В последните години спазването на кетoгенен режим стана изключително популярен метод за сваляне на килограми. Без съмнение и вие сте виждали и чували за хора, които отслабват чрез тази така популярна диета. 
Винаги, когато ние чуем за модерни диети обаче, първо си задаваме въпроса, как те се отразяват на оралната хигиена на нашите пациенти.

Е, съвместими ли са кето диетата и здравата усмивка?
Кето диетата се основава на приема на ниско количество въглехидрати и много мазнини – това включва меса, риба, сирена, ядки и нисковъглехидратни зеленчуци.Забелязвате ли нещо да липсва? Захар! Точно така – по-малко захар във вашето ежедневна консумация на храни и напитки. А това, повярвайте, е истинско щастие за стоматолога ви, защото именно консумирането на по-малко захар (огромен източник на въглехидрати) води до наличието на по-малко бактерии в устата и върху зъбите, което само по себе си е добре за вашите зъби и венци.

И е научно доказано! Изследователи от университета във Фрайбург в Германия са открили, че нисковъглехидратната диета, която повишава продукцията на кетони, може да намали образуването на кариеси, плака, зъбен камък и възпалението на венците с до 50%. Според друго изследване на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ в борбата с пародонтозата голямо значение оказват и наличието на кетони в организма. Част от пациентите, които спазват нисковъглехидратна и без захари диета, са показали значително подобрение в лечението на пародонтозата. Казано с други думи – ако консумирате средно по 2️ чаши безалкохолни напитки със съдържание на захар, то вероятността да развиете кариес и възпаление на венците е с 31% по-висок.

Защо се случва това?
Част от бактериите разграждат  въглехидратите до киселини,които от своя страна водят до деминерализация на зъбния емайл. Съответно, когато се ограничи консумацията им, това  намалява вредното им въздействие върху зъбите.

Странични ефекти на кетозата върху оралното здраве
Единственият страничен ефект от засилената кетоза за оралното здраве е халитозата (лош дъх), с която, за щастие, може лесно да се преборите. Кето дъхът обикновено се явява временен страничен ефект от това, че организмът все още не използва всички кетони, произвеждани от черния дроб. Тялото е напълно адаптирано към кетоните, тогава, когато започне да ги използва за захранване на мускулите и мозъка. След настъпването на този момент, лошият дъх би трябвало плавно да изчезне. Добрата новина е, че няма да се налага да се справяте с кето дъха твърде дълго – при повечето хора той се задържа между седмица и 1 месец.
Можем ли да избегнем кето дъха?
Всъщност кето диетата и оралното здраве са идеална комбинация, тъй като препоръките за предотвратяване на кето дъха представляват просто добри навици за орална грижа, които е добре всички да възприемат.

Ето няколко съвета за предотвратяване на кето дъха:

1. Пийте много вода. Тялото ви спира да произвежда слюнка, когато не се храните, а когато започвате кето диетата, естествено започвате да губите апетит и се храните по-малко. Колкото по-малко се храните, толкова по-суха става устата ви, затова е необходимо да пиете много вода, за да предотвратите натрупването на бактерии в устата. Ще установите, че ако се грижите винаги да сте добре хидратирани, ще имате и повече енергия, от която се нуждаете.

2. Изградете рутина за добро орално здраве. Въпреки че е възможно да усещате кето дъх и след като си измиете зъбите, ако не произвеждате достатъчно слюнка е добре да миете зъбите си след всяко хранене. Много важно е да почиствате зъбите си с конец и дори да използвате ежедневно вода за уста без съдържание на алкохол. Водите за уста, съдържащи алкохол имат изсушаващ ефект, затова ги избягвайте и не оставяйте устата си да пресъхва между измиванията, а за да освежите допълнително своя дъх, опитайте да дъвчете дъвка без захар.

3. Не бързайте. Вместо направо да се хвърлите от високото, постепенно намалявайте количеството въглехидрати в диетата си, без рязко да ги спирате. По този начин, организмът ви ще има време да се адаптира към промените и няма изведнъж да започне да отделя толкова много кетони. Така си давате време да се адаптирате към кето диетата и дори може да избегнете казуса с лошия дъх.

4. Поддържайте нивото на стрес ниско. Премахнете стреса от живота си. Това винаги е важно, но важи с особена сила, когато започвате кето диетата. Стресът не само намалява притока на слюнка, но и забавя усвояването на белтъчините. Тревожността може да предизвика киселинен рефлукс, за който е известно, че предизвиква лош дъх. Когато започвате нова диета е важно да намерите начин за намаляване на стреса, затова, ако още не сте го направили, научете техники, чрез които да го постигнете.

Кето дъхът може да ви кара да се чувствате неудобно, но той може да се окаже страхотен начин да постигнете и поддържате добро здраве. Вашият стоматолог може да ви даде начален тласък, чрез пълно почистване на зъбите, преди да започнете своята кето диета и да ви предостави повече информация за това, как да се справите с кето дъха. И в крайна сметка, нека не забравяме, че нищо никога няма да замени важността на ежедневното миене на зъбите и почистване с конец. Но  намалената консумация на захари и въглехидрати със сигурност ще помогне за поддържане на по-добро орално здраве.

Важно! Преди да се подложите на какъвто и да е режим, консултирайте се с лицензиран диетолог. Въпреки, че кето диетата има много положителни страни, е възможно тя да не е подходяща за вас и вашия организъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *