От десетилетия здравите зъби се свързват с употребата на флуорид. Флуоридът е химично съединение на флуора. 99% от елемента в човешкото тяло се съдържа в костите и зъбите. Флуоридите  – натриев, амониев, калаен – от години се използват за превенция на редица заболявания, засягащи зъбите и в това отношение ефектът им е категорично положителен. Хората, които живеят в райони, в които има ниски нива на флуорид в питейната вода, например, доказано страдат много по-често от кариеси. Основните източници на флуорид са хранителните продукти, питейната вода (около 1/3 от дневния прием) и продуктите за поддържане на устна хигиена. Флуоридът се съдържа и в храни като рибата, както и в различните видове зеленчуци, соя, пшеница, ориз и др.
Най-честите нежелани реакция, които се наблюдават при дефицита му в организма са кариеси, чупливост и т.нар “меки зъби”. Максималното количество флуор, което трябва да се приема дневно варира спрямо възрастта на човек. Хипер съдържанието му от своя страна, води до състояние наречено зъбна флуороза. В зависимост от степента на това заболяване, пък, се наблюдават различни по яркост бели , жълти или дори кафеви петна по зъбната повърхност.

 

Ето и някои любопитни и полезни факти за ФЛУОРИДА:


– Флуоридът предотвратява разрушаването на зъбите и подсилва емайла.

– Детските пасти за зъби съдържат между 1350-1500 части на милион флуорид.– Флуоридът в пастите за зъби намалява с до 50% риска от кариес.

– Въпреки спекулациите, няма точни доказателства, че флуорирането на водата вреди на организма.

– Вече половин век в питейната вода се добавя флуор.

– Флуорирането на водата всъщност е най-ефективният начин, от гледна точка на профилактиката, за предотвратяване на кариесите. 

– Приемането на достатъчно количество флуорид в ранна детска възраст е определящо за здравите зъби през целия живот на човек.

 

Не забравяйте да обръщате специално внимание на пастата за зъби и дали в състава ѝ присъства флуорид. Това е още един сигурен начин да поддържате красива и блестяща усмивка.

Не забравяйте, че флуоридът, който приемате от храни и напитки, става част от слюнката ви и продължително ви осигурява подсилване на емайла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *