Циркониевите фасети представляват тънки циркониеви люспички, изработени индивидуално за всеки пациент, прикрепени към предната повърхност на зъбите с цел постигане на незабавна трансформация на усмивката. Индивидуално изработени за всеки пациент, тези естетически подобрения са направени от иновативен материал, който максимално се доближават до външния вид на естествения зъбен емайл.

 

Лечението с фасети е най-подходящата опция в редица случаи, сред които:

  • при наличие на леко счупен или разрушен зъб;
  • при леки разминавания в подредбата на зъбите;
  • при разстояние между предните зъби;
  • при жълтеникав или сивкав оттенък на естествените зъби, който не може да бъде повлиян от клинично избелване;
  • при желания за постигане на т. нар. „холивудска усмивка“.

 

История на денталните фасети

Фасетите датират от края на 1920 г. – първите дни на филмовата индустрия. Тогава  д-р Чарлз Пинкъс, прочут зъболекар в Холивуд, измисля фасетите като начин за подобряване на усмивките на актьорите на големия екран. Той е поставял временни фасети във фронталните зъби на звездите с цел да се постигнат зашеметяващи усмивки, които бързо се превръщат в запазена марка на холивудския стандарт за красота. И до днес терминът холивудска усмивка се използва в цял свят като нарицателно за перфектно бели и подредени зъби.  Д-р Пинкъс не разполагал с технология за дългосрочно закрепване на тези конструкции. Така през 60-те години на миналия век д-р Майкъл Бунокор поставя началото на модерната епоха на лепилото в стоматологията като създава по-силно уплътняване между зъбите и керамичните фасети.

 

Денталните фасети днес

През последните 30 години денталните технологии са превърнали фасетите в достъпни за широката публика. Новите видове керамика са значително по-здрави и се доближават максимално до емайла на естествените зъби. Дигиталните технологии позволяват фасетите да бъдат изработени толкова прецизно, че да паснат перфектно на нуждите и желанията на всеки пациент.

В дентални практики Dentaprime City изработваме фасетите в собствената високотехнологична зъботехническа лаборатория на основната ни клиника SWISS Dentaprime. Поради този факт сме сигурни в здравината и високото качество на всички циркониеви конструкции, като фасети, мостове и коронки, изработвани ежедневно с помощта на модерната CAD/CAM технология Tizian Cut 5 smart на немската фирма Schütz Dental. Фасетите могат да бъдат комбинирани със зъбни коронки и мостове, както и с избелване на част от вече съществуващите зъби на пациента, за да се постигне ефектът на зашеметяващата усмивка.

 

Видове фасети

Съществуват три основни вида фасети – циркониеви, пластмасови и фасети без препарация. Както подсказва името им, фасетите без препарация се поставят, без да е нужно предварително изпиляване. Поради тази причина обаче, те често изглеждат неестествено. Пластмасовите фасети са по-лесно чупливи, отличават се с висок риск от промяна на цвета и обикновено са само временно решение. Затова в Дентапрайм Сити се поставят само фасети от цирконий, които изискват минимално изпиляване на зъбния емайл с около половин милиметър с цел сигурно прикрепяне. Техният цвят може да бъде безупречно напаснат към цвета на останалите зъби.

 

Кога може да се приложи лечение с фасети

  • При добра орална хигиена;
  • При добро дентално здраве – при наличие на кариеси, кисти и възпаления на коренови канали се налага първо да се излекуват зъбите и след това да се поставят фасети;
  • При достатъчно количество здрав зъбен емайл.
  • При готовност за поддържане на добро здраве и устна хигиена и след поставянето на фасети. Повече за ежедневна грижа за Вашите зъби може да прочетете тук.

 

Поставяне на фасети

За да се поставят фасети е нужно да се изпили малка част от зъбния емайл, обикновено по-малко от милиметър. Точните нужди се преценяват от специалист и варират в зависимост от индивидуалното състояние на всеки зъб. По този начин се отваря място за фасетата,  за да може тя да пасне перфектно в устната кухина и да възобнови всички дъвкателни функции на зъбите, както и да удовлетвори очакваните естетически резултати. Обикновено са нужни 6-8 фасети за лечение на горна челюст и 4 фасети за долна. Останалите зъби могат да бъдат избелени, за да паснат на новите керамични конструкции и да се постигне т.нар. Холивудска усмивка.

 

Подготовката и поставянето на фасети могат да бъдат извършени с местна упойка, която не е задължителна, но е препоръчителна при повечето пациенти.  Циркониевите фасети са дългосрочно решение и при добра поддръжка могат да бъдат съхранени в първоначалното си състояние до 20 години и повече.

 

И Вие ли мечтаете за холивудска усмивка? Запишете си час за преглед и консултация в Dentaprime City и се възползвайте от цената от 469 лв. за фасета!*

 

* Средната цена за керамична фасета в град Варна е 800 лв. (изчислена на база извадка от 37 дентални практики в град Варна)

 

Запишете си час на телефон 0899 481 111 или тук:

 

дентална грижа, дентално здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *