Преди да се пристъпи към действие по отстраняване на мъдрец, пациентът трябва да е направил задължително рентгеновата снимка, както и консултация с дентален специалист за възможни здравословни проблеми към момента, за да сме сигурни, че няма причина събитието да бъде отложено.
Операцията по отстраняването на мъдреца се извършва в рамките на едно посещение. След поставяне на местната упойка, усещанията за болка на лигавицата и челюстта биват блокирани. При някои пациенти, които са обзети от силно притеснение и безпокойство, препоръчваме и изписваме седативно лекарство, за да се отпуснат.
Когато упойката напълно подейства, се прави лек разрез в лигавицата, за да се осигури достъп до ретинирания мъдрец. Ако това не е достатъчно, се отнема и малко покриваща зъба кост, след което зъбът се изважда и раната се зашива. В повечето случаи манипулацията отнема няколко минути. Резорбируемите конци изчезват за 7 – 10 дни, а нерезорбируемите се отстраняват при посещение след една седмица от изваждането. Ваденето на мъдрец от долната челюст обикновено протича по-бързо, тъй като костта й е по-плътна и усложнения като фрактури са по-рядко срещани.
Преминаването на ефекта от локалната упойка отнема до няколко часа. Докато се възвърнат възприятията в устата е добре да се избягва хранене, за да не се наранят меките тъкани като устни, бузи и език.

След изваждането на мъдреца, трябва:
– да се приема само течна и мека храна, в никакъв случай гореща;
– да се избягва миенето на зъбите в близост до мястото на извадения зъб в първите 24 часа след манипулацията, тъй като това може да разруши кръвния съсирек и да се наруши оздравителния процес; след втория ден, устната кухина може да се изплаква със солев разтвор /половин ч.л. сол, разтворена в чаша вода/ след хранене;
– да се сведат до минимум физическите натоварвания;
– да се спре тютюнопушенето за поне 48 часа, тъй като никотинът значително повишава риска от инфектиране на раната, както и забавяне на оздравителния процес;
– да се вземат болкоуспокояващи от вида и в дози, единствено определени от стоматолог; при наличние на болка, да не се приема аспирин като обезболяващо, тъй като той  пречи на кръвосъсирването;
– да се следи за кървене – в случай на такова, се поставя парче чиста марля върху раната, захапва се и се стои така поне 20 мин; устата не се изплаква с разтвори и не се ляга докато кървенето не спре.; ако то продължи повече от 24 часа след операцията, веднага трябва да се  свържете с лекуващия стоматолог.

След операцията е възможно да има затруднение и лек дискомфорт при преглъщане, което е напълно нормално за постоперативния период. Студени компреси могат да помогнат за спиране или намаляване на евентуален отток. Ако обаче се забележат някои от по-долните симптоми, е добре незабавно да се свържете със стоматолог:
– кървенето не спира след поставянето на тампона с марля и продължава повече от 30 мин. след махането му;
– поддържа се висока температура;
– забелязва се оток, който не спада 3 дни след манипулацията;
– при затруднение в дишането и преглъщането;
– при силна постоянна болка, която не преминава, въпреки приема на аналгетици.

След операцията е добре да се отиде на три прегледа – на първия, третия и седмия ден. Така се следи динамиката на оздравяване и ако се налага – се назначават допълнителни лекарства. Нормално е след изваждане на мъдреца във вдлъбнатината да се образува кръвен съсирек. От него впоследствие възниква фиброзна тъкан, която на свой ред се трансформира в костна. Няколко месеца са необходими, за да се запълни вдлъбнатината с костна тъкан.

Рискове като цяло от манипулацията няма. Може да има нежелани постоперативни усложнения като: оток, болка, скованост на челюстите, отпадналост, затруднено отваряне на устата, слабо кървене, продължаващо до две седмици. Първите три симптома са преходни и обикновено преминават след първите 3 дни.
Конкретните усложнения могат да бъдат:
– силна и постоянна болка в резултат на развит сух алвеолит – това се случва когато кръвният съсирек се разруши или въобще не бъде образуван такъв; тогава раната остава отворена, инфектира се от слюнчените бактерии и се забавя оздравителния процес; налага се да се направи ревизия на раната и да се започне антибиотична терапия;
– инфекция;
– инцидентно увреждане на съседни зъби или челюстен участък;
– изтръпване на долната устна или език – случва се при засягане на долночелюстния нерв и вероятността да остане за постоянно така е минимална.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *