Дошло е време за избор на зъболекар? Може би си нов жител на града или околността, настъпило е време за промяна или просто се нуждаеш от второ мнение? 
Макар, че може да ти се струва удобно да избереш кабинета в края на улицата или просто да отидеш при човека, за когото съседът ти твърди, че е „много мил“,  ние те насърчаваме да отделиш малко повече време, за да избереш стоматологична практика, която ще ти осигури професионално обслужване, което не бива да бъде подценявано, или още по-добре – цялостна грижа за твоята усмивка, за която дори не си знаел, че е възможна.

Изборът на личен зъболекар е изключително важен елемент в грижата за твоето здраве. Денталното обслужване е сериозен, дълъг и понякога сравнително скъп процес, затова правилният избор на стоматолог е от голямо значение. Личният дентален лекар следва да познава персоналния процес на лечение и денталната профилактика на всеки един свой пациент. Трябва да може да планира методи на лечение, да познава сроковете за възстановяване след дентални процедури, да препоръчва дентални профилактики и да следи за правилното протичане на текущото лечение.

В този ред на мисли днес сме ти подготвили един материал точно по темата, включващ ценни съвети за това, как да избереш на кой стоматолог да се довериш.

 

 • Локацията не е от значение, когато предлаганата услуга е на професионално ниво.

За по-голямо удобство много хора избират да посещават квартален зъболекар, особено за рутинни процедури. Ако обаче търсиш наистина добър стоматолог или какъвто и да е специалист в дадена област, не бива да оставяш местоположението на работното му място да те води. По-добрите резултати от неговата работа ще оправдаят няколкото километра повече път. Много хора пътуват, за да стигнат до своя зъболекар, от едно населено място до друго и при добро планиране това по никакъв начин не ги затруднява.

 • Потърси мнението на свои близки, чиито красиви и здрави усмивки са ти направили впечатление.

Най-добрият начин да започнеш търсенето на зъболекар е като разпиташ твоите близки, приятели и колеги, особено тези с красива усмивка. В никакъв случай не се доверявай единствено на реклами, които си видял, без да имаш и личното мнение на някой, който вече е посещавал дадения стоматолог. Когато вече си набелязал няколко стоматолози, за да ги отсееш, може да разгледаш техните интернет сайтове, да се поинтересуваш за областта, в която работят, каква специалност имат и т.н.

 

 • Запази си час за първичен преглед и консултация

Уговори си час за преглед и консултация. Не очаквай, че това ще бъде безплатно. Имай готовност, ако се наложи, да заплатиш допълнително за направата на рентгенови снимки, вземането на отпечатъци за изготвяне на ситуационни модели или други дейности, свързани с диагностициране на твоя случай. Понякога зъболекарят може да се нуждае от повече време за изготвяне на лечебен план, което да наложи уговаряне на следващ час. Отиди в уговорения час, без да закъсняваш, а най-добре е да си там малко по-рано. Вероятно ще ти бъдат дадени формуляри за попълване, с които докторът ще се запознае с общото ти състояние. Освен това, когато си навреме и не закъсняваш, разговорът със зъболекаря и прегледът ще бъдат в спокойна и ненапрегната обстановка.

 

 • Отиди подготвен

Преди да отидеш при своя избран стоматолог ти препоръчваме да си направиш списък с нещата, които искаш той да коригира ако става дума за естетични и козметични корекции. Носи със себе си, ако имаш стари рентгенови снимки. В случай, че искаш твоите зъби да бъдат възстановени и да изглеждат по начин, по който са изглеждали преди, е най-добре да носиш свои стари снимки. Не се притеснявай да помолиш доктора да ти покаже снимки на негови пациенти с подобни на твоите проблеми.

 

 • Изграждането на доверие се крие в комуникацията

За да има доверие, трябва да има и комуникация. Това означава, че зъболекарят трябва да ти обясни подробно всичко. Тайната на здравата и красива усмивка, която желаеш, също е в комуникацията. Зъболекарят трябва да ти каже от какво имаш нужда, а ти на него какво всъщност искаш. Това трябва да е ясно от самото начало. Задавай въпроси за предстоящото ти лечение, докато станеш сигурен, че си разбрал всичко. Само тогава крайните резултати ще бъдат удовлетворителни и според очакванията ти.

 

 • Какви въпроси конкретно да зададеш при първото си посещение без притеснение
 1. Какви са проблемите, които имам и възможните варианти за отстраняването им?
 2. Какви компромиси могат да бъдат направени? Има ли нещо, което може да бъде отложено?
 3. Какви ще са крайните резултати от лечението? Как ще изглеждат зъбите ми след лечението? Колко естествено ще изглеждат?
 4. Може ли да видя снимки на пациенти преди и след лечението с подобни на моите проблеми?
 5. Колко време ще продължи лечението?
 6. Колко дълготрайни ще са резултатите?
 7. Каква поддръжка ще е необходима?
 8. Ще трябва ли да се промени нещо в начина ми на хранене и на почистване на зъбите?
 9. Колко ще струва всичко?
 10. Какви са възможностите за плащане – в брой или с карта, на части или наведнъж?

След като получиш отговор на тези въпроси, помисли и прецени дали зъболекарят е успял да спечели доверието ти. Понякога се налага просто да се оставиш на инстинкта си. Доверието на пациента към стоматолога е от изключителна важност. Това е така, защото може да имаш, на пръв поглед, здрави, бели и добре изглеждащи зъби, пломби и корони, но зъболекарят е този, който може да прецени дали те са добре направени, дали няма нещо по тях, което да доведе до усложнения, дали под тях не се развиват вторични кариеси, дали няма риск от фрактури, пародонтални проблеми, дали има риск нещо да те заболи. Пациентите не са компетентни да преценят тези неща сами. Ето защо следва да се довериш и да се оставиш в ръцете на доктора, който да вземе най-доброто решение за теб в дългосрочен план.

 

 • Балансът цена-качество 

Всички знаем, че понякога зъболечението може да струва хиляди левове. Е, правилно избраният личен зъболекар следва да може да съобрази и да ти предложи възможно най-добрия баланс-качество спрямо твоите възможности.

 

 • Поискай второ мнение ако имаш съмнения

Не се притеснявайте да инвестираш още малко време и средства за второ или дори трето мнение, за да избереш този зъболекар, който ти е вдъхнал най-голямо доверие.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *