Зъбът има нужда от възстановяване с коронка, когато е силно разрушен и увреден. Зъбните коронки покриват и обхващат зъба като възстановяват неговата цялост.

В днешната блог статия споделяме няколко случая, при които поставянето на зъбна коронка е задължително.

При силно разрушен зъб
Често зъбите се чупят поради травма от оклузия или съществуваща стара обширна пломба, което ги прави по-неустойчиви на силното дъвкателно налягане върху тях при дъвчене. Възможно е да се счупят под венеца и да не могат да се възстановят.

При зъби с лекувани коренови канали
Тъй като лечението на кореновите канали налага широко почистване във вътрешността на зъба, след него зъбите често са с отслабени стени на корените и короните си. Короната подпомага тяхната здравина, предпазвайки ги от последващо счупване.

При зъб с голяма обтурация (пломба)
В случаи, когато пломбата обхваща повече от половината зъб се налага поставянето на зъбна корона. Причината за това е, че останалата около пломбата част от зъба е толкова слаба, че е предразположена към счупване. Друг индикатор, показващ, че е нужна корона е когато зъбът дава признаци на напрежение и пропукване около голямата пломба.

При зъб с променен цвят
Необичайната промяна – на цвят, форма или разстояние между зъбите може също да наложи поставянето на корона с цел зъбите да изглеждат естествени и красиви. 

Какви са видовете зъбни корони?
Съществуват различни видове зъбни корони в зависимост от материала им на изработка:
Пластмасова коронка – тази коронка е прототип на бъдещата усмивка на пациента и е за временно ползване до поставянето на постоянните конструкции.
Бленд – металокерамична коронка – тази коронка е изработена от метал с керамично покритие единствено върху външните повърхности на зъбите. Този вид зъбни коронки и изборът им понижава общата цена на лечението, когато естетиката не е водещ фактор за пациента.
Порцеланова коронка – основно нейно предимство е естетичната й стойност. Благодарение на свойствата на порцелана могат да се пресъздадат всички особености на естествените зъби – цвят, полупрозрачност, прозрачност, флуоресценция и др. типични детайли.
Металокерамична коронка – изработена в съчетание от керамика и метал. Металът осигурява здравината на коронката, а керамиката – нейната естетика. Здрава и устойчива, тя може да изпълнява функцията си продължителен период от време.
Циркониева коронка – изключително високата натурална естетика и здравина са основните предимства на циркониевата коронка. Цирконият е изключително здрав материал с устойчивост от 1000 до 1200 МРа. Освен здравина, този вид коронка притежава и висока абразивоустойчивост, която не позволява нейното изтриване дори при силен натиск или триене. В същото време циркониевата коронка е с много лека, щадяща и фина структура, която я прави най-подходяща и за възстановяване на фронтални зъби. В допълнение, цирконият не променя своите цвят и блясък с времето. При тези корони липсват алергични реакции, тъй като организмът не реагира към този тип биоинертен материал. Произвеждат се с помощта на цифрова технология, което свежда до минимум грешките. Пациентът бързо свиква с тях и не изпитва никакъв дискомфорт след поставянето им именно заради изключително детайлината и прецизна избработка.
В дентални практики Dentaprime City предлагаме висококачествени коронки изработени в собствената лаборатория на клиника Dentaprime от циркониев оксид (наричан още цирконий) – индивидуално пригодени и отличаващи се с естественост до най-дребния детайл.


Защо да изберете циркониевата коронка на Dentaprime City?
Циркониевите коронки и мостови конструкции, поставяни в Dentaprime City, се изработват с помощта на модерната CAD/CAM технология Tizian Cut 5 smart на немската фирма Schütz Dental. За пациентите ни това означава:

 • Отлична естетика – неразличими от естествените зъби;
 • Транслуцентност (позволяват преминаването на светлината през материала);
 • Изключителна здравина и устойчивост;
 • Минимален риск от алергии;
 • Металокерамичните и дори златните конструкции не притежават нито едно от гореизброените качества.

  Защо циркониевите коронки са по-добрият избор в сравнение с металокерамичните?
  Когато става дума за зъбни реставрации, въпросът, който повечето хора си задават е: какъв материал да избера – металокерамика или цирконий? Има няколко основни предимства на циркониевите коронки пред металокерамичните и те са следните:

 • Циркониевите коронки са много по-здрави и устойчиви от металокерамичните
 • Циркониевите коронки са по-естетични спрямо металокерамичните 
 • Циркониевите коронки не предизвикват алергични реакции, тъй като цирконият е 100% биосъвместим. За разлика от тях, металокерамичните коронки често са причина за алергия
 • При циркониевите коронки не се наблюдава хиперчувствителност, т.е. зъбите не реагират на големи температурни амплитуди при топло и студено
 • При циркониевите коронки не се наблюдава типичното за металокерамиката оцветяване на венеца от окисляването на металния компонент
 • При поставянето на циркониеви коронки необходимото изпиляване на зъба е по-малко, отколкото при металокерамиката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *