Отклоненията на зъбите и челюстите от нормалното им положение са деформации, пряко свързани една с друга. Според статистиката, повече от 80% от възрастните имат неправилна захапка. По-голямата част от пациентите, които търсят ортодонтско лечение, обсъждат единствено естетическите причини, но всъщност проблемът е много по-сериозен. Захапката се превръща в причина за главоболие, ушна болка, зъбен кариес, пародонтоза, гингивит, начално изтриване на зъбите, говорни затруднения, дори и стомашно-чревни заболявания, свързани с лошо сдъвкана храна. Дори това не е пълен списък. И ако долната възрастова група за корекция на захапката е определена на около 12-14 години, горна граница не съществува… 
И тук на помощ идва ортодонтията – специалност от денталната медицина, занимаваща се с диагностика, лечение и профилактика на зъбно-челюстни деформации. Благодарение на нея за коригирането на отклоненията на зъбите и челюстите от нормалното им положение от години се използват брекет – системи. Истината обаче е, че това, всъщност, е едно не особено удобно и естетически добро решение. За щастие, съвременните възможности на стоматологията предоставят по-комфортни за пациента и също така ефективни приспособления, наречени алайнери, и. Те покриват цялата челюстна дъга и оказват механично въздействие върху участъците, които се нуждаят от корекция. Алайнерите са снемаеми ортодонтски системи ,които се изработват в определен брой стъпки според индивидуалните особености на проблема на всеки пациент. Тук е важно да споменем и че са погрешни свързаните с алайнерите мнения, че те се използват само при деца и само за незначителни корекции.  денталните алайнери са добра алтернатива на стандартните брекети, решавайки леки и среднотежки ортодонтски проблеми. Изработват се от здрав еластичен материал – биопластика или биосиликон, абсолютно безопасни са и се поставят директно на зъбите.

Предимства на алайнерите спрямо брекетите:

 • Алайнерите са  хипоалергенни и напълно подходящи за всички възрасти;
 • В много по-малка степен нараняват венците и зъбния емайл;
 • Прозрачните брекети са почти незабележими и отпада страхът у пациентите, че усмивката им се разваля от метална конструкция. Алайнерите не се забелязват от околните дори и при говорене;
 • Носят се 21-22 часа в денонощието 
 • Леки са и почти не се усещат в устата;
 • Могат да се свалят по време на хранене и за почистване;
 • Лесни за почистване дори и само с вода;
 • Не само, че не развалят зъбите, но и ги предпазват при резки температурни промени, от киселинна среда и от натрупване на плака ;
 • Липсва какъвто и да е дискомфорт – неприятни и болезнени усещания при носене;
 • Не се отразяват на речта;
 • Без нужда от чести посещения на кабинета всеки месец, което е едно не малко удобство при дистанционно лечение.

Недостатъци на алайнерите спрямо брекетите:

 • Лечението с алайнери изисква много по-голяма самостоятелност, отговорност и сътрудничество от страна на пациента: носенето им точно толкова време, колкото е препоръчано и смяна в точния момент. Ако няма максимално съдействие от страна на пациента, лечението ще се компрометира и желаният ефект може да не бъде постигнат. В този ред на мисли, децата лесно могат да ги свалят сами, което може да наруши процеса на лечение
 • Когато става дума за тежки челюстни аномалии, алайнерите се ползват само за временен закрепващ ефект, тъй като не могат надеждно да фиксират разположението на челюстните кости. Поради по-малкия натиск, който оказват по-трудно повлияват на тежките деформации и за такива случаи се препоръчват стандартните брекети…

Кога е подходящо и кога не лечението с алайнери?

Алайнерите са подходящи за корекции в следните случаи:

 • Струпани зъби;
 • Кръстосана захапка;
 • Разстояния между зъбите
 • По време на ортодонтска подготовка за поставяне на импланти и протези.

Не са ефективни и не се използват при тежки аномалии на челюстта, при сериозно пародонтално оголване на зъбите, при захапка – отворена повече от 4 милиметра и при зъбна ротация над 30 градуса. Противопоказни са за пациенти, страдащи от епилепсия.

Как протича самото лечение с алайнери?
Механизмът на действие на алайнери е подобен на действието на брекетите – механично въздействие върху зъбите за корекция на дефекти.
1. Първа консултация със стоматолог:
Стоматологът дава становище дали прозрачните алайнери са подходящо решение за вас или, поради спецификата на захапката и на зъбите, те не са за препоръчване. Ако стоматологът потвърди пригодността за лечението, съществуват две опции:

 • Ако не се установи нужда от лечение, директно се пристъпва към снемане на дигитален отпечатък. с помощта на интраорален скенер като база за последващ ортодонтски анализ. Тази процедура е напълно безболезнена и сама по себе си отнема около 15 минути. Дигиталният отпечатък се анализира в лаборатория. В срок 7-10 работни дни вече имаме наличен план за лечение, който включва точна цена, продължителност на лечението, както и визуализация на резултатите, които ще бъдат постигнати;
 • В случай, че по време на първичния преглед стоматологът е установил дентални проблеми като кариеси, натрупване на зъбен камък и др., се пристъпва към изчистване на всички проблеми. Записват се часове за лечение и едва след като се проведе нужното лечение, се снема дигитален отпечатък за алайнери. 
  2. Втора детайлна консултация със стоматолог:
  Стоматологът представя подробно пред пациента планa на лечение – брой необходими шини, продължителност, разходи, предстоящ стрипинг (минимално изпиляване от междузъбното пространство в границите на емайла). Отговаря на всички въпроси на пациента относно предстоящото лечение. След потвърждение на пациента за започване на лечението, в срок до 10 работни дни алайнерите са готови за първоначално поставяне.

3. Начало на лечението:
Първият комплект шини се поставят в кабинета от стоматолог, като се обяснява по какъв начин точно трябва да се прави това. Пациентът получава всички шини от първите три стъпки. Всяка шина се носи по една седмица, задължително по 21-22 часа на ден (свалят се само по време на хранене). Във всяка стъпка пациентът получава по три броя шини, които подменя всяка седмица. Когато постави предпоследната шина от първите три стъпки трябва да посети стоматологичния кабинет отново за нов дигитален отпечатък за следващите шини. По този начин се проследява дали лечението протича според предварителния план, дали шините са били носени нужното време и при нужда от някакви промени, същите да бъдат направени навреме Така, зъбите постепенно и неусетно се преместват към правилната позиция.
4. Край на лечението:
Лечението се счита за успешно, ако са постигнати резултатите, които са предвидени в плана за лечение. Винаги в самото начало на лечението спрямо предвидения краен резултат се произвеждат т.нар. ретайнери, които също представляват прозрачни шини. Те са предвидени да се носят нощем, след края на лечението, за да се поддържат постигнатите резултати и да не се позволи на зъбите да започнат отново да се разместват. Ако ретайнерите успешно се поставят на зъбите след края на лечението, това означава, че то е било успешно. Ако не е възможно ретайнерите да се поставят върху зъбите, то лечението трябва да продължи до постигане на целта. Лечението с алайнери  обикновено трае 3-9 месеца, но понякога може да продължи и 1-2 години.
5. Профилактика и контрол 
Ретенцията след проведено лечение с алайнери е до живот. Два пъти в годината пациентът е необходимо да извършва следните манипулации: професионално почистване на зъбен камък и рутинни профилактични прегледи при лекуващия лекар с оглед проследяване общото състояние на зъбите.

Пациентите често ни питат:

Колко рано могат да се поставят алайнери на дете?
За неправилност на захапката може да се говори чак в периода на смяна на млечните зъби с постоянни, но някои отклонения се виждат и по-рано. Най-ранната възраст, на която се допуска поставяне на алайнери е 3 години. Децата имат нужда от едва 2-3 дни за адаптиране към алайнерите.
Какво не трябва да се прави при носене на алайнери ?
Не трябва да се дъвче дъвка, да се отхапва или да се храните, докато алайнерите са поставени върху зъбните редици.
Може ли да се поставят  алайнери само на долния или само на горния ред зъби?
Абсолютно възможно, отчитайки индивидуалния медицински случай на пациента.
Може ли носенето на алайнери да се комбинира с избелване на емайла на зъбите?
Да! Освен това е напълно достатъчно алайнерите просто да се запълнят с избелващ гел и тогава да се поставят върху зъбите, а когато времето за избелване изтече, да се почистят.
Може ли алайнерите да се носят само нощем?
За да се проведе правилно лечение, алайнерите трябва да се носят 21-22 часа в денонощие.
Оправдана ли е по-високата цена за лечение с алайнери, за разлика от тази за лечение с брекети и може ли да платя на вноски?
Алайнерите са наистина един малко по-скъп вариант за корекция на захапката, но цената е напълно приемлива за крайния резултат, комфорта на лечението и естетичния вид на зъбите. Точната сума може да се определи след преглед и консултация с ортодонта, който, според сложността на проблема и броя на стъпките, съставя план за лечение. В дентални клиники Дентапрайм Сити предлагаме и възможност за разсрочено плащане на лечението с алайнери.
Ако и вие имате въпроси относно алайнерите и искате да разберете дали този вид лечение е подходящо за вашите зъби, може да се възползвате от БЕЗПЛАТЕН ПЪРВИЧЕН преглед при наш стоматолог, записвайки своя час за консултация с ЕДИН КЛИК тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *