Откакто през 1983 американецът Чък Хъл изобретява 3D-принтирането, технологията непрекъснато се развива, докато не настъпи моментът за нейното внедряване и в медицинската практика. От една страна това се дължи на факта, че качеството на

3D-принтер „печата“ зъбни конструкции

3D-принтер „печата“ зъбни конструкции

 произведените артикули е изключително високо и от друга на това, че те се отличават с такава прецизност, която може да ги превърне в оптимален заместител на естествените зъби.

Особено през последната година в медицинските среди бяха изказани много мнения за впечатляващи успехи в тази област. Така например успешно беше реконструирана част от горната челюст на 41-годишен индиец, чието отстраняване се наложило поради диагностициране на карцином в устната кухина. Благодарение на триизмерен принтер е сложен край на психическото натоварване на пациента вследствие промяната във външния му вид, както и на функционални ограничения като говорене, дъвчене и дори преглъщане.

Има случаи на реконструиране и на цели части от човешкия скелет като напр. отделни участъци от гръбначния стълб, бедрената кост и дори цял череп.

Каква е причината 3D-принтирането да се наложи в медицината?

На първо място стои неговата изключителна прецизност. За изработка на принтирания продукт се използват данни от дигитални снимки, направени на пациента. Тези данни се изпращат към компютър, на който предстои обработката им от специалисти. В денталната медицина например процесът включва обработка на информацията с оглед гарантиране на оптимална позиция на бъдещата зъбна конструкция върху челюстта. След това специалистите оформят модела на монитора. Когато всичко е точно, данните се изпращат към принтера, който започва работа върху съответната конструкция. Много по-прецизно и по-точно, отколкото беше възможно до момента. Комбинацията от перфектно дигитално напасване и оптималната точност на принтера дава първокласни резултати, които в голяма степен превъзхождат конвенционалните методи за изработка.

Защо 3D-принтирането не се наложи още преди време?

 
От една страна поради недостатъчната зрялост на технологията в ранните й години, която да позволява изработката на функционални и наистина висококачествени зъбни заместители. Благодарение на технологичния напредък обаче днес принтерът е толкова точен, че засенчва обичайните методи на производство. Друга причина бяха непосилните до преди няколко години цени на 3D-принтерите. Но с нарастване на търсенето, усъвършенстването на технологията и постигането на сигурност при изработката закупуването на 3D-принтер стана по-достъпно.

За пациента приложението на 3D-принтера има 3 основни предимства:

– оптимална позиция на конструкцията, прецизно съобразена с анатомичните особености на челюстта;
– спестяване на време (с помощта на 3D-принтера времето за изработка е по-кратко, отколкото при обичайните методи);
– ефективност.

В дентална клиника Дентапрайм нашите пациенти могат да се възползват директно от тези предимства: без повишаване на разходите, по-кратки срокове за изработка на зъбната конструкция без да е необходимо да се откажете от качеството и висока прецизност, която гарантира оптималната позиция на зъбните заместители.
Нашите специалисти са винаги в крак с най-новите технологии и споделят опита си с Вас. Защото напредъкът се осмисля само тогава, когато е споделен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *