С превръщането на здравата и блестяща усмивка и белите подредени зъби в символ на класа, показател на добър социален статус и отлична хигиена, професионалното избелване на зъби става все по-търсена процедура в стоматологичната практика. Избелването позволява постигане на ослепителна белота на зъбите чрез въздействие в дълбочина върху емайла и дентина на зъбите, а резултатът е впечатляващ. Естетичната стоматология е един от най-бързо развиващите се отрасли в медицината днес, което от своя страна доказано гарантира безболезнени и ефективни начини за избелване на зъбите.

Може би ще изненадаме повечето от вас с факта, че избелването на зъби НЕ е едно от модерните открития на новия век. Египтяните изобретили първата паста за избелване като за направата й използвали пемза и винен оцет. Древните римляни от своя страна използвали за бялата си усмивка “отвара” от козе мляко и пикочна киселина, като избелващият агент в нея бил амонякът. Така, с течение на годините нашите предшественици открили избелващите свойства на киселината, натриевия пербоат и редица други вещества, чиито заместители в днешно време познаваме всички ние. 

Но знаете ли защо, всъщност, зъбите ни променят цвета си?
Зъбите на всекиго от нас са покрити с емайл – защитна обвивка, представляваща най-твърдото и високо минерализирано вещество в тялото ни. Той предпазва зъбите от увреждане, но в резултат на някои външни въздействия, възрастта или генетична заложеност е склонен към изтъняване. Най-вероятно сте забелязали как млечните зъби на децата са по-бели от постоянните.Това се дължи на факта, че при израстването на детето постоянните зъби започват да потъмняват поради промени в минералното им съдържание и факта, че емайлът изтънява с течение на времето, а именно той е този, който придава белия цвят на зъбите. Характеризира се и с лека прозрачност, която при неговото изтъняване се засилва. Прозирайки, емайлът разкрива жълтия дентин под себе си – друг градивен елемент на зъба.

Сред причините за пожълтяване на зъбите е приемът на оцветяващи храни и напитки като кафе, черен чай,чай от лайка, червено вино, цвекло, куркума, . Емайлът е съставен от 98% неорганични съставки и от около 2% органични. Пигментите в изброените храни и напитки взаимодействат с органичната част на емайла и реакцията между двете води до оцветяване.

Неблагоприятни за бялата ни усмивка са и киселите плодове и зеленчуци, тъй като те изтъняват емайла. Важно е да знаем и че тютюнът уврежда белия слой, така че цигарите също са противопоказни.

Недостатъчно добрата орална хигиена е още един фактор, който би могъл да промени цвета на усмивката ни. Необходимо е да мием зъбите си поне 2 пъти на ден за по 2-3  минути, за да се предпазваме от задържане на плака и петна. 

Какво представлява „избелването на зъбите”?
Избелването е естетична процедура, която премахва оцветяванията по зъбите и ги прави по-бели и блестящи. Представлява химичен процес, основаващ се на взаимодействие между активните вещества (съдържащи се в избелващият агент) и оцветяванията, които са проникнали в зъбната тъкан. Единствените вещества, към момента, имащи реално избелващо действие на зъбния емайл са пероксидите. Това е вещество, съдържащо единична връзка кислород – кислород или пероксиден анион. Колкото е по-висока концентрацията на пероксида в системата, която ще бъде използвана за избелване, толкова действието на избелващия препарат ще е по-бързо и мощно, но и с по-голям риск от чувствителност след процедурата.

За пациенти на каква възраст е подходящо избелването?
Ние, от дентални клиники Дентапрайм Сити препоръчваме на пациентите си да преминат през тази процедура най-рано след навършване на 16-годишна възраст. Временните зъби и току що пробилите постоянни такива са слабо минерализирани през първите няколко години след пробива, съответно по-лесно раними и това не позволява на специалистите да работят в посока избелване.

Видове избелване и кое да изберем?
Съществуват два основни вида избелване. Първият е клинично или кабинетно избелване, което се извършва в стоматологичния кабинет, вторият вид е домашно избелване, кето се извършва в домашна обстановка – с намесата на стоматолог и посредством шини и избелващ гел или без – посредством избелващи ленти.

Да, избелването на зъбите може да се осъществи и в домашни условия, но извършена от стоматолог, процедурата гарантира максимална ефективност с минимален риск. Основното предимство, поради което да изберете професионалното избелване пред това в домашна среда е наличието на постоянен контрол от денталния лекар над съответната процедура. Именно неговата професионална намеса позволява:
– да бъде предложен оптимален вариант за избелване за конкретния пациент;
– редуциране на риска за получаване на свръхчувствителност на зъбите, водеща до остра рязка болка при прием на студени и топли течности и храни след проведената процедура
– да бъде сведена до минимум опасността да се наранят венците по време на процедурата.

Друга предпоставка за избор на клинично избелване е бързината, с която се постига търсеният резултат – в рамките на едно посещение от 1 час е налице максимална ефективност, за разлика от домашното избелване с шини и гел, например, за което са нужни около 3 седмици. Освен това процедурата е безболезнена, постигнатият след клинично избелване ефект се запазва най-дълго в сравнение с всички останали методи и, може би, най-важното негово предимство е, че дава възможност за цялостен преглед на устната кухина и откриване на други проблеми, нуждаещи се от лечение, както и за цялостна консултация относно оралната хигиена, причините за потъмняването на зъбите и препоръки как то да бъде избегнато. Позволява и почистване на зъбен камък преди процедурата, наличието на който би намалил значително ефекта от нея.

Разбира се, клиничното избелване има и някои недостатъци, за щастие, много по-малко от предимствата и повечето от които незначителни:
– По-висока цена на услугата, в сравнение с домашното избелване.
– Необходимост от посещение на зъболекарски кабинет и свързаните с това време и изчакване за записване на час за извършване на процедурата.
– Липсва комфортът на домашната среда.

Как протича клиничното избелване?
Една стандартна процедура по избелване протича по следния начин:
– Първо се почистват зъбните повърхности от плака и налепи и зъбен камък
– Поставя се усторазширител и се нанася гингивална бариера за изолиране на лигавицата
– Върху зъбите внимателно се нанася избелващия агент под формата на гел и се облъчва с UV лампа, която катализира процеса и ускорява процедурата. Агентът, който се използва е водороден пероксид с концентрация 32% или 38%;
– Гелът се оставя да действа за около 20мин., след което бавно и внимателно се отстранява;
След отстраняването на гела се извършва контрол на цвета и при необходимост процедурата се повтаря още веднъж или два пъти.
– Следва подсушаване на избелените повърхности и поставяне на десинзетайзер- флуорен препарат, предпазващ зъбите от повишена чувствителност.
– Процедурата приключва със свалянето на гингивалната бариера и с до няколко тона по-бяла усмивка за пациента

Уврежда ли зъбите клиничното избелване?
Не. Избелващите агенти, които се използват от зъболекаря ви, не разрушават зъбния емайл. Те работят като извличат органичните оцветители от него и дентина /това е веществото между емайла или зъбния цимент и пулпната камера/. Структурата на зъбите ви няма да бъде разрушена или увредена, ако се консултирате със специалист и процедурата бъде извършена от него по професионален начин. 

Как да поддържаме устна хигиена след избелване на зъбите?
След приключване на процедурата по избелване, вашият стоматолог ще ви даде указания за поддържане на хигиена и използване на специални флуорсъдържащи пасти, които да заздравят структурата на емайла. Ефектът от избелването ще е максимален, когато поддържате перфектна устна хигиена. А за да съхраните резултата дълготрайно е добре да ограничите тютюнопушенето, употребата на оцветяващи емайла храни и напитки, особено червено вино, кафе, и др.

Колко време ще запазят зъбите своята белота?
Преди да вземете решение, дали да се подложите на процедура за избелване на зъби, е нормално да искате да знаете отговора на този въпрос. Отговорът не е еднозначен, тъй като времето, през което вашите зъби ще запазят своя бял цвят зависи от много фактори, сред които водещи са вашите лични хранителни и хигиенни навици. Ако пушите и употребявате големи количества кафе, вино, чай, оцветени газирани напитки върху емайла на зъбите ви по-бързо отново ще се натрупат оцветители. Но дори и в този случай, зъбите ви ще бъдат видимо по-бели в рамките на следващите минимум 12 месеца след избелването. След изтичането на този период, ще се наложи да повторите процедурата, или да правите поддържащи процедури посредством индивидуални шини за избелване и избелващ гел.

В заключение, начинът за избелване на зъбите зависи от вашите предпочитания, финансови и времеви възможности и цели, но балансът между цена и качеството на услугата, мигновеният и траен резултат, постигнат безопасно и без рискове за здравето, правят клиничното избелване на зъби най-доброто решение.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *