Светът, в който живеем, рекламите, които ни заобикалят, публикациите в социалните медии, които са неизменна част от деня ни, често създават илюзията, че колкото по-бели са нашите зъби, толкова по-добре ще изглеждаме. Но дали това е така? 

Цвeтът нa зъбитe e нeщo, зaлoжeнo в гeнитe, cъщo както нюансите на кожата или очите ни. Зависи от структурата на емайла, дентина и съдържанието на органични и неорганични съставки в тях. Характерно за зъбния емайл като слой е, че в голяма степен е прозрачен. Дентинът, разположен под него, обаче, е плътен и именно той придава истинския цвят на зъбите в различни нюанси за всеки човек. Освен генът, за жалост, времето също оказва влияние и променя по един или друг начин цветa и дори формата на зъбите. Това в голяма част от случаите е следствие от функцията и естествените процеси на стареене на зъбните тъкани, но и от различни вредни навици или патологични процеси. 

В този ред на мисли, за да изглеждат коригиращите средства, били те фасети, коронки или други, максимално естествени и незабележими, следва в основата на естетичната дентална медицина да стои стремежът за постигане на цвят, възможно най-близък до реалния такъв на нашите зъби. За да се случи това по възможно най-добрия начин, обаче, е необходимо да разполагаме и с достатъчно надежден материал –  устойчив, но имащ и достатъчна прозрачност, да не придава сиво оцветяване на венците, както металът при металокерамиката, да може да се полира, пили и обработва така, че короната да не се различава от естествения зъб. За щастие, тук на помощ и изключително на място, се включва цирконият.

Цирконият е рядък природен минерал. В стоматологията за изработката на коронки се използва циркониев диоксид – неметално съединение, но с голяма здравина. Освен това той е и биологично съвместим материал – съставен е от материали, присъстващи в състава на костната тъкан. Друго предимство на циркониевите коронки е, че могат да се поставят на предни и задни зъби, включително и на импланти. Циркониевите коронки, при добра грижа, могат да служат доживот. Те прилягат много точно към венеца и не го нараняват, като в същото време под коронката не могат да попаднат нито остатъци от храна, нито слюнка, в чиято среда да се размножават бактерии. В процеса на използване, конструкцията не променя свойствата и цветовата си гама. Стените на циркониевите коронки са по-тънки и обработката на твърдите зъбни тъкани също се намалява, като в повечето случаи зъбите остават живи. При поява на микропукнатини, структурата  на повърхността се самовъзстановява на молекулярно ниво. И не на последно място, материалът е и естествен термоизолатор и защитава зъба при рязка температурна промяна.

 

И така, избрали сме вече най-добрия материал, но как да изберем точния цвят?

С помощ и доверие към лекуващия ни зъболекар, разбира се. Общоприетият нормален цвят на зъбите е жълтеникаво-бял, а естествените цветове на зъбите са категоризирани в групи според нюансите и наситеността им в скала, наречена Vita – най-често използваната в целия свят. Нюансите на скалата са разделени в четири групи, в зависимост от преобладаващия във всяка от тях цвят:
А – червеникаво-кафяв;
Б – червеникаво-жълто;
С – сив;
D – червено-сив; 
като всяка група съдържа нюанси, разпределени по яркост от 1 до 4 – от най-висока към най-ниска.
Визуалното възприятие на цвета на зъбите е субективно, така че е много важно да се помисли за средата, в която той ще бъде определен. Оптималното извършване на тази процедура е при неутрална дневна светлина. След като бъде определен нюансът, е необходимо да се реши неговата яркост. За да бъде направено това, се прилагат една по една, всички мостри от вече избраната за нюанс група. Понякога, за постигане на оптимални естетични резултати, осигуряването на цветово съответствие единствено при твърдите зъбни тъкани не е достатъчно. Необходимо е и подходящо цветово съчетание на възстановяваните меки тъкани с наличните такива в устната кухина или кожата. В такива случаи на помощ идват разцветките за меки тъкани в лицево-челюстната област, чиито цветови обхват е дори по-широк от този на  естествените твърди зъбни тъкани.

Kaкто стана ясно, правилният избор на коригиращите средства в денталната практика не е никак лесна задача и следва да бъде извършен от наистина добър в това специалист. Защото понякога не всичко се свежда до това, какво искаме и ни харесва, а какво би било най-подходящо за нас спрямо нашите нужди. В този ред на мисли, ви съветваме, преди да изберете тебеширеното бяло за свой цвят в стремеж за постигане на т.н. холивудска усмивка, да обсъдите с вашия зъболекар доколко наистина този нюанс би стоял добре във вашата уста.😁

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *