Сезонът на почивките е към края си, но все още не е приключил. За жалост, нерядко се случва да се сблъскаме със зъбни проблеми именно докато сме във ваканция. Понякога това се дължи на наша небрежност в даден момент, понякога на стари травми, а друг път си е чиста случайност.

Устна хигиена по време на почивка
Почивките са време за забавление, активност и релаксация, което означава и отклонение от ежедневния ред и рутина, които имаме у дома. За да не развали болката във венците ваканционната атмосфера, Ви подготвихме няколко съвета за ефективна хигиена на устната кухина за Вас и Вашите деца.
Общи съвети

  • Миене на зъбите два пъти на ден.
  • Миенето на зъбите трябва да отнеме поне 2 минути.
  • Използване на четката под ъгъл от 45 градуса към повърхността на зъба.
  • Миене на зъбите в посока от венците към зъба.
  • Редовно използване на конец за зъби и вода за уста.
  • Грижа за хигиената и чистотата на използваните помощни средства.
    Имайки дългогодишен изграден режим в грижата за нашата устна хигиена, то знаем и точно какви продукти имаме нужда да вземем със себе си при предстоящо пътуване – четка за зъби, паста за зъби, вода за уста, конци за зъби. Важно е те да бъдат съхранявани в суха и чиста козметична чантичка. Препоръчително е винаги да ни е под ръка, а ако пътуваме със самолет, да я съхраняваме в ръчния си багаж. Напомняме, че в тези случаи отделната опаковка на продукт не трябва да надвишава 100 ml. 

Когато прибираме четката си за зъби, е добре да се уверим, че кутията за четката е напълно изсъхнала. Веднага щом стигнем до мястото на почивката ни, трябва да отворим кутията и да изсушим четката с цел предотвратяване създаването на условия за образуване на бактерии.

Как да избегнем неприятното изживяване от зъбобол по време на почивката?
На първо място в превенцията на зъбобола е профилактиката, която човек трябва да провежда. Независимо дали има проблем, болка, дискомфорт или пък се чувства прекрасно, без да има никакви неприятни усещания в устната кухина, посещенията при зъболекар за профилактичен преглед и почистване на зъбен камък трябва да са задължителни на всеки шест месеца.

При предварително планирана по-дълга почивка, особено до далечна и екзотична дестинация, е добре да посетим своя зъболекар за профилактичен преглед поне седмица-две по-рано, за да може в случай на нужда, той да има достатъчно време да реагира и да проведе нужното лечение.

Ако имаме вече започнато лечение на проблемен зъб, преди заминаване на дълга почивка е добре за всеки случай лекуващият ни зъболекар да ни подготви и даде набор от документация и снимки, касаещи лечението с подробно описание на проблема, диагнозата, извършените до този момент манипулации и използваните медикаменти. Всичко това би ни било изключително полезно ако по време на почивката се появи болка или друг вид усложнение и се наложи да потърсим зъболекарска помощ по спешност при непознат специалист. Все пак, дори да имаме налична документация и снимки е препоръчително зъболекарят, при който сме отишли, по възможност да се свърже по телефона с лекуващия ни зъболекар и двамата заедно да обсъдят случая и какво е най-добре да се направи в момента.

Ако все пак се случи така, че да ни заболи случаен зъб, докато сме на почивка, е важно да знаем как да подходим най-правилно към разрешаването на проблема.

Ако болката не е много силна, а по-скоро се усеща като дискомфорт, е препоръчително да изчакаме малко – няколко часа или един ден, тъй като има голяма вероятност такъв тип раздразнения да отминат от само себе си.

Ако болката, обаче, е по-силна, пронизваща и нетърпима може да опитаме да я овладеем с помощта на обезболяващи медикаменти. В този случай, дори и след изчезването й,  независимо дали без или с прием на хапче, не трябва да забравяме, след като се върнем от почивката, да запишем час при лекуващия ни стоматолог, вместо да чакаме проблемът да се завърне отново, често с много по-голяма сила.

Ако болката не отминава, въпреки приема на обезболяващо, е най-добре да се свържем с лекуващия ни зъболекар за съвет.

За целта е важно да му обясним максимално точно какво точно усещаме/виждаме – болка или просто дискомфорт, подуване или зачервяване на венеца. При болка трябва да опишем нейния характер, а именно дали е постоянна или от време на време, кога е по-силна – през деня или нощта, остра или не, теглеща или пулсираща, дали е спонтанна или се провокира от нещо (например от студено, топло или при хранене), дали се облекчава или засилва от нещо (например при натиск на зъба или термично дразнене). Твърде вероятно е зъболекарят да ни посъветва да решим проблема временно с помощта на медикаменти, особено ако почивката е към своя край и има възможност да го посетим в следващите няколко дни.

В случаите, когато болката не може да бъде овладяна с обезболяващи или няма възможност за скорошно прибиране от ваканцията и съответно посещение на лекуващия ни зъболекар, може да се наложи да посетим зъболекар по спешност на мястото, където се намираме. Не е задължително той да извърши цялостното лечение ако то не е спешно или се притесняваме да му се доверим напълно. Може да поискаме от него единствено да се погрижи за спирането или облекчаването на болката ни чрез предписание за по-силни обезболяващи, за антибиотик при нужда, или поставяне на медикамент в зъба ни и да продължим лечението след края на почивката при личния си зъболекар. При този тип спешни посещения при стоматолог отново е хубаво да изискаме от него документ, с извършените манипулации, както и рентгеновите снимки, ако ни е направил такива. Те ще са от полза при продължаване на лечението от нашия зъболекар след края на ваканцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *