицателно въздействие върху хора, чувствителни към високо pH.

 

В нашия онлайн магазин сме подбрали възможно най-висок клас почистващи пасти за зъби с максимално изчистен състав. Може да ги разгледате тук: https://dentaprime-city.com/produkti/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *