Синус лифт представлява сравнително не популярна хирургична интервенция, извършвана с изцяло дентални цели. За първи път синус лифт се появява като стоматологична терапия през 70-те години на 20 век. След като се установява нейната висока ефективност за лечение на проблеми, свързани с липсата на множество зъби в задните участъци на съзъбието, процедурата набира не просто популярност, но и увеличава своята честота на използване от стоматолози от цял свят. 

В този материал ще ви разясним какво точно представлява процедурата, кога се налага тя да бъде извършена, както и нейната същност в детайли.

Кога е необходимо да се прибегне до синус лифт?
Интервенцията синус лифт предвещава лечение с дентални импланти. Едно от основните правила в имплантологията е наличието на достатъчно количество кост като предпоставка и условие за успешно имплантиране на нов зъб. На практика обаче такава кост не винаги има, друг път тя съществува, но е в недостатъчно количество. Обикновено, до подобен развой на събитията се стига, при поставяне на импланти за възстановяване на дъвкателните зъби в горната челюст.

Какво точно представлява синус лифт?
Това е хирургична процедура. Най-общо казано това е вид костна аугментация, тоест увеличаване на наличната естествена кост. В чисто технически план синус лифт представлява повдигане пода на максиларния синус. Трябва да се отбележи, че синус лифт се прилага за увеличаване на костта само в горната челюст. Това се разбира и от самото име на процедурата. Както знаете, синусите са разположени от двете страни на носните кухини. Те са твърде близо до самата челюст, поради което, когато се налага поставяне на имплант в тази част на челюстта, често се изисква увеличаване обема на костта. Ако процедурата е успешна, количеството кост достига до ниво, позволяващо имплантиране на нов зъб или няколко такива.
Видове синус лифт
Тази хирургична интервенция в областта на денталната имплантологията се дели на два вида като класификацията използва фактора достъп до самата синусна кухина:

Латерален (открит) синус лифт, при който достъпът се осъществява от към страничната стена. За целта меките тъкани биват старателно отпрепарирани. За да се стигне до синуса, се „отваря“ малко прозорче в костта и през този отвор се поставя необходимия костозаместител. Този заместител се нарича костен графт. Според наличното количество естествена кост, имплантът може да бъде поставен веднага или няколко месеца по-късно.


Крестален (закрит) синус лифт. При който достъпът се извършва от към алвеоларния гребен. Костният графт се поставя през отвор, който вече е направен за поставянето на бъдещия имплант. В този случай имплантът се поставя веднага.


Рискове и евентуални усложнения след синус лифт
Разбира се, като при всяка хирургична интервенция, и при тази са възможни рискове и усложнения. Ето защо е от особено значение синус лифт да се извърши с особено внимание и от опитен специалист. Евентуалните усложнения са свързани с поява на инфекция и последващо възпаление. Правилната медикаментозна профилактика обаче, може да реши проблема. Друго възможно усложнение в следствие на синус лифт е перфориране на синусната мембрана. В зависимост от степента на разкъсването, може да се наложи да се прекрати цялостната предварителна интервенция и същата да са проведе след два, до три месеца.

Най-сериозното и категорично противопоказание при синус лифт е наличие на хроничен синузит или полипи в синуса.

В дентални клиники Дентапрайм Сити можете да разчитате на високия професионализъм, изключително квалифицирани кадри и прецизност при извършване на процедурата синус лифт, включително и за последващото имплантиране на нов зъб. Запишете своя час за консултация още сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *