Освен време за почивка, споделено с приятели и семейство, коледните и новогодишни празници са и време, в което се отдаваме на много изкушения. Празничният режим често става причина да пропускаме някои дребни ежедневни ангажименти, свързани с грижата за здравето. Всички си позволяваме от време на време да неглижираме грижата и чистотата на нашите зъби, особено по празници. Ето няколко съвета как да се предпазим от кариеси и по-сериозни дентални проблеми след празниците:

 

  1. Консумирайте сладките изкушения правилно – да, иска ни се да ви посъветваме да ги редуцирате, но сме наясно, че по празници това е изключително трудно и почти невъзможно. Ето защо имаме един трик за вас как да минимизирате вредното им въздействие върху зъбите си: внимавайте кога и колко често ядете сладки храни и напитки. Опитвайте се да ги консумирате по време или малко след основно хранене. Тъй като слюноотделянето се засилва по време на хранене, слюнката оказва благоприятно въздействие върху емайла на зъбите и неутрализира вредния ефект от сладкото.     

Друг полезен съвет е да похапвате сладко в по-малко на брой приема – няма нужда да ограничавате количеството, стига да намалите честотата. По този начин зъбите са за по-кратко време в контакт с вредните за тях киселини, образувани от оралните бактерии от шоколада. 

Естествен начин за противодействие на бактериите, които се предизвикват от всички вредни за зъбите храни и консумацията на по-голямо количество сурови и твърди храни, какви то са например ябълките, морковите и ядките. С тях устната кухина се самопочиства по естествен начин и се стимулира отделянето на слюнка, което допълнително изчиства остатъците.

 

2. Внимавайте с лепкавите храни – когато става дума за здравословно хранене, сушените плодове са сред топ храните за много хора. Те обаче не са най-добрият приятел на вашите зъби, тъй като са лепкави, а при лепкавите храни, остатъците се задържат върху зъбите за по-дълъг период от време. Така че ако обичате да си похапвате сушени плодове, уверете се, че винаги след приема им изплаквате обилно устата си с вода и измивайте зъбите си при първа възможност. В случаите, в които не е удобно да си миете зъбите, използвайте дъвка, но такава без захар. Дъвките предизвикват отделянето на повече слюнка, която е естествен защитник от атаките на вредните вещества, съдържащи се в храните и напитките. 

 

3. Ограничете приема на алкохол – знаем, че това е особено трудно по празници, но трябва да ви уведомим, че алкохолът е голям враг на здравето на зъбите. 

За да сте сигурни, че няма да възникнат кариеси, трябва изцяло да преустановите приема на алкохол или поне да го редуцирате до минимум. Важно правило, което е добре да спазвате е да пиете вода паралелно с алкохолните напитки. И помнете: твърде много алкохол със сигурност ще причини сухота в устата.

 

4. Внимавайте с твърдите лакомства – някои сладки продукти причиняват осезаемо повече щети от други. Така например, твърдите захарни изделия като бонбони и близалки са по-вредни от останалите, тъй като освен, че са пълни със захар, също могат да бъдат причина за отчупване на зъби. В тази връзка, много внимавайте и с ядките. Накратко, помислете добре с какви сладки продукти ще се поглезите. Например, черният шоколад съдържа по-малко захар от млечния и няма да залепне по зъбите ви, така че щетите върху оралното здраве ще бъдат минимални.

 

5. Нишестените храни са скрита заплаха за зъбите – те имат лошия навик да остават между зъбите за дълго време, което впоследствие води до натрупване на бактерии и плака. Ако по празниците все пак си позволявате по-голямо количество от тези вкусотии, отделете повече време и по-старателно почистете с  конец между зъбите, за да отстраните всички остатъци.

 

6. Цитрусите не са приятел на здравите зъби – макар и полезни и пълни с витамини, цитрусовите плодове влияят негативно на зъбите ни, тъй като съдържат много киселини, които причиняват разграждане на твърдата тъкан на зъбите и е възможно да предизвикат чувствителност. Както със сладките лакомства, добре би било и консумацията на цитрусови плодове да е в по-малко на брой приема през деня. Избягвайте да ги приемате след консумация на сладки изделия, тъй като киселините им ускоряват разграждането на емайла, което вече е започнало под въздействие на ензимното преобразуване на въглехидратите.

 

7. Не се поддавайте на изкушението да пропускате хигиенни процедури. След дълъг и изморителен ден, прекаран в пазаруване или пътуване или пък след късно прибиране от парти, може и да ви мине през ума да пропуснете някоя от рутинните процедури по почистване на зъбите. Не правете тази грешка! Без значение от това колко сте ангажирани или изморени, винаги трябва да отделяте време за измиване на зъбите по два пъти на ден и почистване с конци поне веднъж. Винаги се уверявайте, че устата и зъбите ви са добре почистени преди да заспите, тъй като в противен случай вредните бактерии и захарта, която е полепнала по емайла имат цяла нощ на разположение и могат да направят безброй поразии. Ако пропуснете да измиете зъбите си веднъж, това не е толкова страшно. Проблемът е, ако в рамките на 48 часа пропуснете повече от едно измиване. Тогава настъпва т.нар. узряване на зъбната плака, тя се свързва по-здраво със зъбите и вече не е възможно да бъде почистена с обикновена четка и паста. Образува се плака, която е по-патогенна и е основен причинител на кариеси и зъбен камък.

 

В заключение бихме искали да споделим, че колкото и грижи да полагаме за предпазване, в някои случаи кариеси възникват въпреки всичко. Ето защо е добре да посетите своя стоматолог веднага след празниците, за да се уверите, че празничните трапези и празничният режим не са се отразили на зъбите ви. Колкото по-рано се открие кариесът, толкова по-бързо, лесно и безболезнено се лекува. Зъболекарите на клиники Дентапрайм Сити са на разположение да поправят щетите, нанесени върху зъбите ви от празничните дни, от 4 януари 2020. 4 удобни локации, 7 дни в седмицата!

 

Клиники Дентапрайм ви желаят весели празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *