Гризането на нокти е подсъзнателен навик, зараждащ се в ранна детска възраст, чиито причини за поява най-често са силно напрежение, тревожност и/или стрес. По-често се среща при момчетата, отколкото при момичетата. Повечето деца започват на възраст между 4 и 6 години, като престават на около 7 до 10 години. Навикът често се затвърждава в тийнейджърските години, тъй като юношеството е период на емоционален бум.

Медицинското му наименование е онихофагия и за съжаление, води след себе си широк спектър от проблеми – от такива със зъбите и устната кухина до влошаване на цялостното здравословното състояние. Специалистите съветват, навикът да се овладее още в зародиш, защото впоследствие става все по-трудно.

В днешната блог статия ще опишем подробно всички последици, вследствие гризането на нокти и ще дадем полезни съвети в помощ борбата с вредния навик.
Последици, вследствие гризането на нокти:

Бактериални проблеми. Контактът на устната кухина с ноктите, неимоверно води до пренос на бактерии, което увеличава многократно риска от инфекции в устата. Под ноктите се задържат хиляди групи бактерии, които попадайки в устната кухина, лесно се разнасят в цялото тяло.

Проблем със захапката. Ежедневното гризане на нокти оказва натиск върху челюстната кост. Това може да доведе до изместване на зъбите и да влоши тяхната позиция. Ако проблемът остане неглижиран дълго време, пациентите достигат до етап, в който ортодонтското лечение е наложително.

Затруднения и болки при хранене в резултат на постоянното натоварване на темпоромандибуларната става.

Заболяване на венците. Доказано в практиката е, че голям процент от хората, които гризат ноктите си, страдат от заболявания на венците. Ежедневният контакт на ноктите до венците, може да причини гингивит (възпаление и кървене от венците). Това е така, тъй като грубите краища на ноктите разкъсват тъканите на венците, излагайки ги на повишен риск от бактерии.

Ерозия на емайла. Микротравмите, които се причиняват по време на гризането на нокти, са в състояние да предизвикат ерозия на емайла на зъбите, водеща не само до чувствителност на зъбите и венците, но и до нещо повече – бруксизъм. Бруксизмът е състояние при което несъзнателно стискате или скърцате със зъби, водещо от своя страна до значително увреждане на зъбите – изтриване на зъбната структура и дори счупване.

Лош дъх – в следствие на преноса на бактерии от ноктите към устната кухина.

Съвети за спиране на гризането на нокти

След своето развитие и задълбочаване, гризането на нокти може да се окаже труден навик за отстраняване, но имате ли желание и мотивация – няма невъзможни неща.

Идентифицирайте тригерите. Подобно на всеки лош навик, гризането на ноктите обикновено се задейства от емоционалното състояние. Може би го правите без да мислите, или когато сте стресирани, или когато се опитвате да убиете време. Всеки път, когато се хванете, запишете точно какво сте правили в този момент – къде сте били, с кого сте били, за какво сте си мислили. След като идентифицирате индивидуалните си тригери, можете да започнете да опитвате различни техники, за да си помогнете да прекъснете цикъла.

Дръжте ноктите си къси и гладки. Най-лесният начин да предотвратите гризането на нокти е да ги държите хубави и къси. С по-къси нокти изкушението да ги дъвчете ще бъде значително затруднено. Подкъсявайте ги на всеки няколко дни. Изпилете ги, за да запазите повърхността и краищата гладки.
Нанесете горчив лак за нокти. Отличен инструмент за справяне с вредния навик е използването на горчив лак за нокти. Можете да нанесете това прозрачно покритие върху целите нокътни плочки на всеки два дни, кутикула и всичко останало, за да се предпазите от поставяне на пръстите в устата си. Ужасяващият вкус ще ви накара да се замислите, преди да преглътнете.

Използвайте маслиново масло. Почистете с малко зехтин ноктите си, за да ги направите меки и гъвкави, което може да помогне за намаляване на желанието за дъвчене. Като бонус, зехтинът също ще помогне за оформянето на кожичките и ще укрепи ноктите.

Сменете навика. Дръжте ръцете си заети, като участвате в дейности на открито, като градинарство, спорт или дори разходка. Изкуства и занаяти, готвене, плетене, учене за свирене на музикален инструмент и други красиви хобита също ще ви помогне да отвлечете вниманието и да предотвратите желанието да хапете. Голямата част от замяната на навика с по-здравословен изход е, че вашето тяло и ум също ще имат полза.
Дъвчете дъвка. Поддържайте устата си заета с дъвченето на дъвка без захар. Или инвестирайте в храни за гризане, които можете да похапвате, когато усетите порив.

Фокусирайте се във важните неща в момента. Фокусирането върху настоящето има огромни ползи за психичното, физическото и емоционалното здраве. Увеличете съзнанието си относно навика за гризане на нокти, като наистина преживявате как ноктите се чувстват върху зъбите ви, болката, която причинява, когато ухапвате твърде дълбоко, усещането върху кожата. Чрез пълното осъзнаване на всички сензорни изпитания по време на гризането на ноктите може да разберете, че изобщо не се чувствате добре.

Ароматерапия за облекчаване на тревожността. Ако често дъвчете ноктите си по време на висок стрес, лечението на основната причина може да помогне за ограничаване на навика. Опитайте се да използвате етерични масла за безпокойство за незабавно освобождаване от нервност, тревога и други психически стресови състояния.

Кажете на приятел. Понякога споделянето на вашите цели с любим човек може да ви помогне да бъдете отговорни и да не излизате от верния път. Този съвет е особено полезен, ако имате склонност да хапете ноктите си, без действително да сте наясно с него.

Спирането на дългогодишен навик е трудно и няма да се случи за една нощ. Бъдете търпеливи, награждавайте се на дните, в които сте имали успех, и не бъдете прекалено строги към себе си в дните, в които не сте успели. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *