Varna Beauty Space е ежегоден форум за продукти, технологии, тенденции и нови постижения в света на красотата. Организаторите на изложението се свързаха с клиники Дентапрайм Сити във връзка с тяхната рубрика „КРАСИВА ВЪВ ВАРНА? МИСИЯТА – ВЪЗМОЖНА!“. Тази рубрика представя места и идеи, благодарение на които можете да постигнете прекрасна визия, отлично самочувствие и хармонично усещане. Чуйте във видеото или прочетете в статията какви въпроси зададоха от Varna Beauty Space на д-р Стефанова от Дентапрайм относно избелването на зъбите, фасетите и грижата за красивата усмивка като цяло: 

 

Разкажете ни какво включва процедурата по избелване на зъби.

Може би първо трябва да започнем с това, че избелването на зъбите може да се направи в клинични условия (офис-избелване) или в домашни условия, вкъщи. Процедурата по клинично избелване се извършва в стоматологичния кабинет. Тя се прави с гел, като обикновено се правят 3 апликации по 10 минути и след всяка апликация гелът се измива и се нанася нов. Гелът се активира със специална синя светлина. Първо се изолират венците с гингивална бариера, след това се нанася първата порция гел, чакаме 10 минути, изплакваме и така с останалите 2 манипулации по 10 минути. Клиничното избелване отнема общо около 40-45 минути, а резултатът е видим веднага.

 

Изисква ли се предварителна подготовка?

Да, разбира се, необходимо е да се направи предварително професионално почистване на зъбния камък и полиране на зъбите, за да може гелът да се нанесе върху чисти зъбни повърхности.

 

Болезнена ли е процедурата?

Процедурата сама по себе си не е болезнена, но е възможно по време на процедурата на моменти да има повишена чувствителност. Също така е възможно и след самата процедура да има също леко повишена чувствителност, най-вече към студено, но тази чувствителност е бързо преходна и обратима. Ние, например, за да намалим риска от появата на такава чувствителност, прилагаме десензитиране след манипулацията с лазер.

 

Колко е трайността на процедурата и изисква ли се специална поддръжка?

Трайността е индивидуална, зависи много от индивидуалните навици на пациента, от приема на оцветяващи храни и напитки и тютюнопушене. За поддръжка може след клиничното избелване да се направят шини за домашно избелване, с които ефектът ще бъде по-дълготраен. Иначе самият ефект е около година.

 

Какви са хората, които избелват зъбите си? Повече жени или повече мъже? Идват по някакъв повод или търсят естетическа промяна по принцип?

Няма конкретна статистика – всички, и мъже, и жени, и по-млади, и по-стари, всякакви хора търсят естетическа промяна. Разбира се, има и такива, които искат да са красиви за някакъв повод –  за балове, сватби, за различни поводи, но има и хора, които просто са решили да предприемат някаква промяна. Не е задължително избелването и красивата усмивка да е свързано с някакъв повод.

 

Освен избелването, какво друго трябва да се направи, за да имаме перфектна усмивка и въобще, какви други естетични процедури предлагате?

Избелването е индицирано в определени слуаи, затова най-добре пациентът да се консултира със стоматолог преди да предприеме сам, например, домашно избелване и не е подходящо и не може да повлияе във всички случаи. При зъби с големи възстановявания или които имат вече някакви керамични възстановявания, избелването не е индицирано и няма да  повлияе, тъй като избелването въздейства само върху естествена зъбна тъкан. За такива случаи може да се направят фасети и коронки, а при липсващи зъби – мостови конструкции или имплантологични решения. Най-добре е пациентът да се консултира със стоматолог и той да препоръча кой е най-добрият в неговия конкретен случай начин да подобри усмивката си.

 

Разкажете ни малко повече за фасетите като начин за постигане на перфектна усмивка.Фасетите са метод на избор и се търсят и се прилагат за постигане на т. нар. перфектно бяла холивудска усмивка. С тях може да се постигне както промяна в цвета на зъбите, така могат да се нанесат и малки корекции във формата и в големината на зъбите. Предимство при фасетите е, че се изпилява само външната повърхност на зъба и в по-голямата си част той остава интактен, т.е. те са минимално инвазивно средство, с което може да постигнем перфектна усмивка. Разбира се, те също си имат своите показания – не са приложими във всички случаи и отново клиничната преценка е на стоматолога дали даден зъб е подходящ за фасета, за частична коронка или за цяла коронка.

 

Възможно ли е усмивката да е красива, ако денталното ни здраве не е на необходимото ниво.

Не, разбира се, двете неща вървят ръка за ръка. Няма как усмивката да е красива, ако здравето не е на нужното ниво. Освен това, денталното здраве само по себе си излъчва свежест, чистота, приветливост и допринася за красивата усмивка.

 

Какви са най-важните неща, които трябва да съблюдаваме в ежедневието, за да бъдат зъбите ни безупречни?

Като минумим мога да кажа, че това е личната орална грижа за зъбите поне сутрин и вечер с четка и паста за зъби, също така почистване на интерденталните пространства с конци и четки, изплакване с вода за уста. Ако има конструкции, е необходимо да се почистват и самите конструкции и около тях. Също така стоматологът най-добре може да посъветва пациента спрямо неговия случай какви са най-подходящите средства за орална хигиена.

 

В представянето на вашата компания е записано, че в Дентапрайм работят ново поколение експерти. Разшифровайте ни това определение.

Ново поколение експерти, това са предимно млади, амбициозни хора, които са ориентирани към високи постижения и изпитват дълбока лична, вътрешна необходимост да дават най-доброто от себе си. Те имат гъвкавост в мисленето, ориентирани са много добре с дигиталните технологии, тъй като ние все повече залагаме на ефективността, все повече се ориентираме към дигитализиране на процесите. Най-общо мога да кажа, че това са млади, амбициозни хора, които имат вътрешен импулс да дават най-доброто от себе си и да се развиват постоянно.

 

Бихте ли ни разказали как хората от вашия екип се грижат за своите усмивки.

Разбира се ние, работейки в тази сфера сме абсолютно съзнателни и отговорни към личната орална грижа и редовно си правим професионално почистване. Някои от колегите, включително и аз, се избелваме. Като цяло ние държим на нашата красива усмивка и правим всичко необходимо медицински и естетически тя да изглежда добре.

бяла усмивка, избелване на зъби, фасети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *