По време на бременността женското тяло се променя до неузнаваемост и често пъти бъдещите майки се сблъскват с непознати, до момента за тях, здравословни проблеми, които е важно да не биват пренебрегвани.

Най-честите оплаквания по време на бременност са свързани с високите нива на хормоните прогестерон и естроген. Характерно за тях е, че както засилват кръвообращението в лигавицата на матката, за да осигурят нормалното развитие на плода, така засилват и  кръвообращението в лигавицата и епитела на венците. Това се проявява в симптоми на повишена чувствителност, провокирано или спонтанно кървене, поява на болка,  оток, което води и до отдръпване на венците. 

В допълнение, високите нива на прогестерон и естроген намаляват тонуса на сфинктерите на стомаха и жлъчката. При почти 30-50% от бременните се наблюдава и рефлукс. В резултат на него, промените в диетата и честотата на хранене на бъдещите майки,  киселинността в устата се повишава, което от своя страна води до ускоряване развитието на кариеси. 

Друг проблем, произтичащ от хормоналните промени при дамите е затруднената способността на тялото за бързо възстановяване при увреждане на меките тъкани. Промяната във физическата активност и имунологичните промени, пък, повишават чувствителността към инфекции в устата като включително, могат да се отключат и заболявания на зъбодържащия апарат, а именно – пародонтит.

Ето защо е препоръчително дамите да посещават своя зъболекар за профилактика, леки лечебни процедури и хигиена между 4 и 8 месец от бременността, приемайки ги като част от своята цялостна пренатална грижа. Процедурите не бива да са дълги, максимум до 40 минути. Важно е бременната пациентка да лежи, а не да бъде седнала на стола, като е желателно да има подложена тънка възглавница за повдигане на таза в дясно за осигуряване нормален приток на кръв към и от плацентата/плода. Най-важната наша задача като дентални лекари на бъдещи майки е да не причиняваме болка и да не предизвикваме у тях страх или паника. За целта е задължително използването на местни упойки. За тях е нужно да се знае, че се поставят около мястото, което трябва да се обезболи, не попадат в общото кръвообращение и се инактивират в рамките на 1-2 часа. Те осигуряват спокойствие както на доктора, така и на пациентката, няма риск от повишаване на кръвно налягане, пулс или поява на контракции, т.к. не съдържат адреналин.

Рентгеновите снимки по време на бременност се назначават само в краен случай, въпреки, че съвременните дигитални рентгени са изключително щадящи и при тях се ползват надеждни средства за защита. Въпреки това се използват единствено при нужда от спешна хирургия или кореново лечение.

Освен редовните посещения при зъболекар, за оралното здраве е много важен и правилният режим на хранене по време на бременност. Балансираното хранене е един от най-добрите начини да се поддържате здрави през бременността.
Много лекари препоръчват да комбинирате своя хранителен режим с допълнителен прием на витамини. Пренаталните витамини, които може да закупите с рецепта или без, покриват тези нужди. 
Развиващото се бебе изисква адекватно хранене, за да има добре оформени зъби и челюсти, а единствен източник на храна за него сте вие. Зъбите и костите се изграждат основно от неорганични соли, главно калций, фосфор, карбонат и магнезий, и по-малко органична материя, представена от протеини. Ето защо е толкова важно бъдещата майка да приема минерални соли, витамини и протеини.

Режим на хранене
Когато сте бременна, вие се грижите не само за себе си, но и за детето, което носите. Обърнете внимание на храната, която консумирате с оглед на здравето не само на вашите зъби, но и за зъбите на детето. Решаващо значение за здравината на зъбите има периодът на тяхното образуване. Зародишите на временните зъби се залагат между 7-мата и 10-тата ембрионална седмица, а тези на постоянните зъби от 4-тия ембрионален месец до 9-тия месец след раждането.  Дали ще има детето здрави зъби, зависи от вас. Бременността не причинява загуба на калций от организма, а по-скоро увеличава необходимостта от него, както и от много други. Затова през време на бременност трябва да консумирате богата на витамини и минерали храна. От значение са и витамини А,B,Е. От 5-тия ембрионален месец трябва да се осигури оптимално количество: калций, фосфор, флуор и вит.D .

Витамин А: Той участва в растежа и развитието, клетъчното образуване, зрението и имунитета.
Витамин B Комплекс: Витамините от тази група, Тиамин (B1), Рибофлавин (B2), Ниацин (B3), Пантотенова киселина (B5), Биотин (B7), Пиридоксин (B6), Фолат  (B9) и Кобаламин (B12) са сред най-важните витамини по време на бременността. Недостигът на вит. B по време на бременността, може да доведе до аномалии на плода. При бременните води  до косопад, анемия, проблеми с храносмилането, слабост, умора и други.
Витамин D :Той е от огромно значение, т.к. играе основна роля за усвояването на калция от организма. Участва в минерализацията на костите и дентина на зъбите. Доказано е, че резервите на организма от ценния витамин падат, ако терминът на жената е през зимата, докато, ако терминът ѝ е през лятото – няма риск.
Добре е да се следи нивото на витамин D в кръвта – поне два пъти по време на бременността (в началото и около 28 седмица) и приемът му да е според резултатите.
Витамини С и E: Те са антиоксиданти, които играят жизненоважна роля в производството на колаген. Той се съдържа в хрущяла, сухожилията, костите и кожата. Като антиоксиданти вит. C и Е допринасят за здрава имунна система. Недостигът на вит. C е пагубен за зъбите, тъй като причинява дефекти в почти всички слоеве на зъбите. Ето защо, достатъчният прием на този витамин, от бъдещите майки е задължителен, за да се избегнат кариеси и заболявания на венците. Липсата му може да предизвика различни дефекти на зъбите и венците на бебето. Витамин С се съдържа във всички плодове и зеленчуци.
През първата половина на бременността е важно да се приемат и протеини (особено животински като единствен източник на незаменими аминокиселини), които са основен градивен елемент на изграждащите структури.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *