Всеки от нас смята, че знае как да почиства зъбите си и че това е елементарна процедура, превърнала се в ежедневен хигиенен ритуал още в ранна детска възраст. Истината, за жалост, е друга и всъщност цяла  ⅓  от, иначе, образованото по темата, население на света, не отделя достатъчно време и внимание за почистване на устната кухина.
Поради незнание или небрежност хората масово пропускат важни моменти в рутинната грижа за своите зъби и по този начин сами повишават риска от развитието на различни орални заболявания, чиято превенция се крие точно в поддържането на зъбите, венците и междузъбното пространство чисти чрез отстраняване на остатъците от храна и бактериална плака от тях.
Един такъв момент е употребата на конеца за зъби, тъй като единствено с четкане на зъбите с четка е трудно да бъде ефективно достигнато и почистено и междузъбното пространство. И стоматолозите са категорични по този въпрос. Почистването на зъбите с конец е част от задължителната  устна хигиена. С четката за зъби се почистват едва 65% от зъбните повърхности. Останалите 35% са предимно междузъбните участъци и те са достъпни само за зъбните конци.

Какво представлява конецът за зъби?
Конецът за зъби е тънко, плоско или кръгло влакно, което лесно може да се плъзне между зъбите. Въпреки външната простота на конеца за зъби, той има многофункционален характер и е насочен към решаване на няколко проблема наведнъж:
отстраняване на плака от видимата част на зъба;
почистване на короната под линията на венците;
почистване на ортодонтски или ортопедични конструкции: брекети, коронки, импланти.
Конецът е допълнение към основното почистване с четка, като може да се използва за пълно почистване в ситуации, когато стандартното такова не е налично, например, когато сме в движение или хапваме навън.

Какъв вид конец за зъби да изберем?
На пазара има различни видове конци за зъби, както с добро, така и за съжаление със съмнително качество. Препоръчваме да използвате само тези, предлагани от реномирани производители, които познавате.
Качественият конец за зъби е направен от фини синтетични нишки – обикновено коприна, найлон или тефлон. 

– Коприненият конец се отличава с много влакнеста хетерогенна структура, която осигурява най-високо качество на почистване.
– Конецът от найлон представлява изкуствени монофили с повишена гладкост. Поради високата си еластичност и минимално сечение, найлоновият тип е много подходящ за хора с тесни междузъбни пространства.Найлоновата нишка е най-добра за почистване на ортодонтски конструкции;
– Конецът от тефлон е най-издръжлив, но и най-скъп. Подобно на найлона, тефлонът е изработен под формата на монофиламент, който почиства добре междузъбното пространство и ортодонтски конструкции ако има такива;
– С восък или без восък – решението зависи предимно от това колко близо са разположени зъбите един до друг. Ако пространствата са много тесни, е препоръчително да се използва восъчен конец, тъй като той прониква по-добре между зъбите. Във всички останали случаи конецът за зъби без восък е по-подходящ, тъй като неговите нишки отстраняват по-добре остатъците от храна.

В допълнение към обичайните конци вече съществуват техни „подобрени“ версии. Такава е flossik системата  – конец на отделен пластмасов държач, благодарение на който не е необходимо конецът да се навива около пръстите. Държейки единствено дръжката, можем бързо да почистим всички междузъбни пространства.
Съществуват и специални конци за хора, които са сбрекети, протези или импланти. За да бъдат премахнати в тези случаи остатъците от храна изпод елементите на техните структури, конецът бива снабден с твърд връх, който позволява да бъде прокаран точно там, от където е необходимо.
Някои производители нанасят флуорно съединение върху повърхността на конеца с цел допълнителен терапевтичен ефект за укрепване на емайла.

Вечният спор: преди или след миене на зъбите да използваме конец?
Трудно може да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Тези, които използват конец преди миене на зъбите казват, че по този начин отстранената плака се премахва с последващото измиване на зъбите. Другите използват конеца, за да отстранят плаката, която четката за зъби не е могла да премахне при миенето. Въпрос на лично предпочитание е кой начин на употреба ще изберем. Разбира се, винаги можем да обсъдим това и с личния си стоматолог.

Колко често е добре да се използва конецът за зъби?
При някои хора с по-гъсто подредени зъби употребата на конец се налага след всяко хранене. Други, при които не се задържа толкова много храна в междузъбните пространства е достатъчна и само веднъж дневно. За да сме сигурни за нашия конкретен случай, е добре да се консултираме със своя зъболекар. Той ще ни покаже и как точно да държим конеца по време на процедурата по почистване, защото за да поддържаме перфектното дентално здраве, което чистенето с конец осигурява, преди всичко трябва да го правим правилно и всекидневно.

Как правилно да почистваме зъбите с конец?

 1. Навиване на конеца за зъби около пръстите
  За целта, откъсваме приблизително 45-60 cm от конеца и навиваме двата му края около показалците или средните пръсти на всяка ръка. За всяко следващо междузъбно пространство е желателно да се използва нов участък от конеца, защото в противен случай рискуваме неволно да разпространим  бактериите.
  2. Плъзгане на конеца между зъбите
  С леки движения приплъзваме конеца между зъбите, като внимаваме да не натискаме твърде силно, защото в противен случай, може да предизвикаме наранявания и кървене на венците. При много тесни разстояния между зъбите, стоматолозите препоръчват леки зиг-заг движения в посока от горе надолу.
  3. Почистване на пространството между зъбите
  След като сме оставили от около 2,5 до 5 см от конеца изпънат между пръстите си, следва да го движим внимателно нагоре надолу. Тъй като всяко пространство е ограничено от два зъба, следва с правилното движение да почистим поотделно всяка съседна страна. За тази цел обвиваме конеца около зъба под формата на буквата „C“ и го почистваме с леки и плавни движения. Повтаряме тази процедурата при всички зъби, стартирайки с централните резци и преминавайки по цялата зъбна редица.
  4. Изплакване
  В зависимост от това кога използваме конеца за зъби, след това трябва или да измием зъбите си, или да изплакнем устата с питейна вода или с вода за уста. По този начин премахваме отделилата се зъбна плака. 

  Бонус съвети от експертите на Dentaprime City:

Препоръчително е да обърнем особено внимание на задната страна на последния зъб в устата ни, както и всяка страна, граничеща с липсващ зъб. Там се събират най-много плака и храна.
 
– Tъй като основна цел на почистването с конец за зъби е премахване на плаката от емайла, натискът трябва да бъде върху зъбните стени, а не върху венеца. Ще разберем, че грешим в техниката, ако в меките тъкани между два зъба се образува цепнатина.
– Ако въпреки внимателното ни действие, венците прокървят, това е знак, че трябва по-често да използваме конец за зъби, защото явно са станали жертва на плаката и храната.
– Да не забравяме и пренебрегваме зъбите на нашите деца, които също се нуждаят от почистване с конец. Малчуганите със сигурност няма да могат да се справят добре поне до 10-12 годишна възраст, затова ще им е нужна нашата помощ. Най-важното е по този начин да им създадем навика, че това е нещо задължително, както миенето на зъбите с четка и паста.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *