Да се разбере дали кореновите канали на зъба ви изискват лечение не винаги е лесна задача. 
Да вземем, например, симптопът зъбобол. Въпреки че може да бъде предупредителен знак за много стоматологични проблеми, болката в зъба не винаги означава, че зъбът Ви се нуждае от кореново лечение. Ето защо е важно да се запознаете със симптомите и предупредителните знаци за инфекция на кореновите канали. Това може да ви помогне да действате своевременно и да предотвратите бъдещи увреждания.

Какво представлява кореновото лечение?
Терминът кореново лечение се отнася до две неща. Той може да касае стоматологична процедура, при която се отстранява стар пълнеж, с цел да се направят промивки на възпалението, да се постави временно лекарство, за да се облекчи зъбобола. Но също така може да се отнася и до първично премахване на нерва на зъба, който по една или друга причина се е възпалил. 
Всеки коренов канал съдържа кръвоносни съдове и нерви, които означаваме като пулпа на зъба. Кръвоносните съдове доставят различни хранителни вещества до зъбите, поддържайки тъканите им здрави. Освен това, нервите на зъба имат способността да реагират на различни външни фактори като натиск, топлина и студ. В случай на възпаление на пулпата, кореновото лечение включва отстраняване на нервите като необходим етап от стоматологичната процедура.
Какви са признаците и симптомите на инфектирани коренови канали?
Определянето на това дали даден зъб се нуждае от лечение на коренови канали често е сложна задача. Само висококвалифицирани и опитни зъболекари могат да вземат решение за необходимостта от процедура, която включва такова лечение чрез използване на професионални методи.

Най-често срещани симптоми на инфекция на кореновия канал са:

Болка в зъбите
Инфектираните коренови канали предизвикват остра, спонтанна болка, тъй като вътрешността на зъба е изключително чувствителна. В някои крайни случаи и неглижиране на ситуацията, инфекцията на кореновите канали може да се развие до зъбен абсцес и да се стигне до вадене на зъба. Болката в зъба става непоносима и пациентите търсят незабавна помощ.
Не всички видове болки в зъбите обаче са свързани с кореновите канали. Само защото изпитвате силна болка в зъба, това не означава, че се нуждаете от лечение на каналите. Понякога зъбът, който се нуждае от такова лечение изобщо не боли и се установява хронично огнище при случайна рентгенова снимка. Освен това, болката в зъба може да бъде причинена от други стоматологични състояния, като например кариес, оголен дентин, пародонтоза, инфекция на синусите, бруксизъм и фрактура на зъба.
Ключово е да се определи местоположението, началото, продължителността и характера на болката. От решаващо значение е да се съобщи точно от пациента , на лекаря, дали болката е тъпа, остра, внезапна или постоянна. Основното заболяване може да съществува в продължение на седмици или дори месеци, причинявайки дискомфорт. Въпреки че повечето пациенти са в състояние да определят кой зъб всъщност ги боли, в някои случаи болката може да бъде нелокализирана и неясна. Ето видовете болка, които често показват инфекция на кореновите канали:

 • остра болка в зъба при дъвчене;
 • силна, нощна болка;
 • болка, която се появява, когато оказвате натиск върху инфектирания зъб;
 • болка, стимулирана от промяна в температурата – например, когато пиете студена вода веднага след гореща напитка или обратното;
 • спонтанна болка, която е или периодична, или непрекъсната;
 • продължителна болка в зъба;
 • пулсираща болка в зъба;
 • чувствителност и подуване на венците;
 • гнойна торбичка над зъба.


  Подуването е друг признак свързан с инфектирането на кореновите канали.
  То се среща в различни видове и форми. В някои случаи може да изглежда нормално и да е придружено от чувствителност на венците. В други случаи е налице голямо балонче, което лесно можете да видите или усетите. В екстремни случаи подуването се разширява към шията или лицето. Често е съпътствано от зъбобол. Подобно на болката в зъба, подуването не винаги показва инфектирани коренови канали. Това затруднява определянето на необходимостта от операция на кореновите канали.
  Ето някои симптоми на подуване, които могат да бъдат признак за инфекция на кореновите канали:

 • подуване, което продължава дълго;
 • зъб, който създава усещането, че е по-висок от съседните зъби;
 • пъпка, която упорито се появява върху венците;
 • ясно изразено подуване.


  Лош дъх и остър апикален абсцес
  Бактериите могат да причинят различни инфекции с неприятна миризма, включително инфекция на кореновите канали. Ако емайлът на зъба се увреди от ерозия, кариес или травма, лошите бактерии лесно могат да попаднат в кореновия канал и да започнат да се размножават в пулпата, отделяйки неприятна миризма.
  Зъбната инфекция може да доведе до появата на изпълнени с гной джобове, известни като абсцеси. Първоначално те се появяват като малки подутини, които обикновено са чувствителни, а с течение на времето се увеличават. След като веднъж се образува абсцес, ще ви бъде трудно да се справите с него. Това е така, защото инфекцията от кореновия канал вече се е разпространила. Затова не забравяйте да действате бързо ако забележите някаква издутина по венеца си.


  Оцветяване на зъбите
  Зъб с цвят различен от този на съседните, който придобива синкав или сивкав оттенък може да е признак за инфекция на кореновите канали. За щастие, такъв зъб може да бъде забелязан с лекота. Той променя цвета си поради ограничения приток на кръв. Промяната на цвета на зъба обикновено показва патологични промени, които настъпват в областта на нерва. Тъмно оцветеният зъб често означава, че зъбният нерв се е самоумъртвил. С разпространението на инфекцията нервът отслабва и накрая умира. Мъртвият нерв трябва да се лекува възможно най-бързо. В противен случай той ще приюти бактерии, които причиняват различни проблеми в устната кухина и може да се събудите с подуване и лицева асиметрия.


  Човешкото тяло може да се бори с инфекциите в устната кухина много ефективно, но няма начин, по който то да получи антитела дълбоко в зъба. Именно тук се намесва зъболекарят.  Ако изпитвате някои от гореспоменатите симптоми, не забравяйте да се свържете с вашия стоматолог незабавно. Не пренебрегвайте тези признаци – проблемите ви само ще се задълбочат. Важно е да получите бързо и правилно професионално лечение. Лечението на кореновия канал не само ще премахне болката, но и ще приведе зъба ви в добро здравословно състояние.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *